Още трима с тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия

Новите три случая са на млади хора
Обновена: 15 мар 2021 08:45 | 14 мар 2021 20:00, Нели Христова
309
Още трима с тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия
Снимка: БГНЕС

В Норвегия се появиха три нови случая с образуване на кръвни съсиреци (тромби), респективно на кръвоизливи в мозъка, след ваксиниране с британско-шведския препарат на AstraZeneca. Както съобщи норвежката здравна служба Folkehelseinstitutt, става дума за млади хора, които работят в системата на здравеопазването.

Редки, но сериозни случаи

„Подобни случаи са много редки, но са изключително сериозни“, каза представителят на здравната служба Стейнар Бадсен пред Норвежкото радио NRK, цитиран от DW.

В момента се проверява дали съществува причинно-следствена връзка между ваксинацията на тримата и образувалите се тромби.

Освен това имало множество случаи, в които млади хора са получили кръвоизливи по кожата или сини петна, заяви Зигурд Хортемо от Folkehelseinstitutt. Това можело да е белег за недостиг на тромбоцити, в резултат на който често се се стига до кръвоизливи.

В Норвегия призоваха хората под 50 години, които са били ваксинирани с AstraZeneca, внимателно да следят за евентуална поява на странични ефекти и ако забележат кръвоизливи или сини петна по кожата, незабавно да отидат на лекар.

В Норвегия досега са инжектирани 121 820 дози от британската ваксина срещу коронавирус. В четвъртък здравните власти в страната спряха ваксинациите с този препарат, след като в Дания един ваксиниран почина от кръвоизлив в мозъка. До момента обаче не е категорично установено, че смъртта е настъпила именно в резултат на ваксинацията.

Няма повишен брой тромбози в резултат от ваксинациите

Европейската служба за контрол над лекарствените средства EMA също заяви, че не са регистрирани повишен брой тромбози след ваксинирането с британския препарат. От германския Институт за контрол над лекарствените средства и ваксините „Паул Ерлих“ заявиха по този повод, че смятат препарата на AstraZeneca са сигурен. Според учените, британската ваксина действа именно срещу образуването на тромби, които са сред честите следствия от Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари