Българките имат най-добри условия за работа в цяла Европа, така ли е?

Проучване сочи, че българките процъфтяват на работното място
8 мар 2021 16:25,
109
Българките имат най-добри условия за работа в цяла Европа, така ли е?
Снимка: Pixabey

В цяла Европа българките имат най-добри условия за работа. Това сочи проучване, проведено от Reboot Online за Международния ден на жената.

България е най-добрата европейска държава за работа на жените, с общо 236,6 точки от възможните 300 в индексa на Reboot. Трите критерия са икономическа възможност, жени на ръководни позиции и условия за отпуск по майчинство, а максималният брой точки за всеки е 100.

"Българските жени процъфтяват на работното място. Нашият анализ установи, че България има един от най-добрите пакети за майчинство в Европа. Страната позволява на майките да вземат минимум 58,6 седмици почивка (410 дни) - най-дългият минимален отпуск по майчинство в света - и се плащат 90% от пълната им заплата по време на отпуск. В резултат на това страната отбелязва перфектен резултат от 100 от 100 в нашия индекс. България е на трето място за жени в лидерството, тъй като те получават 90 точки в нашия индекс - 10 точки по-малко от Норвегия на първото място. Според нашия анализ 22,1% от жените заемат ръководни роли в страната - четвъртата по височина от всички изследвани страни", пише в проучването.

Въпреки това, България завършва в средата на таблицата за икономически възможности (46,6 точки), което се дължи на резултата от 0,727 в класацията за глобален индекс на разликата между половете 2020.

На второ място се нарежда Хърватия с 229,8 точки. Следващите позиции са за Естония (220 точки), Норвегия и Словакия (209,9 точки), Холандия (206,5 точки).

На последните места в класацията са Германия, Люксембург, Австрия, Португалия и Турция.

"Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Балканските страни като България и Хърватия се класираха високо, което показва, че се правят някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на богатите западноевропейски страни като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа", коментира резултатите от проучването Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot Online.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е, вервайте! :))))))))))
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то IT-тата, дето работят по 2 часа на ден, движат икономиката. Извинявай, ама наброяват 200 000 и заплатите им са по 10к.Хаха ... сладур. Кажи нещо за заплатите по 6-7х евро в западна Европа и пенсионерите им с по 3-4хил евро пенсия.
39
16
 
2
 
! Отговори
ИТ преди 3 години
Аз съм на 12К. Ако не бяхме ние айтитата да движим напред България без нас сте нищо.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е най-добрата европейска държава за работа на жените, с общо 236,6 точки от възможните 300 в индексa на RebootХахаха ... под мъдрото ръководство на Генерал Борисов и неговите верни седесари, най-доброто в Европа, българките цъфтят, плодят се и постоянно са в състояние на нирвана!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са *** така е!
36
1
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
То хубаво ама като им сравниш заплатите с тези на жените от Европа пак сме на последно място.Изобщо няма кой да ни вземе последното място по всички критерии в ЕС
35
8
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Ами то IT-тата, дето работят по 2 часа на ден, движат икономиката. Извинявай, ама наброяват 200 000 и заплатите им са по 10к. Едно ИТ на месец издържа по трима лекари, само от заплатата си. Да не говорим мултимилионните проекти, по които работят какво носят като приход.
34
5
 
1
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Добре сме ние българките в ЕС при демокрацията, цъфтим и връзваме, а при комунизма в СССР само вехнехме.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДобре де, с тия масажи, тенис на маса, джага, плейстейшъни и други изгъзици, тия хора кога работят? Подобни комфарти са традиционни са ония браншове и длъжности, където се работи средна по около 2 часа дневно, като ИТ и HR. Останалите хора трябва да движат икономиката и да създават БВП вместо "работещите" измислени длъжности и длъжностенца. HR-ките примерно са абсолютно излишни и работата им буквално се състои в това да тракат с токчета и да показват фейк цици/джуки из офисите.
32
1
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА-ЦЕНИТЕ В МАГАЗИНИТЕ СА В НЕБЕТО-ХАРЧИЩ ТОК ЗА 100ЛВ ПЛАЩАШ 160-АЙДЕЕЕЕ-С 500 ЛВ ЗАПЛАТИ.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКОВИТЕ ИМАТ НАЙ-ДОБРИТЕ УСЛОВИЯ В ЕВРОПА.
30
6
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Тук си прав. С жена ми сме с доходи много над прага от сума години насам. НО, ние сме ПРОТИВ това майчинство цяла година! Това го няма никъде по света! Размера на майчинството би следвало да е обвързан с осигурителен доход (максималният е някаква смешка) и образованието, но да е не повече от 3-4 месеца. Аз, самият, имам 1 година платено бащинство и заплатата ми се покрива на 100% (много над прага е), но това си е бенефит от работодателя.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандата ви вече е дотам абсурдна, че човек се чуди - да се смее ли, да плаче ли или просто да ви тегли една. Като ви чета статиите, направо оставам с впечатлението, че стандартът в България е сравним с този на Швейцария или Сингапур. Реалността обаче е друга. И нещо повече - реалността е неудобна за хората, които поръчват какво да списвате в жълтините си.
28
2
 
3
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
До Анонимен 28... и като се събуди пет лева под възглавницата и чаршафа в г...а
27
1
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Тия са забравили няколоко фактора да вкарат:- 90% от максималния доход, което спира хората с заплати над максималното да имат деца- 90% се дават само първата година после все едно не съществува такова нещоТ.е. информацията пак е изкривена. В Германия ти дават майчинството на това на което си се осигурявал и то май пак може до 2 години. Според зависи е тука
26
1
 
18
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Особено в гръцките и италиански цехове за дрехи и обувки !!!
25
5
 
15
 
! Отговори
Кое е вярното ?! преди 3 години
1.Краката вдигат цената.2.Цената вдига краката.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категорично условията в повечето чужди компании е прекрасни. Заплата в пъти над прага, чудесни офиси с какви ли не забавления- масажи, тенис на маса, джага, свежи плодове и фрешове, неограничена работа от вкъщи или от вилата, 25 дни и нагоре отпуск. Абе, кеф. Едно време преди 15 години в София имаше не повече от 100 такива компании и 30 000 работещи там. Днеска цифрата е почти десеторна. Учи, мама, да не работиш. Пенчо, бре, чети! И така нататък.
23
0
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Те сигурно са анкетирали разни търтеи-кифли ,телефонистки,касиерки в банки и разни из Виваком,ментел и др. подобни измамнически фирми дето вземат готови пари без да работят!
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, право казват.Сигурно проучването е обхващало безбройните ***, работещи с жар и устрем за властта. Имат чудешни условия за хортуване и кариера.В шивашки цех, собственост на грък не ходете и не птоучвайте. Там също са прекрасни условията и перспективите, вервайте.