Германия обект на подигравки, справяла се зле с коронакризата

От отличник в борбата с вируса тя станала проблемно дете
15 мар 2021 19:45, Елка Василева
132
Германия обект на подигравки, справяла се зле с коронакризата
Снимка: архив, БГНЕС

От чужбина реагират с изумление и злорадство. Някои говорят дори за "национален позор". Начинът, по който Германия се справя с пандемията от коронавирус, вече стана обект за подигравки.

Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се справи най-добре в кризата с коронавируса, мнозина несъмнено щяха да заложат на Германия - на изпитаната марка „Made in Germany“, на шампиона по дисциплина и организация, на нейните учени, които първи успяха да разработят нова ваксина, пише Дойче веле.

Но в битката срещу пандемията Германия от отличник се превърна в проблемно дете и то по много показатели: при осигуряването на достатъчно защитни маски, в тестването и при ваксинациите, в дигитализацията на процесите. Крайната оценка не е никак добра: Германия полага постоянни усилия, но се придържа към твърде сковани правила и не проявява почти никаква гъвкавост.

Още по темата

"Имунизации със скоростта на охлюв"

Във Великобритания най-много се надсмиват над бавния старт на имунизациите в Германия. Правителството в Лондон се хвали с това, че вече една трета от населението на Острова е ваксинирано. Вестник „Дейли Мейл“ цитира оценката на германския „Билд Цайтунг“, че имунизациите в Германия се движат със скоростта на охлюв, и добави: „Хвалената от всички Германия за бързата и адекватна реакция в кризата с коронавируса днес има висока заболеваемост и смъртност. За цял месец страната успява да ваксинира толкова, колкото в Израел само за един ден.“

“Германия губи короната в COVID кризата“, коментира на свой ред „Файненшъл Таймс“, който дори написа, че имунизационната кампания се е превърнала в национален позор. „Лондон Таймс“ също цитира „Билд Цайтунг“ със заглавието: „Скъпи британци, завиждаме ви“. Мнозина германци днес също споделят усещането, че правителството в Берлин, което през първата вълна от пандемията си спечели много овации, днес вече не се справя.

В САЩ, където вече ваксинират по стадиони, в супермаркети и дори в църкви, на ден се поставят по 3 милиона дози ваксина, а в някои щати като Ню Джърси е достатъчно да си пушач, за да те ваксинират с предимство. Мнозина американци вече започнаха да гледат на Германия не просто с ирония, а със състрадание.

В началото на пандемията в САЩ пишеха с възхищение за „германския отговор на COVID кризата“ - тогава в САЩ отбелязваха все нови тъжни рекорди в броя на починалите. Но тези времена отминаха. Идното лято ситуацията в Германия явно ще е по-тежка, отколкото в САЩ. Президентът Джо Байдън вече оповести амбициозната цел до края на май да бъдат ваксинирани всички пълнолетни американци.

Русия също ваксинира ударно. Всеки руски гражданин, без значение от възрастта или професията, има право да се ваксинира безплатно със „Спутник V“. В Русия ваксинират в клиниките, търговските центрове, а в Москва дори и в операта. В руските медии проблемите на ЕС с ваксините се представят като доказателство за провала на Запада в битката срещу коронавируса.

Потискащи оценки

Следващото сравнение също е болезнено за Германия: Израел проведе безпрецедентно масова имунизационна кампания с препарата на BioNTech/Pfizer - повече от половината от населението на страната вече е ваксинирано поне с първата доза. Германия би могла да се похвали със същото не по-рано от юли или август тази година.

Най-потискащата оценка за Германия навярно е тази от Китай. Медиите там я сочат като пример за несправяне с пандемията. В самата Германия мнозина сега се надяват, че ваксинациите в крайна сметка ще потръгнат.

