Повече от 50% от британците са ваксинирани срещу COVID-19

Страната е сред най-тежко засегнатите
20 мар 2021 23:00, Нели Христова
55
Повече от 50% от британците са ваксинирани срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Повече от половината от възрастното население на Великобритания вече е получило поне една доза от коронавирусната ваксина, която е от ключово значение за страната, която упорито се бори с пандемията, съобщава Bloomberg.

Данните поставят Великобритания по средата на целта ѝ да осигури първа доза от ваксината на всички до края на юли. За сравнение по-малко от един на всеки 10 възрастни в Европейския съюз са ваксинирани.
Почти 26.3 млн. души са получили първа доза от ваксината към 18 март, като над 2 млн. души са получили и втората доза. И все пак напредъкът на Обединеното кралство е застрашен, тъй като устойчивите варианти на вируса могат да подкопаят ефикасността на ваксинацията, пише BloombergTV.bg.

В сряда Министерство на здравеопазването предупреди за 4-седмично забавяне в доставките на ваксини от края на март. Появи се информация, че недостигът е резултат от задържането на ваксини от страна на правителството на Индия, което обаче беше отречено от премиерът Борис Джонсън, който се ваксинира в петък. ЕС също поставя под въпрос износа на ваксини през Ламанша на фона на много по-нисък процент ваксинирани спрямо Великобритания.

Обединеното кралство е сред най-тежко засегнатите от коронавируса, като до момента над 126 000 живота са загубени от болестта. Това е петата държава с най-голяма смъртност в света.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в четвъртък, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е безопасна за употреба, което дава възможност на блока да се опита да напредне в бавната си ваксинационна кампания след  месеци на хаос, пише Bloomberg.

ЕМА заяви, че ваксината е „безопасна и ефективна“, а ползите надвишават рисковете. Въпреки това регулаторът коментира, че не може напълно да изключи връзка между ваксината и кръвните съсиреци, поради което ще продължи да разследва случаите допълнително.

Британският регулаторен орган по лекарствата също изказа подкрепа за ваксината на AstraZenca, заявявайки, че ползите продължават да надвишават рисковете и хората "трябва да отидат и да се ваксинират срещу Ковид-19“.

ЕС се ангажира да имунизира 70% от възрастното си население до края на септември, но все още не е ясно дали ще успее заради проблемите с доставките. Прилагат се средно 12 дози на 100 души, което е с една трета по-малко в сравнение с Великобритания, според данни на Bloomberg.

Ваксината Astra е една от четирите одобрени в ЕС. Блокът очаква 360 млн. доставки от всички производители през второто тримесечие, което е почти четири пъти повече от това тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Абе знае ли някой, дали Урсулата от ек се ваксинира вече с Астра Зенека?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е са у моменто населението на В-я е 68 227 455
33
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
Или пък знаят, че за да изградят антитела след ваксина е нужно време... Боже колко мъка има тука
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е като саваксинирани що затварят )явно знаят че ваксините са ментета
31
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Мислителите постоянно пишат в заглавието едно, в статията _друго. Сигурно пробват читателите дали внимават.
30
0
 
3
 
! Отговори
до наблюдател преди 3 години
Първо се научи да пишеш - няма нито една дума в българския, на която множественото число да завършва с й.
29
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Като гледам нивото на някой от коментарите отивам да се ваксинирам.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие *** четете ли статиите си?50% ОТ ВЪЗРАСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ е ваксиниране, а не 50% от всички жители на Великобритания. Ако не правите разлика между двете е време да се запишете на опреснителни уроци по математика за 3-4 клас
27
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
хахаха... недейте лъга така бе, ще вземем да ви повярваме... по медиите дават само за това а в действителност се лее кръв по улиците... много скоро ще започнете да казвате истината!!!
26
3
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А колко % са умрелите след ваксинацията??
25
2
 
7
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
ДебилоБританците са Sheeps...
24
3
 
19
 
! Отговори
Лондон преди 3 години
Защо нито една медия ,не отразява протестите по целия свят.В Лондон бяха около 200000. В Израел също имаше .Стига с тези лъжи .
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като приключи световната ваксинация ще разберем за умствения капацитет на отделните нации като среден процент.Надявам се българите да са на последно място по брой ваксинирани. Дай Боже разум, не пари!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз много обича пие британска бира!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само 2 млн. от възрастните са получили и втората доза - начи реално ваксинираните са само 10% от възрастните британци! кви са тия 50% от заглавието?????? цифрите са верни, шот вчера цел ден "висяха" на skynews!
20
2
 
17
 
! Отговори
? преди 3 години
А нещичко за протестите срещу т.н. мерки за борба с вируса там?В youtube има клипчета.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вчера там са се ваксинирали 711 000, а тук още нямаме толкова общо от както е започнало ваксинирането.
18
13
 
19
 
! Отговори
42 преди 3 години
Не знам всички какво реват против тяхната ваксина, но в момента те имат по-малко умрели от нас на ден, а са 10 пъти повече като население. Дори броя на регистрираните заразени на ден е само 30-40% повече. На практика те са на път да излезат от пандемията, а ние само философстваме и сме все разбирачи. До седмица ще бъдем преди тях по брой умрели на милион и ще влезем в топ 5 на света.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудесно и за това се появи сигурно британския вариант и голяма работа че ваксинирали 50% - пак са една от най-засегнатите страни, което значи, че само ваксината няма да спечели битката с вируса.
16
1
 
7
 
! Отговори
Ястребителят преди 3 години
Мен ме ваксинираха преди седмица зад автогарата. Точно реших да си ходя, след цял ден чоплене на семки и зяпане на автобусите и като завих зад ъгъла, ме връхлетя една група бежанци от Сомалия, седем-осем човека бяха, завлякоха ме в изоставената постройка наблизо и ме ваксинираха вкупом.Явно бяха сомалийски лекари.