Как ще се промени животът за отказващите ваксина срещу COVID-19?

Не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет
Обновена: 5 мар 2021 19:15 | 5 мар 2021 18:22, Анисия Иванова
289
Как ще се промени животът за отказващите ваксина срещу COVID-19?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпросът по отношение на ваксините срещу Covid-19 не е само за това кой ще може да пътува свободно или да си позволи посещение на кино. Бизнесът обмисля все по-сериозно дали да не изисква от служителите си да се ваксинират, за да продължат работа, пише Bloomberg. В Ню Йорк сервитьор вече беше уволнен от ресторанта, в който работи, тъй като е отказал незабавно да бъде имунизиран.

В Израел бизнесът беше подкрепен от система, внедрена от правителството, която позволява достъп до фитнесите, кината и ресторантите за ваксинирани жители или такива, които наскоро са преболедували Covid-19. Други страни обмислят подобни мерки, които ще създадат двупластова социална структура, забранявайки на неваксинираните да се присъединяват към ежедневни активности в опит да върнат живота към нормалността и да насърчат хората да се имунизират.

Американският президент Джо Байдън нареди през януари на членове от неговия кабинет да направят оценка на възможността за създаването на система за издаване на електронен сертификат на ваксинираните.

Във Великобритания правителството на премиера Борис Джонсън преразглежда употребата на вътрешен пропуск за ваксинирани, въпреки че не се очаква консенсус да бъде постигнат до юни.

Дискусиите не са така напреднали на места като Австралия и Хонконг, където вирусът е сравнително под контрол и активности като храненето навън вече са възможни макар и със задължителен QR код. За Китай и голяма част от Азия основният фокус е върху това дали паспортите за ваксинирани могат да позволят стартиране на международните пътувания.

Доказателството за ваксинация е трансгранично изискване под някаква форма от години. Необичайното в случая е идеята за ограничаване на ежедневните активности у дома или на работа в зависимост от ваксинационния статус.

Все още компаниите се опитват да установят как да върнат служителите обратно в офисите бързо и сигурно.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че няма да изисква служителите на банката да се ваксинират. “Трудно е да го направим задължително. Има закони за това”, посочва той.

Израел работи по създаването на закони, които да определят какво могат да изискват компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според някои работодателите не винаги трябва да имат правото да питат служителите си относно ваксинационния им статус. Амир Фухс, старши изследовател в Израелския демократичен институт (Israel Democracy Institute), посочва, че е разбираемо за някои професии, но не би трябвало да има по-широко позволение за компаниите, тъй като това е въпрос на медицинска неприкосновеност.

Нещата изглеждат по-ясни в индустрията на пътуванията. Базираната във Великобритания Saga Cruises изисква от всичките си потребители да бъдат ваксинирани 14 дни преди пътуване. В Австралия главният изпълнителен директор на Qantas Airways Алан Джойс заяви, че ваксинирането ще бъде изискване за международните пътуващи и е вероятно да стане необходимо преди отпътуване в глобален мащаб.

Във Великобритания скорошно проучване предполага, че макар британците като цяло силно да подкрепят ваксинационните паспорти, те не са така убедени по отношение на изискването им при посещение на заведение.
Експертите се тревожат, че все още не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет. “Зеленият пропуск” на израелското правителство е валиден за около шест месеца, след като бъде поставена втората доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моят шеф е антиваксър! Въпреки че прекара повече от месец в интензивно отделение в болница заради коронавируса, пак отказва ваксините!Ко да прая?
226
1
 
11
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Аз имам друг въпрос, по-важен:Как ще се промени животът на ваксинираните с новите експериментални ваксини срещу коронавируса?Това е много по-интересен въпрос. Защото някои от последствията вече ги виждам!
225
2
 
