Меркел е "архитектът" зад фиаското с ваксините в Европа

Обвинението към канцлерката в Берлин отправи Джулиан Райхелт
9 мар 2021 19:15, Петя Славова
57
Меркел е "архитектът" зад фиаското с ваксините в Европа
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел е "архитектът" зад фиаското с ваксините в Европа, защото е обсебена от това да бъде добра европейка. Обвинението към канцлерката в Берлин отправи водещият германски журналист Джулиан Райхелт, управляващ редактор на най-продавания в страната таблоид "Билд".

В момента Германия е ваксинирала едва около 6% от населението си, като са приложени 5 милиона първи дози и 3 милиона втори дози. За сравнение във Великобритания, която напусна ЕС, за да движи сама политиките си, над 21 милиона души са получили поне една доза срещу коронавирус, което е приблизително една трета от цялото население, съобщава "24 часа".

В началото на пандемията канцлерката Меркел и Германия председателстваха Съвета на ЕС и следователно бяха в позиция да повлияят на стратегията на ЕС за снабдяване с ваксини. За ключов съюзник на Меркел бе сочена Урсула фон дер Лайен - председателка на Европейската комисия и бивш германски министър на отбраната.

Тогава германската канцлерка настоя с общоевропейска политика ЕС да набави ваксини за всички свои държави членки и предупреди срещу "национализма при ваксините". Разпространението на инжекциите в ЕС обаче бе белязано от хаос и закъснения, оставяйки мнозина все още да чакат получаването на първата си доза защита срещу COVID-19.

Джулиан Райхелт заяви пред CNN, че вината за фиаското с ваксината лежи пряко на раменете на канцлерката. "Германия е архитектът на европейския провал, защото Германия и Меркел настояваха за следването на европейския план, който беше провал от самото начало. Тя искаше да направи всичко за Европа и с това да покаже, че е велика европейка", казва Райхелт.

Меркел е ярък критик на национализма на ваксините и непрекъснато предупреждава за опасностите от него. В обръщение към Световния икономически форум през януари тя защити позицията си. "За мен стана още по-ясно, отколкото преди, че трябва да изберем многостранен подход, че самоизолиращият подход няма да реши проблемите ни", каза канцлерката.

След като в крайна сметка се оказа, че поне засега ЕС няма достатъчно ваксини, Меркел получи обвинения и за смущаващия обрат по въпроса за прилагането на ваксината "АстраЗенека".

Първоначално Германия не препоръчваше ваксината за възрастни хора, твърдейки, че няма достатъчно данни, че тя е ефективна. Това отказа мнозина от препарата. Сега обаче германските здравни власти отмениха това решение и дадоха зелена светлина за всички възрастови групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което всички разбрахме от тоя вирус е че е крайно време производството на лекарства и ваксини да се съсредоточи в Европа, а не да се изнася на вън. Нали не.мислите, че това ще е последната пандемия! Инвестициите трябва да са в био наука , не само в ИТ сектора, компютърните разработки не ни спасяват сега, биха ни спасили няколко завода за ваксини!
24
0
 
5
 
! Отговори
от Да сме наясно преди 3 години
До DilИ аз това им казах, щото виждам, че тролчетата само това чакат да започнат с "работата" за деня :)))Има и друг проблем, а той е, че състоянието с ваксинацията в Германия е забавено, тъй като англетата не са дали достатъчно инфо за действието на ваксината за хора над 55 години и германците са провели собствени. Дали е нарочно, за да могат англетата да задържат колкото се може повече ваксини е отворен въпрос. Друго: англичаните ваксинират и с Астрата с по една доза и ще чакат повече.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък харесвам Меркел! И не ми пука за вашето мнение!
22
3
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Първо беше нашествието на бежанци,после дойде КОВИД19...Какво ще кажете ? А??? И няма разболял се бежанец...А???
21
2
 
11
 
! Отговори
Dil преди 3 години
Пише се по-одлу как ни била закопала Меркел, колко била лоша Меркел, някой прочетели, вникна ли в статията?! Германци обвиняват Меркел, че е провелиа вксинацията в Германия, защото тя се е застъпила за това за всички в Европа да има, а не да има егоистичен нациналистичен подходх тип "всеки за себе си"....Ако не разсъжадваше тя така, ние и досега щяхме да се ваксинираме с ракия, туршия и сланина..
20
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Селска фитка.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е фактологически лъжливаГермания - население 84 милионаАнглия -70Вярваме, че в Германия са ваксинирани 6%, а в УК 21%.Днес:Новозаразени5700 - УК5100 - ГерманияУмрели231 - УК166 - ГерманияТа с какво ваксинирането помага?
18
4
 
13
 
! Отговори
Да сме наясно преди 3 години
Това, в което "журналиста" от жълтия вестник Билд обвинява Меркел, е, че просто не е поела курса да осигури със всички средства ваксини само за Германия, а се е застъпила да има пропорционалност при разпространението на ваксините. Ако беше станало каквото господина предлага страни като България щяха да видят ваксини на кукуво лято.Извод: българите трябва да се радват, че Меркел, а не тоя *** отговарят за такива въпроси.
17
2
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
"Германия за пореден път закопа България."Не Германия, а германските евреи; правиш ли разлика?!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" ...обсебена от това да бъде добра европейка"Обърках се и прочетох "обсебена от това да бъде добра еврейка" и се стреснах малко, но сега съм спокоен.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел отварти милиони хора, както в Германия, така и в цяла Европа.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже тоя тумор май ще ни ликвидира като държава!За съжаление.
13
7
 
8
 
! Отговори
казвал съм го много преди 3 години
меркел трябва да бъде съдена за геноцид към собственния си народ и за подривна дейност целяща разпадане на ЕС. още от кризата с бежанците та до сегано немците са като руснаците - обичат някой да ги мачка и тъпче и си ги избират отново и отново
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо чудно, че мненията на шефа на жълт вестник и тези на троловете в България се припокриват. Те и двете малцинства от това се хранят.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С благословията на тази и с парите на придворната и фондация се създаде поредния комунистически тумор, който трови България-ГЕРБ.
10
2
 
4
 
! Отговори
Х преди 3 години
Сефте
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия за пореден път закопа България.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ваксина не искам, но нямам против тези които искат да се ваксинират. За тяхно съжаление ЕС просто не работи.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая гнила плът създаде ОПГ Гроб и съсипа всякаква надежда за нормално бъдеще на България!Заслужава само едно!
6
2
 
12
 
! Отговори
88 преди 3 години
Онова там беше Германия до 1945.Вече не е. Не ми се играе да давам фрапиращи и необорими примери.