Основание за надежда има: одобрен беше нов препарат срещу коронавирус – този на Johnson&Johnson, очаква се увеличение на доставките от другите ваксини, а освен това е предвидено вече да ваксинират и личните лекари. Всичко това може да ускори имунизационния процес. Но едва ли ще се намери вече някой, който да посочи Германия като добър пример за справяне с пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги в Германия надделява разумът базиран на прагматизъм и педантично точност. Английските мухлясали интриганти на какво ли не се пресмиват, но има една хубава поговорка и тя гласи който последен се смее най добре го прави престой да разберем дали в случаят с Германия приказката ще важи.Лично аз съм предобеден че тази държава върви по правилният път и това ще се докаже във времето.
112
0
 
4
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
Само простия се подиграва.
111
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Неизбежно е германия да стане пълно отражение на обитателите ли, каквото ти е населението такава тибе държавата, желязно историческо правило.... Само ислямски дни с полумесец на хоризонта я очакват и всички последствия от това по веригата, обарзование, иновации, чистота, ред, престъпност, доходи...
110
10
 
20
 
! Отговори
хаха хехе преди 3 години
Истинския обект на подигравки е Израел с безумните си решения
109
4
 
4
 
! Отговори
старите дружки преди 3 години
Хитлер и Сталин не се сработиха истински. Любовта им породи омраза и война!
108
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Германия обект на подигравки ''..................Опасявам се, че крайнодесните в Германия се опитват да извадят Германия от ЕС, това ще значи край на ЕС ... с кагебистка Русия на хоризонта това значи Трета Световна ВойнаНадявам се единствено този път Германия да победи ... ще е по-добре за всички, включително за руснаците
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справят се с вируса като евроаталанически политик демократ с мизерията в България през последните 30 години.
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kанцлерът Ангела Меркел и германското правителство наложиха пълна забрана на ядреното електричество до 2022 г., като част от правителствената стратегия от 2001 г., наречена Energiewende или "Енергиен завой", за да започнат да разчитат на слънчевата и вятърна енергия, както и други така наречени "възобновяеми източници". Целта на този ход е била Германия да стане първата индустриална държава, която е "неутрална към въглерода".Стратегията засега към 2021 г. е пълен провал и икономическа катастрофа.
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обяснят евреите как се спукват от заразяване при 70% ваксинирани!Бай Шиле нещо да изкиха по въпроса?
104
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой има ли смислено обяснение? "шампионите"от Израел-2250 нови случая"аутсайдерите"от Германия-2560 нови случаяЗащо така????
103
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десните в Германия започват акция за излизане на Германия от ЕС, това е всичко ... а като останем само ние, Албания и Румъния познайте колко ще просъществува ЕС.
102
4
 
10
 
! Отговори
Hayri преди 3 години
Дали някой би се справил по добре от Германия ако те наистина вярваха толкова във ваксинирането с меко казано съмнителни ваксини срещу още по съмнителен вирус.
101
2
 
7
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
А нашата мила родна страна,да не би да се справя много добре?:)))
100
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не ги мислим германците те са си много добре.
99
6
 
12
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До АнонименПо-добре мияч на кeнефи и чинии в САЩ, отколкото инДженерин в БГ, или иначе казано: по-добре здрав и богат, нежели болен и беден.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 98A можем ли да ходим в САЩ да мием афроамерикански тоалетни да изкарваме долари?
97
2
 
16
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До До 98Най-интересното е, че въпросните русофили живеят в Западна Европа, Канада, САЩ и други "загиващи" държави, но се опитват да преметнат останалите с анонса, колко хубаво е в 'раднаята им Матушка'.Да не забравяме, че 100% от децата на руските милионери и милиардери не живеят в Русия, нито в Африка, нито в Китай или Северна Корея и предпочитат да живят в "лайф" из САЩ, Великобритания, Франция, Австралия или Канада, за да се наслаждават на загиването на капитализма.
96
2
 
18
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До АнонименОще по-интересното е, че след ВСВ, победената Германия се съвзе за няколко години, а пабедителите надали някога ще се оправят.Да, Германия има проблем - това е милионната гнъс изсипала се на територията й и чакаща на хранилка. Меркел разруши Германия! Същата трябва да бъде арестувана, разследвана и изпратена в затвора за държавна измяна.
95
4
 
8
 
! Отговори
От Германия преди 3 години
Ние с жена ми сме с високо кръвно и над 60 години. Но тука в Германия сме били 3-та група и я ни дойде реда на есен я не? Планираме да летим до България за да се ваксинираме. Германия не е това което е била преди 20 години. Тука е добре организиран пълен хаос.
94
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Германия ако иска да бъде нещо трябва да разкара окопационния US корпус и да си върне суверенитета. Русия и го даде великодушно ама янките ... искат да я пазят ... като Вис 2 да я пазят