"Еволюционният потенциал" на COVID-19 се изчерпва

Вирусът e на път да се превърне в обичаен сезонен вирус
5 мар 2021 18:00, Ния Христова
20
"Еволюционният потенциал" на COVID-19 се изчерпва
Снимка: БГНЕС
Вирусологът Бруно Лина, член на Научния съвет на Франция, заяви в четвъртък на 4 март по Franceinfo, че "еволюционният потенциал" на COVID-19 е на път да бъде изчерпан, съобщава Le Figaro.
 
"Когато стигне до този край, той ще се върне в редиците на обичайните сезонни вируси, които причиняват настинки или леки форми на инфекциозни заболявания", каза специалистът. Лина смята, че имунитетът "след инфекция и след ваксинация" започва да влияе на вируса.
 
"Ако иска да продължи да се разпространява в човешката популация, трябва да се адаптира и да се развива. И точно това прави сега", казва вирусологът, визирайки появата на нови щамове. 
 
"Може би сме във фаза, в която този вирус е завършил своята еволюция и сега наближаваме края на пандемичната фаза, за да се върнем към фазата на незабележима циркулация", предположи експертът.

20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
до (-_-) преди 1 месец
Дано не ти се налага да видиш как 40 годишни без никакви съпътстващи заболявания губят битката с тази "проста настинка"...
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кови диотите все си мислят, че ги лъжат и че вируса е просто настинка. Би трябвало вече да са поумнели.
18
7
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Даа, еволюционният потенциал на човечеството явно се е изчерпал почти докрай щом това човечество позволява да бъде така лесно излъгано относно една проста настинка с много тежки последици за 99-годишните с сърдечни, бъбречни и прочие проблеми + диабет..
17
0
 
2
 
! Отговори
Левтер преди 1 месец
Вътко...ама Останови или установи...я да прочетеш още, предлагам ти аз.
16
0
 
3
 
! Отговори
Според него преди 1 месец
Би трябвало ковид да мутира към по- леките щамове!!! А дано!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
Човекът казва най- просто, че най- тежките и лоши вируси не могат да се разпростаняват масово и много, защото убиват гостоприемниците си. Така все по - малко хора се заразяват и вирусът загива. Остават по - леките щамове, защото те именно повече и по- лесно се разпространяват, защото хората остават живи и ги разнасят все повече. Това е така и дай Боже да се случи и с ковид! Но има и % непредвидимост!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вътко, вземи изтрезней .... после стани от дивана и вземи прочети поне една книжка. Ако те срещна гледай да носиш нож.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А може би във фаза когато вирусът се внедрява още по добре може би може би една песен сега много може би за да отворят всичко у нас може би ще оцелеем въпреки спирането на планов прием в болниците може би може би
12
1
 
6
 
! Отговори
Вътко преди 1 месец
Затова "цел" е в кавички, неграмотник. Защото е образно казано. Ама то трябва да се чете, не става само с ракия и салата ;). Както се останови преди години българите сме на последни места по реална грамотност, защото четенето е механично и липсва всякакво разбиране. Написал съм го разбираемо, но уви явно съм надценил възможностите на диванния алкохолик.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирусът цел няма. Още малко и ще кажете, че мозък има.
10
0
 
6
 
! Отговори
Вътко преди 1 месец
До 7, именно стават много и още по-леки. Вирусите са организми, дори не точно живи, чиито "цел" е разпространение, те нямат "живот" и размножаване без гостоприемник. Целта на вируса е да не убива гостоприемника, за да може той да заразява, затова най-разпространените вируси са именно леките. Колкото повече хора "преборват" вируса, толкова повече се адаптира и става лек за да не изчезне.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предположения, но засега нещата отиват на по-зле.
8
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На път да се превърне в обичаен сезонен грип? Тоест, точно в това, което по принцип си е? Якооо... Най-голямата измама на десетилетието.
7
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такова нещо. Напротив, щамовете стават все повече и повече.
6
11
 
7
 
! Отговори
Ковид 19: преди 1 месец
Абе като си гледам все по-новите варианти, можете да ме `фанете за някъде по отношение еволюционното ми "изчерпване"!
5
8
 
3
 
! Отговори
Европъта преди 1 месец
Реално Източна Европа където сме ние ще бъде спасена само от ваксина, която се съхранява лесно в нашите забатачености. Умишлено или не -70 градуса са си естествена разлика между богата нация и познатото дередже. Така че ще гледаме още неочаквани обрати.
4
5
 
14
 
! Отговори
Следва преди 1 месец
Ковид 21
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лелеле мълчи бе Брунолина, да прецакаш далаверата ли искаш? Как намери да се изцепиш насред пазара, хората вече правят втора серия псевдоваксини... Ей, нямате търговски усет, това че нещо е вярно, не значи че трябва да го кажеш!
2
5
 
21
 
! Отговори
как бе преди 1 месец
наште казаха ниможе
1
6
 
30
 
! Отговори
Днес преди 1 месец
На страните в ЕС е разрешено самостоятелно да закупят Руската ваксина, това е съобщил Ерик Мамер представител на ЕК.