Как ще се промени животът за отказващите ваксина срещу COVID-19?

Не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет
Обновена: 5 мар 2021 19:15 | 5 мар 2021 18:22, Анисия Иванова
289
Как ще се промени животът за отказващите ваксина срещу COVID-19?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпросът по отношение на ваксините срещу Covid-19 не е само за това кой ще може да пътува свободно или да си позволи посещение на кино. Бизнесът обмисля все по-сериозно дали да не изисква от служителите си да се ваксинират, за да продължат работа, пише Bloomberg. В Ню Йорк сервитьор вече беше уволнен от ресторанта, в който работи, тъй като е отказал незабавно да бъде имунизиран.

В Израел бизнесът беше подкрепен от система, внедрена от правителството, която позволява достъп до фитнесите, кината и ресторантите за ваксинирани жители или такива, които наскоро са преболедували Covid-19. Други страни обмислят подобни мерки, които ще създадат двупластова социална структура, забранявайки на неваксинираните да се присъединяват към ежедневни активности в опит да върнат живота към нормалността и да насърчат хората да се имунизират.

Американският президент Джо Байдън нареди през януари на членове от неговия кабинет да направят оценка на възможността за създаването на система за издаване на електронен сертификат на ваксинираните.

Във Великобритания правителството на премиера Борис Джонсън преразглежда употребата на вътрешен пропуск за ваксинирани, въпреки че не се очаква консенсус да бъде постигнат до юни.

Дискусиите не са така напреднали на места като Австралия и Хонконг, където вирусът е сравнително под контрол и активности като храненето навън вече са възможни макар и със задължителен QR код. За Китай и голяма част от Азия основният фокус е върху това дали паспортите за ваксинирани могат да позволят стартиране на международните пътувания.

Доказателството за ваксинация е трансгранично изискване под някаква форма от години. Необичайното в случая е идеята за ограничаване на ежедневните активности у дома или на работа в зависимост от ваксинационния статус.

Все още компаниите се опитват да установят как да върнат служителите обратно в офисите бързо и сигурно.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че няма да изисква служителите на банката да се ваксинират. “Трудно е да го направим задължително. Има закони за това”, посочва той.

Израел работи по създаването на закони, които да определят какво могат да изискват компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според някои работодателите не винаги трябва да имат правото да питат служителите си относно ваксинационния им статус. Амир Фухс, старши изследовател в Израелския демократичен институт (Israel Democracy Institute), посочва, че е разбираемо за някои професии, но не би трябвало да има по-широко позволение за компаниите, тъй като това е въпрос на медицинска неприкосновеност.

Нещата изглеждат по-ясни в индустрията на пътуванията. Базираната във Великобритания Saga Cruises изисква от всичките си потребители да бъдат ваксинирани 14 дни преди пътуване. В Австралия главният изпълнителен директор на Qantas Airways Алан Джойс заяви, че ваксинирането ще бъде изискване за международните пътуващи и е вероятно да стане необходимо преди отпътуване в глобален мащаб.

Във Великобритания скорошно проучване предполага, че макар британците като цяло силно да подкрепят ваксинационните паспорти, те не са така убедени по отношение на изискването им при посещение на заведение.
Експертите се тревожат, че все още не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет. “Зеленият пропуск” на израелското правителство е валиден за около шест месеца, след като бъде поставена втората доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
5
 
6
 
! Отговори
АМИ, ПРОСТО Е... преди 3 години
ШЕ СДАДАТ ДРЕХИТЕ ...И ШЕ ГУШНАТ БУКЕТА!"ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО"...ХА,ХА,ХААААААААААААА
206
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Природата си знае работата ,винаги се намесва когато трябва.Този път не е по различно!
205
0
 
50
 
! Отговори
Свободомислещ преди 3 години
Ей, продажни управници по цял свят ! Играете си с огъня ! Не забравяйте, че ЕДИНСТВЕНИЯ СУВЕРЕН е НАРОДЪТ, който както ви е избрал, така и ще ви смачка, ако продължавате да се гаврите с него ! Чашата на търпението в цяла Европа скоро ще прелее, горко ще ви е продажници и васали на Световния Елит !
204
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето предложение, което е изпитано преди години е пришита звезда, цвета беше тогава жълт, но може сега да бъде друг, нали все пак има развитие и след това *** или кожени нощни лампи!Пасва точно към съвременна България!Баце сам казва работа освобождавала хората , не точно цитиране, но по смисъл!
203
4
 
40
 
! Отговори
ТСВ преди 3 години
В момента се води биологична война.....................който оцелее, оцелее..........теорията на Дарвин работи в пълна сила:"Оцеляват само най-приспособимите организми".Добре, че поне засега се разминаваме с ядрената война!!!
202
4
 
