Германия обект на подигравки, справяла се зле с коронакризата

От отличник в борбата с вируса тя станала проблемно дете
15 мар 2021 19:45, Елка Василева
132
Германия обект на подигравки, справяла се зле с коронакризата
Снимка: архив, БГНЕС

От чужбина реагират с изумление и злорадство. Някои говорят дори за "национален позор". Начинът, по който Германия се справя с пандемията от коронавирус, вече стана обект за подигравки.

Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се справи най-добре в кризата с коронавируса, мнозина несъмнено щяха да заложат на Германия - на изпитаната марка „Made in Germany“, на шампиона по дисциплина и организация, на нейните учени, които първи успяха да разработят нова ваксина, пише Дойче веле.

Но в битката срещу пандемията Германия от отличник се превърна в проблемно дете и то по много показатели: при осигуряването на достатъчно защитни маски, в тестването и при ваксинациите, в дигитализацията на процесите. Крайната оценка не е никак добра: Германия полага постоянни усилия, но се придържа към твърде сковани правила и не проявява почти никаква гъвкавост.

Още по темата

"Имунизации със скоростта на охлюв"

Във Великобритания най-много се надсмиват над бавния старт на имунизациите в Германия. Правителството в Лондон се хвали с това, че вече една трета от населението на Острова е ваксинирано. Вестник „Дейли Мейл“ цитира оценката на германския „Билд Цайтунг“, че имунизациите в Германия се движат със скоростта на охлюв, и добави: „Хвалената от всички Германия за бързата и адекватна реакция в кризата с коронавируса днес има висока заболеваемост и смъртност. За цял месец страната успява да ваксинира толкова, колкото в Израел само за един ден.“

“Германия губи короната в COVID кризата“, коментира на свой ред „Файненшъл Таймс“, който дори написа, че имунизационната кампания се е превърнала в национален позор. „Лондон Таймс“ също цитира „Билд Цайтунг“ със заглавието: „Скъпи британци, завиждаме ви“. Мнозина германци днес също споделят усещането, че правителството в Берлин, което през първата вълна от пандемията си спечели много овации, днес вече не се справя.

В САЩ, където вече ваксинират по стадиони, в супермаркети и дори в църкви, на ден се поставят по 3 милиона дози ваксина, а в някои щати като Ню Джърси е достатъчно да си пушач, за да те ваксинират с предимство. Мнозина американци вече започнаха да гледат на Германия не просто с ирония, а със състрадание.

В началото на пандемията в САЩ пишеха с възхищение за „германския отговор на COVID кризата“ - тогава в САЩ отбелязваха все нови тъжни рекорди в броя на починалите. Но тези времена отминаха. Идното лято ситуацията в Германия явно ще е по-тежка, отколкото в САЩ. Президентът Джо Байдън вече оповести амбициозната цел до края на май да бъдат ваксинирани всички пълнолетни американци.

Русия също ваксинира ударно. Всеки руски гражданин, без значение от възрастта или професията, има право да се ваксинира безплатно със „Спутник V“. В Русия ваксинират в клиниките, търговските центрове, а в Москва дори и в операта. В руските медии проблемите на ЕС с ваксините се представят като доказателство за провала на Запада в битката срещу коронавируса.

Потискащи оценки

Следващото сравнение също е болезнено за Германия: Израел проведе безпрецедентно масова имунизационна кампания с препарата на BioNTech/Pfizer - повече от половината от населението на страната вече е ваксинирано поне с първата доза. Германия би могла да се похвали със същото не по-рано от юли или август тази година.

Най-потискащата оценка за Германия навярно е тази от Китай. Медиите там я сочат като пример за несправяне с пандемията. В самата Германия мнозина сега се надяват, че ваксинациите в крайна сметка ще потръгнат.

Основание за надежда има: одобрен беше нов препарат срещу коронавирус – този на Johnson&Johnson, очаква се увеличение на доставките от другите ваксини, а освен това е предвидено вече да ваксинират и личните лекари. Всичко това може да ускори имунизационния процес. Но едва ли ще се намери вече някой, който да посочи Германия като добър пример за справяне с пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
1
 
