Словакия удължи извънредното положение, забрани туризма

Страната е на първо място в ЕС по брой смъртни случаи
18 мар 2021 07:39,
2
Словакия удължи извънредното положение, забрани туризма
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение в Словакия заради коронавируса бе удължено, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мярката, която е в сила от 1 октомври, изтичаше в петък. Правителството обаче реши да продължи действието й с 40 дни до 28 април.

Пътуванията на словаци в чужбина с цел туризъм са забранени.

Извънредното положение позволява на властите да набират и прехвърлят здравни работници от едно място на друго и да въвеждат полицейски час. Опозицията обвинява управляващата четирипартийна коалиция начело с премиера Игор Матович, популист консерватор, че злоупотребява с мярката, за да забрани протестите, отбелязва ДПА.

От седмици Словакия е на първо място в Европейския съюз по брой смъртни случаи, свързани с коронавируса, на глава от населението. Управляващата коалиция обаче вече няколко месеца не успява да се споразумее по ясна стратегия за борба с епидемията и е на ръба да се разпадне. Две от партиите заплашиха да напуснат правителството, ако Матович не предаде премиерския пост на друг политик. Според проучвания на общественото мнение управляващата коалиция ще претърпи тежка загуба на евентуални избори, отбелязва още ДПА.

В Словакия, с население от около 5,5 милиона души, са регистрирани повече от 342 хиляди случая на коронавирус. По официални данни са починали над 8700 от заразените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Хъ хъ преди 3 години
Правителствата в целия свят са поставени, но някой сами са се поставили, а други правителства са ги поставили, т.е. са поДставени лица. Общото е, че никой не е вечен.