Великобритания обяви осем безмитни зони

Целта е да се насърчат инвестициите и търговията след Brexit
4 мар 2021 10:21, Анисия Иванова
14
Великобритания обяви осем безмитни зони
Снимка: БГНЕС

Британският финансов министър Риши Сунак представи списък от осем безмитни зони, които са създадени, за да насърчат инвестициите и да стимулират търговията след Brexit и коронавирусната криза.

Такъв тип зони, често срещани в много части на света, не се използват във Великобритания от почти десетилетие. Специалните икономически зони имат различни правила, „за да се улесни и по-евтино да се прави бизнес“, каза Сунак. Той заяви, че те ще помогнат за бъдещето на „иновативни, бързо развиващи се предприятия, наемащи местни жители на достойни, добре платени, зелени работни места“, предава Bloomberg.

Областите включват пристанищата Феликсстоу и Харуич в югоизточна Англия, местоположения в районите Хъмбър и Тисайд на североизток, Ливърпул на северозапад, Плимут и Солент на юг, както и летище Ийст Мидландс, каза Сунак.

Смята се, че около 40 дока и летищата са кандидатствали за статут на безмитна зона, след като Сунак обяви политиката като част от плановете за укрепване на бизнеса след разделянето на Великобритания от Европейския съюз. Правителството на премиера Борис Джонсън залага, че центровете ще привлекат иновации и инвестиции, насърчавани от намалената митническа и данъчна тежест. Другите предимства включват рационализирани правила за планиране и достъп до финансиране на инфраструктурата.

В Тисайд старите индустриални обекти може да се използват за улавяне на въглерод, а  в зоната могат да бъдат разположени офшорни вятърни турбини за създаване на чиста енергия. Кметът на Тийс Вали Бен Хаучен каза отделно, че свободният порт ще бъде най-големият в Обединеното кралство, с площ от 4500 декара, и трябва да създаде 18 000 работни места за пет години.

Индустриалният клъстер Хъмбър също е благоприятно място за развиване на зелена енергия. Чрез фокусиране върху улавянето на въглерод, водородната технология и офшорния вятър в зоната могат да бъдат създадени 3000 работни места, заяви правителството.

Безмитната зона в Хъмбър „ще направи бизнеса по-евтин и по-лесен“, каза Уил Гардинер, главен изпълнителен директор на Drax Group Plc, компания за биомаса, която тества технологиите за улавяне и съхранение на въглерод в района. Освен създаването на работни места, инициативите за зелени технологии и декарбонизация ще помогнат за „осигуряване на чист растеж“.

И все пак, проучване, публикувано във вторник в Обединеното кралство от мозъчния тръст „Променяща се Европа“, казва, че безмитните зони не „правят чудеса“ за икономическа трансформация и вместо това е вероятно в тях просто да се преместят активност и работни места от друга страна в страната с цената на финансови стимули и разходи за инфраструктура .

Великобритания и преди е експериментирала с безмитните зони, като около половин дузина са създадени, когато Маргарет Тачър е била министър-председател през 80-те години, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Изпълнителният директор на Forth Ports Ltd. Чарлз Хамънд заяви преди съобщението на Сунак, че този път безмитните зони може да работят по-добре при регенериране на определени области в съответствие с политиката на правителството за „изравняване“ между регионите. Компанията притежава пристанище Тилбъри в Лондон, както и няколко съоръжения в Шотландия.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 1 месец
Велика Британия не е само Англия.Уелс,Шотландия,Ирландия са част от Велика Британия.Успокоите се и ги оставете на мира.
12
0
 
2
 
! Отговори
Nsg преди 1 месец
Опитват се да избегнат регулация на Ес.Но по голямата тревога да не си тръгнат тези, който останаха. Англия е била силна винаги. Но мисля, че ще имат една рецесия поне 5 години докато се върнат. При този "развод" всички губят няма печеливши.
11
5
 
3
 
! Отговори
Инспектор преди 1 месец
До Анонимен10 Анонименчо незаблуден,Ходи си празнуваи 3 март ,слушкаи си лиляно моме и др.подобни и не се занимаваи с натурализирани британци.И Велика Британия не цапаи.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До инспектор

Много си заблуден. Личи си че Британия си виждал само на филм. Модерна Англия е на прага на 3тия свят и става все по зле
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми щом са толкова велики, да вземат да си построят паметник на тяхното величие, да може всеки недостоен за тяхното величие да им се кланя.
Аз така я виждам работата...
8
6
 
3
 
! Отговори
Инспектор преди 1 месец
До Анонимен7

О,разбира се ,че винаги е била ,е и ще продължава да бъде Велика,Мощна,Могъща.Докато свят светува.Обърнете вниманието си на милата си татковина и оставете Велика Британия на мира.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Инспектор

Много велика ... 25% рецесия за 5 години. Великан и половина.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво сега излязоха от ЕС и какво искат да направят УК офшорка за да могат айдуци от цял свят да си перат парите без проблем иначе преди ЕС им пречеше,а народа пк ще го духаааааа....
5
8
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 1 месец
До Истината
Британия е Велика.А кои сте Вие?И въобще можете ли да мислите Вие?
4
9
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Това са умни хора с потекло
знаят как да мислят .
Така ще го завъртят нагласят.
Те ще са добре ние тука да му мислим.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 1-2 години могат да се видят първите по-големи ефекти от Брекзит. Сега са като орлета скачащи за първия си полет. Някой ще падат без да полетят, други ще се рееят в небесата, защото щастието за един е нещастие за друг.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо се секна рабтоата ...
О да - изнесоха се стотици милиарди само от ифнансовия сектор за 1 месец.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англичаните почнаха с глупостите - биомаса, вятърни турбини. Много ясно, че в подобни зони ще се преместят фирмите, които вече са на място. То ако така лесно ставаше, целия свят щеше да е една голяма офшорка, не като сега - само разни бананови републики като Кайманови острови и прочие