! Отговори
До до до до 38 преди 3 години
Разследввнията на журналистите бяха лятото и нр помня на коя руска тв беше, но показваха снимки от морги в Русия, където труповете са едни върху други, защото няма място в моргите. Лекарите които искаха да кажат истината масово се ''самоубиваха'' в Москва и Петербург. А информацията с разликата в смъртноста я има в сайта на руския статистически институт, потърси в гуглето.
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 38Да де, но в старите хора в Германия измират като мухи от вируса, а в Русия всичко е нормално и под контрол. Що така с великата немска медицина и здравна система не могат да опазят живота на възрастното си население?
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много подценявате германжите и рано ги отписахте. След Първата световна също ги бяха зачеркнали и после същите дето разпарчалосаха Европа се потрудиха здраво в едни лагери и затвори и се криеха като мишки.При поява на точния лидер ще се сплотят като един за нула време. Защото са германци.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 46В Русия има мерки, но а много по леки отколкото в ЕС. В Русия хората могат свободно да пътуват във всички 22 държави на Русия, маските не са задължителни, ресторанти, театри, молове - всичко работи нормално. Доката в ЕС хората са затворени в къщи, нямат право да пътуват, губят работата си а ЕЦБ печати пари да им плаща, на улицата с маски и който не е съгласен полицията ги бият и пръскат със струи вода.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До до до 38А що не коментираш твърденията на РУСКИ журналистиКои по точно руски журналисти?
48
1
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
В Русия нямало мерки ??????ХахахахахахаКъде ? В Сибир ?Що за хора сте бе ?От къде ги четете тия неща ? Миналият месец се върнах от Русия ....,не само ,че има мерки,а и военни се срещат тук -там ,за да следят за спазването им !Говоря за Петербург.В Москва е още по-стегнато.И знаеш ли,Русия ще стигне Германия по стандарт и икономика,когато козата стигне лъва по сила !
47
3
 
4
 
! Отговори
До до до 38 преди 3 години
А що не коментираш твърденията на РУСКИ журналисти, че Русия крие реалните цифри на починалите от пандемията. Миналата година в Русия са умрели с 500 000 човека повече от 2019г. а официалните жертви на ковид са 90..къде е разликата? То по твойта логика (на комунистически ллъжи и пропаганда) най- добре с пандемията се справят Сев.Корея, Таджикистан, Беларус, Сирия, Венецуела и все такива, дето са известни със свобода на словото и медиите...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та малко статистика от днес!Германия,население-84 милиона, ваксинирани с две дози едва-2.9%новозаразени- 2463 лицаИзраел,население-9.2 милиона, ваксинирани с две дози-51%новозаразени-1439 лицаЗащо така?????
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До WTFЕдинствено Русия и Китай помогнаха на другите в епидемията. Германия на никой не е помогнала.
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците когато произведат самолет или прбитална станция, тогава ми ги сравнявай с Русия. А иначе тостери и прахосмукачки могат да произвеждат.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 38Да, съвременната медицина може да удължи старческите страдания с няколко години. Но в Германия измират и млади и страи като мухи, докато в Русия от една година няма мерки. Икономиката на Русия работи, всички индустрии в страната работят, Русия разработи имунитет на населението с нисък процент на заболеваемост в сравнение с други страни. Русия е на 60-то място по общ процент на заболеваемост за една година в света на 100 хил. души население.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Кувейт и Саудитска арабия живеят колкото в България, и там ли са толкова бедни.
41
3
 
2
 
! Отговори
WTF преди 3 години
И какво искате да кажете? Европа и в частност Германия се провалиха с това, че помагат на цял свят, докато другите суперсили са се изпокрили като мишки? За пореден път доказвате поговрката "Няма ненаказано добро!".
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия е нация от страци. За това си внасят мигранти.
39
3
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Ако средната възраст на населвнието в Русия е като в Германия, сигурно щяха да измрът 5 повече руснаци в тая епидемия. Средната възраст на жертвите на вируса в Германия е 81 години, я виж колко е в Русия и тогава коментирай здарвните системи. Само *** *** може да сравнява здравната и социалната системи на двете държави. След като руснаците живеят с 10-12 години средно по-малко от белите държави, а мъжете им 20...аре у лево боршняк
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе като гледам ония богоизбраните,нали уж ваксинираха цялото си населени а пък нещо бройката на новозаразените не мърда! Та викате,що така?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може и да не е случайно бавната ваксинация
36
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво стана - великата немска прехвалена здравна система кранкенкасето се оказа много по-зле от здравните системи в Белорус и Русия които до голяма степен са запазили принципите на съветското здавеопазване и се справиха без проблем с вируса.
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те в Германия сега на друго място им е силата. Нека си направят един ЛГБТ парад и после да омяткат няколко дюнера.
34
8
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Ваксината на пфайзер-боинтех, не се произвежда в Германия, тя участва във създаването на ваксината, но не и в производството.Американците в момента произвеждат 4 ваксини които са одобрени (пфайзер, модерна, джонсън енд джонсън и също така астра зенека за която имат лиценз за производство въпреки че не е тяхна) всичко това се произвежда в десетки милиони дози на месец, ударно. Хората имат капацитет. Не са като някои държавици, които се молят на всички да им помогат с производството от некадърност