Меркел е "архитектът" зад фиаското с ваксините в Европа

Обвинението към канцлерката в Берлин отправи Джулиан Райхелт
9 мар 2021 19:15, Петя Славова
57
Меркел е "архитектът" зад фиаското с ваксините в Европа
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел е "архитектът" зад фиаското с ваксините в Европа, защото е обсебена от това да бъде добра европейка. Обвинението към канцлерката в Берлин отправи водещият германски журналист Джулиан Райхелт, управляващ редактор на най-продавания в страната таблоид "Билд".

В момента Германия е ваксинирала едва около 6% от населението си, като са приложени 5 милиона първи дози и 3 милиона втори дози. За сравнение във Великобритания, която напусна ЕС, за да движи сама политиките си, над 21 милиона души са получили поне една доза срещу коронавирус, което е приблизително една трета от цялото население, съобщава "24 часа".

В началото на пандемията канцлерката Меркел и Германия председателстваха Съвета на ЕС и следователно бяха в позиция да повлияят на стратегията на ЕС за снабдяване с ваксини. За ключов съюзник на Меркел бе сочена Урсула фон дер Лайен - председателка на Европейската комисия и бивш германски министър на отбраната.

Тогава германската канцлерка настоя с общоевропейска политика ЕС да набави ваксини за всички свои държави членки и предупреди срещу "национализма при ваксините". Разпространението на инжекциите в ЕС обаче бе белязано от хаос и закъснения, оставяйки мнозина все още да чакат получаването на първата си доза защита срещу COVID-19.

Джулиан Райхелт заяви пред CNN, че вината за фиаското с ваксината лежи пряко на раменете на канцлерката. "Германия е архитектът на европейския провал, защото Германия и Меркел настояваха за следването на европейския план, който беше провал от самото начало. Тя искаше да направи всичко за Европа и с това да покаже, че е велика европейка", казва Райхелт.

Меркел е ярък критик на национализма на ваксините и непрекъснато предупреждава за опасностите от него. В обръщение към Световния икономически форум през януари тя защити позицията си. "За мен стана още по-ясно, отколкото преди, че трябва да изберем многостранен подход, че самоизолиращият подход няма да реши проблемите ни", каза канцлерката.

След като в крайна сметка се оказа, че поне засега ЕС няма достатъчно ваксини, Меркел получи обвинения и за смущаващия обрат по въпроса за прилагането на ваксината "АстраЗенека".

Първоначално Германия не препоръчваше ваксината за възрастни хора, твърдейки, че няма достатъчно данни, че тя е ефективна. Това отказа мнозина от препарата. Сега обаче германските здравни власти отмениха това решение и дадоха зелена светлина за всички възрастови групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
До 50: Едно уточнение - Двамата корупционни немски депутати са от партията ХДС, уж християнско-демократична партия. Заради тях партията загуби много избиратели. Тя бе оглавявана доскоро от г-жа Меркел.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел е една изкуфела бабичка, това го гразбраха дори и германците. Билд се контролира от комендатурата на нашественика.
43
1
 
0
 
! Отговори
Е! преди 3 години
До 45Ваксината на Янсен е съвместна разработка с френския Институт Пастьор.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Ваксината на Янсен е съвместна разработка с френския Институт Пастьор.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 38/43"Германия и САЩ имат обща разработка на ваксината на Пфайзер"Всъщност, ваксината си е чисто германска разработка: Пфайзер наляха едни пари, за да може по-бързо да се разработи и за да може да се произвежда масово в техни заводи.Още една германска ваксина излезиза на пазара скоро.Янсен (Белгия) също е във фаза на одобрение.Голямата издънка се оказаха французите: те са едни от фармацевтичните лидери в Европа, но не могат да извадят ваксина още.
40
8
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Русия сама си ги разработва и сама си ги одобрява,а руснаците не вярват на техните ваксини.Най малко са ваксинирани в Русия.Руското е скрито покрито и затова съмненията остават.
39
3
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Германия и САЩ имат обща разработка на ваксината на Пфайзер
38
3
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Значи това показва реалните възможности на ЕС. Значи смятай, щом и Русия вече имат 3 регистрирани ваксини собствена разработка. Европейския Съюз, всъщност е едно недоносче.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо да е виновна Меркел?Това е нелопо!Напротив ,правилно беше да се договаря от името на всички 27 държави на една цена и ваксините да се одобрят от Европейската агенция по лекарствата.Иначе какво щеше да стане ,всяка държава да договаря поотделно ,пълен хаос,освен пандемията.Или като Израел,договорил на двойни цени.Я стига,то ясно ,че нямаше производствен капацитет изведнъж всички да получат едновременно всички доставки.
36
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
фрау Шмеркел е "архитектката" на ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ на "Обединена Европа"!!!!Не ми е ясно как ДЕФИНИРАНИ противници на Съюза могат да се правят на "1" и да диктуват ..
35
0
 
13
 
! Отговори
Това е само началото преди 3 години
На Джон Ф. Кенеди се приписва фразата, че успехът има много бащи, а провалът е сираче. Рано или късно ще излязат много истини и за нашествието на гостите на Меркел през 2015 г., и за поръчителите на разпространяването на вируса Ковид-19, и за опитите на същите поръчители да прехвърлят върху трети страни отговорността за деянието си...
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да сравнявате Германия и Англия. англезите си правят сами ваксина, а немците както и целия ЕС стоят с протегната ръка и получават огризките от юк и сащ, вероятно партиди с ниско качество
33
7
 
2
 
! Отговори
Бузов преди 3 години
Кое е фиаското?В Русия от която Нинова иска да купуваме ваксини са ваксинирани едва 2% от населението в Германия 6% засега.Всички страни изпитват затруднения в момента,може би с изключение на Израел.Просто трябва малко време и нещата ще се нормализират не трябва с такива откровено меркантилни статии да се нагнетява напрежение.
32
3
 
4
 
! Отговори
Макарон преди 3 години
Секси е...само да ме не усети Тутанкамонът бих я изпружил...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двама немски депутати са подали оставки заради трупане на лична печалба от продажби на маски.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джулиан Райхелт заяви пред CNN, че вината за фиаското с ваксината лежи пряко на раменете на канцлерката.А това че САЩ, ОК Израел и няколко арабско-камиларски племена изкупиха ваксините, няма нищо общо?
29
3
 
7
 
! Отговори
Хасковский Камсамоле преди 3 години
Либералната демокрация е огледален образ на национал-социализма.....
28
0
 
7
 
! Отговори
Ейджънт Ариел Скит преди 3 години
Наложеният пораженски комплекс върху победените във ВСВ достигна крайни стойности. Ционисткото глобално господство е постигнато.Свидетели сме на опит за контра-холокост... горко на победените !
27
1
 
0
 
! Отговори
бравозъ преди 3 години
Снимката кърти...е ся я шопвам хахааа
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова понятие като "германска канцлерка".