Нигерийският щам на коронавируса настъпва към ЕС

За него се знае малко, най-вече, че се разпространява бързо
5 мар 2021 13:15, Петя Славова
27

За по-малко от седмица новият нигерийски вариант на коронавируса бе установен в още 2 държави в Европа. След Италия, щамът достигна и до Словения. Властите у нас признаха, че съобщенията за новия вариант на вируса са притеснителни, а информацията - оскъдна.
Още по темата

Но поведението му все още е непознато. Едно от малкото ясни неща е, че се разпространява сравнително бързо.

Само за 2 месеца 20% от случаите на коронавирус в Нигерия са именно от този вариант.

"Този вирус се опитва да се адаптира към нас. Затова и промените, които виждаме, че настъпват в него и които характеризират всеки от отделните варианти, това са способност за по-добро прикрепване към рецептора и по-добро предаване от човек на човек", каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Вирусът ще опита да избяга и от имунния ни отговор, смята вирусологът проф. Александрова.

Точно за това не е сигурно дали ваксините ще бъдат ефективни срещу него.

"В този нигерийски вариант е налична мутация - Е684, която я има и при южноафриканския, и при бразилския вариант. Тя се свързва с опасенията на специалистите, че вирусът може да бяга от имунния отговор", допълни проф. Александрова.

А след като у нас бе регистриран британския вариант на коронавируса, здравните власти не изключват да се появят случаи и на този.

"След него идва и южноафриканският щам, след него идва бразилският вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант. рано е да кажем какви са характеристиките им, рано е да се плашим", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук в Нигерия няма никаква Корона.На над 200 милиона население отчитат по 300 позитивни на ден и хората тук не вярват грам на тази ЛЪЖА,така че това е пълна манипулация.Случая с недостига на ваксините в България също е игра със страха на хората.На 3-ти март Нигерия получи 4 милиона ваксини Астра-шимпанзека,което е два дни след като министъра се скара на хората че няма ваксини а били платени и то някакви мижави бройки.Друг е въпроса че Нигерийците не искат и да чуят за тези ваксини.
23
1
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Значи пътува към нас,лети по въздуха... И колко още нови шамове ще има до края на годината?:) Ваксина, не разработихте ли за всичките разновидности?:)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря що Китай всечко вируси ги заобикалят ,та все в ЕС )така с тия вируси може да продължат още 30г)
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нигерийския щам ваксините не действат, пък нека си говорят за паспорти
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щамове идват на талази, ах леле ле
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сваляите гащите и да почва кючека
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да и български грип има вече *** в масова психоза
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката в световен мащаб е, че не спряха веднага епидемията още в началото на 2020 година, а я оставиха да се разпространи навсякъде и зачакаха ваксините. При такова голямо разпространение вирусът има и големи възможности за мутации, както и стана. Ако всички държави по света действаха като Китай, Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Виетнам и още няколко държави, сега епидемия нямаше да има.
16
1
 
0
 
! Отговори
Ходи там преди 3 години
До До 7
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВБА"Вече има голям шанс за създаване на ваксини... ...и рак"Не си равзмахвай неграмотността и невежеството като байряк - от това то няма да стане по-малко. Ракът се появява като резултат от мутацията при остаряването на новообразуваните клетки, поради което и е един от главните фактори за смърт на възрастните.
14
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Хайде да видим кой ще познае след 10 дена кой щам ще "настъпи"! Аз гласувам за занзибарския щам. Впрочем тиквочите една ли знаят къде и какво е "занзибар", така че нямам шанс - докато виж, с "нигерийските врътки" явно са запознати.
13
8
 
0
 
! Отговори
ВБА преди 3 години
Ваксините отиват към клетъчно и молекулярно ниво. Вече има голям шанс за създаване на ваксини срещу различните видове вируси и рак. Най добре е да се създават хибридни ваксини срещу тях и те да ни осигуряват защита над 10 години, а не както е сега .. тука има там нема... Трябва да се изработят автомати за определяне на различните видове вируси и бактерии, което, ще става за секунди, а ваксината се изработва за минути и то за всеки пациент индивидуално. Техника и технологии има, но ум патки пасе.
12
1
 
2
 
! Отговори
Според преди 3 години
Според мен корона вируса е доминантен вирус. Интересно е ,че превъзхожда другите вируси. Както ,че.ли е конкурентен е на останалите резпираторни вируси и ако продължи така,може да остане само той и неговите мутации. Дано остане податлив на ваксините. Иначе както цяло може в един момент да сме благодарни ,че се е появил. Но това след.2-3 години.
11
6
 
6
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Видяхте ли колкооще щамове нипредстоят, а българите не спазват никакви мерки, носят само по една маска, ходят на работа, пращат си децата, тези омразни *** на училище, излизат от домовете си, разхождат кучета и котки, пазаруват, ходят по планини и морета, ядат и пият без маски, ходят до тоалетна, кикотят се като луди. Изобщо пълно незачитане на специалистите и математиците от НОЩ.
10
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Македонците са 100 пъти по-добре от нас!В Северна Македония пътищата са без дупки и кръпки,храната е супер,имат страхотна боза със захар,хляба е уникален,горивата по-евтини от нашите и т.н.Ние сме били и ще останем последна дупка на кавала.
9
1
 
8
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Ще ви направят дупетата на игленици на ко-екстремистите. И така докато не ви изчистят уан бай уан или не ви побъркат с отвори-затвори. При всички случаи който оцелее ще функционално безполезен и вероятно на хапове, многи хапове.
8
2
 
7
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Плебсе, като проспа цяла година и сега чакаш "привилегии " за да си улеснен в пътувания и кариера, хак да са ти нигерийски, южноафрикански , бразилски и пр.Да плебсе, ще се научиш да поемаш всичко, но това е добре, ти си заслужи новата реалност, радвай се, способен си на това, браво!
7
1
 
10
 
! Отговори
спазвай мярката преди 3 години
Спретевече с тази тема.Всички станаха специалисти и повирусология, освен че са родени политолози, футболни експерти, еколози, финансисти... Знаем много добре, че ваксината е безсилна срещу новите щамове. Ама така е с обикновения грип, ама ни побутваха всяка есен ваксиназа предишни щамове, нали! А като се разтопяят досегашните вечни ледове и то тях тръгнат вируси и вактерии, които са спали милиони години, какво ще ни препоръчат учЕните и политиците?
6
1
 
13
 
! Отговори
Български щам преди 3 години
Сега докато изредят всички държави..... След това ще започнат с градовете. Ще се появи Московски щам, Берлински щам и т.н. А, български щам кога ще пуснат, някой знае ли? Тогава вероятно македонците ще си го присвоят и ще кажат, че е македонски😆😆😆😆
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Настъпва ли с кораби ли го карат в кашони