48
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 3 години
няма да се промени защото защитата е само 90 дни тук в Лондон се говори за трета ваксинация през септември в момента PFIZER РАЗРАБОТВА 3 та ВАКСИНА! каква е логиката да си слагам? МНОГО БЛАГОДАРЯ ЩЕ ИЗЧАКАМ ДО 2025 ГОДИНА А МЕЖДУДРУГОТО ВСВКИ ЗНАЕ КОГАТО НЕЩО НЕ Е ЛОГИЧНО ЗНАЧИ Е ЛЪЖА НАЛИ ТАКА?
201
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аммм хммм еммм....Никак!
200
3
 
60
 
! Отговори
123 преди 3 години
На всеки 6 месеца дупчене до като не измрем. Ще ни изтровят като мишки.
199
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дигитален концлагер
198
2
 
59
 
! Отговори
Мая преди 3 години
Това е чиста лудост!!! Според написаното излиза, че на всеки шест месеца трябва да се ваксинираме...
197
4
 
51
 
! Отговори
123 преди 3 години
ВСИЧКИ пред парламента и ги приключваме. Иначе нас ще ликвидират. Това няма да е първата и последната ковид ваксина. Боко що е купил 18 милиона ваксини? Който се пречупи пред първата ваксина ще приеме и останалите. Света се управлява от психопати-***.
196
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори имало възможност да загубя работата си, ако не се ваксинирам. Ще си отида и от работата, и то по най-демонстративен начин, но няма да се ваксинирам. Тези ваксини са експериментални, те са високо технологични, но трябва да мине време до тяхното утвърждаване и окончателно приемане. Лекарите знаят това, но си траят тактично. Но аз на лекарски тирани, които погазват всички принципи на елементарна свобода, няма да слугувам.
195
2
 
48
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До В моментаДори и 3 години не са достатъчни за да се проследят последстията след десртки години и последсвията в поколенията. С ваксинините шега не бива. И е престъпления да се превъщат в бизнес. Да- има примери за успешни ваксини. Но риск за тях се поема след 10 години тестване или по-рано, но само ако става дума за наистина страшни болести. А тоя ковид, колкото и да ви лъжат, не е по-страшен от сериозен грип. И е от същото семейство вируси. А надеждна ваксина за грип няма.
194
3
 
37
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До 218A ти откъде знаеш че имат целия геном? А и да го имат какво от това? Те с един грипен вирус не можаха да се преборят за 100 години и да си продават ваксините за него като топъл хляб. А що бели натвориха с тях! Най сте смешни когато давате примери за ваксини за едра шарка и детски паралич. Няма нищо с общо с този вирус . Образовайте се малко преди да пишете. Ако само на наистина желаещите сложат ваксини, тези произведени до сега не само ще стигнат, но и ще останат. Но се обърква бизнеса
193
1
 
44
 
! Отговори
В момента преди 3 години
се извършва глобален медицински и социален експеримент.Една ваксина се изпитва минимум 3 години -медицински стандарт към момента.Влияние върху различни групи - възрастови, здрави, хронично болни (всякакви). Наблюдават се ДЪЛГОТРАЙНИТЕ въздействия, а не 2-3 дневното неразположение, характерно за почти всички УТВЪРДЕНИ ваксини. Следват въпросите за % ефективност, необходимостта от реимунизации и т.н. За момента, такива даннни няма за НИТО ЕДНА от прилаганите ковид-ваксини.Помислете си!
192
2
 
47
 
! Отговори
komitata преди 3 години
контрол върху огромна част от населението върви-а какво става във Израел дето по-голяама част от населението е ваксинирано ,болните не намаляват какво с е случва в арабските селища там където не с е имунизират-заболелите са малко някой нещо да не е разбрал
191
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа казва - всички отивате и се ваксинирате. Обаче никой не отива. Уволнява всички. И кой ще му работи тогава?Глупости на търкалета.Да избиват китайците, те са милиард и половина, почти два. Нас ко да ни избиват, дет сме има-няма 6 млн. население. С нас ли ще оправят населението на земята? Китайците да ги почват. И американците са много. Те да си намалят населението.Казах.
190
1
 
35
 
! Отговори
До Станислав преди 3 години
Правителствана не са ***......................всичко се прави по план, станахме много хора на Земята. Няма ресурси за всички.Населението трябва да бъде редуцирано до един милиард.............това е стара теория на запад за "златния милиард"!!
189
6
 
7
 
! Отговори
До Лекар преди 3 години
Откъде знаеш, че никой няма целия геном на вируса??Американците и руснаците са добри...........може да имат цялата секвенция на тоя РНК вирус!!!
188
0
 
23
 
! Отговори
Планчев преди 3 години
замислен и заимствен план,