Как ще се промени животът за отказващите ваксина срещу COVID-19?

Не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет
Обновена: 5 мар 2021 19:15 | 5 мар 2021 18:22, Анисия Иванова
289
Как ще се промени животът за отказващите ваксина срещу COVID-19?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпросът по отношение на ваксините срещу Covid-19 не е само за това кой ще може да пътува свободно или да си позволи посещение на кино. Бизнесът обмисля все по-сериозно дали да не изисква от служителите си да се ваксинират, за да продължат работа, пише Bloomberg. В Ню Йорк сервитьор вече беше уволнен от ресторанта, в който работи, тъй като е отказал незабавно да бъде имунизиран.

В Израел бизнесът беше подкрепен от система, внедрена от правителството, която позволява достъп до фитнесите, кината и ресторантите за ваксинирани жители или такива, които наскоро са преболедували Covid-19. Други страни обмислят подобни мерки, които ще създадат двупластова социална структура, забранявайки на неваксинираните да се присъединяват към ежедневни активности в опит да върнат живота към нормалността и да насърчат хората да се имунизират.

Американският президент Джо Байдън нареди през януари на членове от неговия кабинет да направят оценка на възможността за създаването на система за издаване на електронен сертификат на ваксинираните.

Във Великобритания правителството на премиера Борис Джонсън преразглежда употребата на вътрешен пропуск за ваксинирани, въпреки че не се очаква консенсус да бъде постигнат до юни.

Дискусиите не са така напреднали на места като Австралия и Хонконг, където вирусът е сравнително под контрол и активности като храненето навън вече са възможни макар и със задължителен QR код. За Китай и голяма част от Азия основният фокус е върху това дали паспортите за ваксинирани могат да позволят стартиране на международните пътувания.

Доказателството за ваксинация е трансгранично изискване под някаква форма от години. Необичайното в случая е идеята за ограничаване на ежедневните активности у дома или на работа в зависимост от ваксинационния статус.

Все още компаниите се опитват да установят как да върнат служителите обратно в офисите бързо и сигурно.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че няма да изисква служителите на банката да се ваксинират. “Трудно е да го направим задължително. Има закони за това”, посочва той.

Израел работи по създаването на закони, които да определят какво могат да изискват компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според някои работодателите не винаги трябва да имат правото да питат служителите си относно ваксинационния им статус. Амир Фухс, старши изследовател в Израелския демократичен институт (Israel Democracy Institute), посочва, че е разбираемо за някои професии, но не би трябвало да има по-широко позволение за компаниите, тъй като това е въпрос на медицинска неприкосновеност.

Нещата изглеждат по-ясни в индустрията на пътуванията. Базираната във Великобритания Saga Cruises изисква от всичките си потребители да бъдат ваксинирани 14 дни преди пътуване. В Австралия главният изпълнителен директор на Qantas Airways Алан Джойс заяви, че ваксинирането ще бъде изискване за международните пътуващи и е вероятно да стане необходимо преди отпътуване в глобален мащаб.

Във Великобритания скорошно проучване предполага, че макар британците като цяло силно да подкрепят ваксинационните паспорти, те не са така убедени по отношение на изискването им при посещение на заведение.
Експертите се тревожат, че все още не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет. “Зеленият пропуск” на израелското правителство е валиден за около шест месеца, след като бъде поставена втората доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До До 150Всичко е ясно само че създадена по този начин няма начин да е истинска и безопасна ваксина и имунитет няма да получиш!!!Затова и естественият имунитет е много по-траен и силен.Защото когато се срещне с вируса имунната система на всички нива се задейства и се идентифицират всички компоненти на вируса-от неговата РНК до капсида/белтъчната обвивка/ и срещу всеки антиген се изработва специфично антитяло!!!За качествена ваксина трябва целия геном на РНК вируса а никой още го няма!!!Това е
186
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 213 преди 3 години
Това е гениално, ти сам ли го измисли???
185
0
 
47
 
! Отговори
ТСВ преди 3 години
Води се трета световна война......................и това е биологична и информационна война!!!
184
0
 