10
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Не мога да разбера защо се правят на луди!Ваксинираният пак може да се зарази,но ще го изкара по-леко,а той си ОСТАВА и вирусоносител!!!След като остава такъв,за чий трябва да е задължително да се ваксинира за пътуване,работа и каквото и да е.Единственото,което прави ваксината е да те защити и затова е право на личен избор-искаш или не искаш да защитиш себе си.Затова ваксинираните тгрябва да продължават да носят маски и да имат дистанция.Това вече многократно се казва по телевизията
224
1
 
11
 
! Отговори
голяма глупост преди 3 години
Ваксинираните нали имат имунитет?Защо се притесняват от неваксинираните?
223
3
 
13
 
! Отговори
Кина преди 3 години
До АнонименА други след ваксината поумряха. Техният живот вече не е интересен естествено.
222
1
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Простотията е тотална повсеместна и в целия свят. ***, нали ваксинираните не могат да се заразя, защо ще ограничават достъпа до където и да е на неваксинирани?!?
221
1
 
8
 
! Отговори
учен сексолог преди 3 години
Притесняваме се ние учените сексолози , че сексът ще става само при представяне на валиден дигитален сертификат за боцкане. Другите ще гледат онлайн.
220
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 244 ПитащИма една група хора, които ИСКАТ да се ваксинират, НО НЕ МОГАТ, защото страдат от различни заболявания-------Може би ще ви предложат евтаназия.Или като минимум чай с бром.
219
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните може да не покажат симптоми при заразяване, но да са носители на вируса около 2 седмици. Добрата практика е ваксинираните да се поставят под карантина за около 4 седмици.
218
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво общо има Израел с ваксинацията, пандемията и световния ред, че все ни го навирате за пример?!?
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТози въпрос трябва да се постави пред М-во на здравеопазването. Колкото повече заинтересовани го поставят, толкова по-добре!
216
0
 
14
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Има една група хора, които ИСКАТ да се ваксинират, НО НЕ МОГАТ, защото страдат от различни заболявания, за които лекарите категорично препорйчват да НЕ се ваксинират. Това са напр.множествена склероза, хематологични заболявания и др. Въпросът е: Какъв документ ще им се издаде на тези хора, за да не бъдат дискриминирани спрямо ваксиниралите се, които ще имат т.н. "зелен паспорт"?
215
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече се притеснявам,как ще се промени живота на вече ваксинираните,че доста от тях след ваксинацията се изпоразболяха.
214
1
 
32
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
С грижа за здравето ни - ни поробват...
213
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже не се каня да чета бок лукът, наречен "статия" по-горе. И не - няма да се вакнинирам. Изкарахме поредния вирус есента всички - цялото семейство и колегите ни. Нищо кой-знае какво не се случи с никой. Никой не се кани да си бие ваксини - непроверени, непреминали всички нужни проучвания. Не ни плашете - не ни е страх от от репки, като вас, ***- лакеи на бялата мафия!
212
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за ненаксинираните и за ваксинираните как и какво ще се промени. Знам обаче,че ние нещо трябва да променим, защото ако не го направим, няма бъдеще нито за нас нито за децата ни. Ще бъдем постоянно подлагани на какви ли не медицински и социални експерименти, от които малцина ще забогатеятхоще повече, а ние ще бъдем унищожени.
211
7
 
25
 
! Отговори
Ами притрябвали са преди 3 години
Ми тъпите кина с американски филми, ресторанти с изкуствени храни, отровни фитнес зали. Айде бегайте.
210
9
 
28
 
! Отговори
СС преди 3 години
Ами ще ви кажа как. Ще си купя къща на село, ще отида да живея там, на спокойствие и чист въздух, ще си отглеждам много неща в двора и ще ям чисти продукти. И без това в града вече трудно се диша, трудно се придвижва, всички селЕндури дойдоха тук. Та за нас, гражданите, остава да идем на село. И това и ще направя!
209
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за хора, които не могат да се ваксинират , как ще се процедира? Ние не отказваме, просто поради мед. причини не можем...
208
13
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ще се промени към по-добро - много кинти, хубави жени, луксозни коли, почивки по морето. Поне при мене така се очертава.