ЕК предложи удостоверение за ваксинираните и преболедувалите COVID

Целта е то да служи за улесняване на пътуванията в ЕС
17 мар 2021 14:17, Елка Василева
135
ЕК предложи удостоверение за ваксинираните и преболедувалите COVID
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия представи законодателно предложение за въвеждане на удостоверение за преболедувалите COVID и ваксинираните срещу новата болест. Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

ЕК предлага удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Още по темата

Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване.

Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията.

Използването на новите документи се предлага да бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, с което се обявява край на извънредната епидемична обстановка. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 99Сертификат от лекаря, който те е лекувал
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105ПСР всеки път
94
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен предобледувалите и ваксинираните не ме интересуват. Как ще се процедира със здравите хора?
93
4
 
17
 
! Отговори
QR-код a преди 3 години
да го обвържат с НАП, Топлофикация, ЧЕЗ ,КАТ, мобилните оператори, банките и колекторите ... и никой няма да пътува никъде :)
92
1
 
42
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Хитлер ще се окаже светец в сравнение с тия.....
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как ще удостоверят преболедувалите?Дали ще ни правят от скъпите тестове за Т-клетъчен имунитет, защото тестовете за антитела са приложими само месец след боледуването.
90
6
 
2
 
! Отговори
Striker преди 3 години
До Анонимен 96От преди два месеца почти свърших тая работа. Не вървиш:)
89
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е фашизм и китайски комунизъм в едно. Мълчанието на агнетата 21година на 21век. Срам и позор. Свобода или смърт.
88
40
 
3
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Напълно подкрепям за паспорти за ваксинирани или преболедували! Само ЕС да си стегне редиците и да намери ваксини, защото е най-зле от целия свят!
87
1
 
49
 
! Отговори
И така, преди 3 години
"конспирацията" за паспортите стана реалност!
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, не не, мерси.
85
2
 
10
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До Анон-ВентилаторноДокато още има кинти за хляб и зрелища чакай некой да стане - нали ни превърнаха във За-Падналия модел - дърво без корен - масата е във най-големия град, под наем или на ипотечка.Докато има пари за въЙфоня,рЕкията,салатата и да се гледа софт-проно от Планета - всичко е наред. Интересно е къде мишкуват фалиралите от отвори-затвори и защо не са на улицата
84
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам, защо ако всички одобрени ваксини са еднакви, в този паспорт ще пише с каква ваксина си се ваксинирал. Ако АЗ отпадне от ваксинациите, какво ще правят милионите които вече са си я сложили. И каква е гаранцията че ако утре Пфайзер има също проблеми, милионите в Пфайзер също няма да изгорят и да не могат да се движат? Да не говорим как ще отпадат ПСР-ите след като досега няма доказателство че ваксинираните не могат да пренасят вируса. Или че ефективността е еднаква при всички хора
83
1
 
13
 
! Отговори
до 84 преди 3 години
Невежеството винаги е спохождало немалък брой хора...
82
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прегледах форума вентилаторно. Повечето не са разбрали че са си дали свободата доброволно и чакат някой да им я върне но това няма да стане.Мълчанието на агнетата продължава. Глупави ли сте бе хора. Станете и си върнете свободата, какво шикалкавите и търсите начини да се промушите. Така няма да стане. Или ние или те, разберете го най сетне или ще робуваме.
81
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕК е бита карта, бюрокрация до шия - резултати никакви!
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Как го направи великобритания/нарочно с малка буква/...с 22 милиона ваксинирани...
79
4
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
Как я виждате тази свобода на отделните държави? Та никой не може да прави реформи у дома без одобрение на ес и без обвинения в липса на европ. ценности и върховенство на закона, ако тези реформи не се харесват на "шефовете". Сега се стремят всички да се ваксинираме, щем не щем.
78
4
 
26
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Вън от ЕС-Вавилон! Ако не се махнем, ще съжаляваме. Атаката към българите ще е най- голяма, защото сме първите, ранни Християни.
77
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспиративните теории се сбъдват една по една.Маските падат една по една. Лошото е че всички са маскари. Елита срещу народите. Фронта е по хоризонталата а не по вертикалата и това ще направи борбата трудна но все пак възможна. Ще има жертви ако искаме да имаме живот за нас и за поколенията. Ще победим.