49
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До Анонимен 211Смисълът е финансов и да ни подготвят за новия световен проект. Щом успеят с това да преклонят главичките на хората ще успеят с всичко. И книги ще горят и история и литература ще пренаписват, биологични закони ще ревизират, и традиции ще изтриват, и децата ни ще зомбират......по-възрастните тук помнят това време.И винаги я взимат с кръв!
183
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е смисълът като ваксиниран или не ти пак си заразен и го пренасяш? Да те боцнат само защото те искат така?
182
1
 
50
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Ето че си признават. Че ваксините не са доброволни. И никой не се изтрепва за тях, както внушават във всяка втора статия. Иначе нямаше да измислят тия гаднички номера за принуда. И ваксини щеше да има вече за всички желащи. И да мирясат вече. Нали ваксините ще ги предпазят. А тези които не искат да се ваксинират, да си носят сами риска за евентуални лоши последствия. Точно както тия дето се вакинират, сами си носят риска, ако нещо по-нататък. Тия за *** ли ни мислят? То бива лакомия ама..
181
2
 
48
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Хайде въведете отново жълтите големи значки за неваксинираните! Евреите имат опит още от 1939 година! Това е новият фашизъм на 21 век!
180
0
 
22
 
! Отговори
кофтиии преди 3 години
Ще се наложи преквалификация!Все някой трябва да погребва COVID зомбитата от сектата на последния ден!
179
1
 
58
 
! Отговори
Кокич преди 3 години
Господи какво доживяхме...тези гнусни човешки подобия си правят извращение с хората...ако наистина сме толкова глупави и страхливи то не си заслужаваме свободата. Някакви си правят каквото си искат с нашите животи а ние стоиме и гледаме като овци. Животните са по умни от нас
178
28
 
0
 
! Отговори
до 202 ядосаната преди 3 години
за радост на нас т-ъ-п-и-т-е , доста от вас у-м-н-и-т-е ще гушнат букета
177
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който намери Божествения свят, той става абсолютно свободен от всякакви ограничения.- Петър Дънов .;
176
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прозорецът на Овертон се върти,върти и поглъща все по-голям контингент от немислещ планктон!Бегом да се ваксинирате и влезете в редицата на безкрайното ваксиниране!А за тези,които откажат да се ваксинират,ще им бъде НАЛОЖЕН паспорт на забраните!Накрая свободни ще бъдат само тези,които си сложат доброволно край на живота!Влезте в Гугъл и напишете Прозорецът на Овертон - полезно четиво за мислещи!
175
2
 
40
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Ваксинираните са защитени. А защо неваксинираните да са проблем на едно работно място ако има ваксинирани които са защитени какво им пречат хората които нямат ваксина. Те няма да се разболеят. Така го обясняват всичко, все едно ваксините нищо не предпазват а са само хартийка.
174
2
 
35
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Тези *** правителства. Наляха стотици милиарди за ваксини и паспорти, сертификати и тестове и лечение на населението. Загубиха стотици милиарди от неработещ бизнес, умрял туризъм и т.н. Но инвестираха много милиарди за разработка на ваксини, вместо тези пари да бяха насочени за разработка на лекарство което да се използва за болните хора и да ги лекува бързо и сигурно както много болести в днешно време и всички тези проблеми щяха да изчезнат а не да обмислят трета и четвърта доза на ваксината.
173
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сме серсеми. 500 години не сме се дали на турците, та сега на едни еврогейци ли???
172
5
 
51
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
И каква е логиката да не пускат не ваксинирани!!!Страхливците нали са ваксинирани.Какви са тия заплашителни статий!??Я да си.....Глъпаците ще се ваксинират, нормалните хора не.
171
4
 
46
 
! Отговори
Ми да преди 3 години
Лов на вещици като в Англия това ни чака и инквизицията на Испания и Португалия, да не забравим Франция...все развити либерални общества с вековни традиции.
170
0
 
11
 
! Отговори
Но комент преди 3 години
...или такива, които наскоро са преболедували Covid-19....
169
3
 
32
 
! Отговори
чичо кольо преди 3 години
И това ако не е Нов Световен Ред... Навремето изискваха фекална проба в детската градина, сега пак ли? Та и на работа и на летището, браво!
168
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателството за ваксинация е трансгранично изискване под някаква форма от години.Къде, освен за няколко африкански държави и то с цел да не се заразят пътуващите от заразата в съответните държави?