За четвърта година Финландия е най-щастливата държава, кои са другите?

Пандемията този път играе голяма роля в класацията
20 мар 2021 19:15, Нели Христова
75
За четвърта година Финландия е най-щастливата държава, кои са другите?
Снимка: БГНЕС

Малко ще е ако се каже, че изминалата година е била трудна за хората по целия свят. Пандемията от COVID-19 не само е довела до смъртта на над 2,6 милиона души, но и е довела до основна промяна в ежедневието за много от нас.

Но въпреки опустошителните събития от последните 12 месеца и произтичащият от това спад в психичното здраве, някои неща не се променят, като първенците в класацията за най-щастливи държави.

За четвърта поредна година Финландия излезе начело в годишния списък, базиран на данни от анкетата на Gallup World, като Исландия, Дания, Швейцария и Холандия следват съответно на втора, трета, четвърта и пета позиция.

Докато САЩ се изкачва от 18 на 14 място, а Обединеното кралство пада от 13 на 18, Австралия задържа 12-тото си място.

"Трябва спешно да се поучим от Covid-19", казва съредакторът на доклада Джефри Сакс, професор и директор на Центъра за устойчиво развитие в Колумбийския университет. "Пандемията ни напомня за нашите глобални екологични заплахи, спешната необходимост от сътрудничество и трудностите при постигането на сътрудничество във всяка сфера и в световен мащаб."

Факторът COVID-19

Заслужава да се отбележи, че World Happiness Report 2021 е изготвен малко по-различно поради коронавируса.

Не само, че изследователите не бяха в състояние да проведат интервюта лице в лице в редица страни, но и трябваше да се фокусираха върху връзката между благосъстоянието и COVID-19.

Докладът се основава предимно на нива на БВП, продължителност на живота, щедрост, социална подкрепа, свобода и доходи от корупция, откакто стартира през 2012 г.

Въпреки че имаше някои промени в топ 10 - Исландия се издигна с две места от четвърто на второ място в списъка, а Норвегия спадна от пето на осмо място, класирането все пак е поразително подобно на това от предходната година,  което се разглежда като положителен знак.

"Изненадващо не се наблюдава осезаем спад в благосъстоянието, измерен чрез собствена оценка на живота на хората", каза професорът от Университета на Британска Колумбия Джон Хелиуел, който също допринесе за доклада.

"Едно от възможните обяснения е, че хората виждат COVID-19 като обща външна заплаха, засягаща всички, и че това генерира по-голямо чувство за солидарност."

Други забележителни движения в списъка включват Германия, която е скочила от 17-то на 7-мо място през последната година. Хърватия, която беше сред дестинациите, където можеха да се проведат лични интервюта, се изкачи от номер 79 до 23 в списъка.

Факторът "доверие"

Изследователите казват, че не е изненадващо, че Финландия за пореден път е запазила челната си позиция, тъй като скандинавската страна винаги се е класирала високо, когато става въпрос за взаимно доверие.

Доверието е признато като един от основните фактори, които са помогнали хората да са в безопасност по време на пандемията, както и доверието в правителствата.

Например смъртността в Бразилия е значително по-висока от тази в Сингапур, което според доклада се дължи на разликата в общественото доверие в правителствата на всяка държава. Той също така отбелязва, че Америка и Европа са имали много повече смъртни случаи от COVID-19 в сравнение с Източна Азия, Австралазия и Африка.

Докладът предполага, че средната възраст на населението на дадена държава, независимо дали е остров и е близо до други страни в тежко положение, е допринасящ фактор за несъответствието между смъртността в световен мащаб.

Интригуващо е, че културните различия като това дали ръководителят на правителството е жена, също се отбелязват като съществени фактори при измерването на успеха на държавите срещу COVID-19, заедно с неравенството в доходите и знанията, придобити от предишни епидемии.

"Опитът от Източна Азия показва, че строгите правителствени политики не само ефективно контролират COVID-19, но и са буфер за негативното въздействие на ежедневните инфекции върху щастието на хората", каза професор Шун Уанг от Корейския институт за развитие.

Докато успешното пускане на ваксини в различни страни даде необходим тласък на мнозина, блокирането, социалното дистанциране, маските и ограниченията за пътуване са неразделна част от живота с вируса. Тук дори не се взимат предвид икономическите последици.

Въздействие на COVID-19 върху благосъстоянието

В резултат на това докладът установява, че спадът в психичното здраве е незабавен в много страни, включително Великобритания, където броят на съобщените проблеми с психиката е бил с 47% по-висок през май 2020 г., отколкото се прогнозира преди COVID-19.

Може би не е изненадващо, че World Happiness Report 2021 също така установява, че блокирането и социалното дистанцирани са повлияли на благосъстоянието на работната сила.

Според събраните данни онези, които не могат да работят поради съкращения или локдаун, които са заявили, че са били самотни в началото на пандемията, са били с 43% по-малко щастливи от тези, които не са се чувствали самотни за начало.

"Предишното ни изследване показа, че щастливите работници са с 13% по-продуктивни", казва професор Ян-Емануел Де Неве, директор на Центъра за изследване на благосъстоянието в Университета в Оксфорд, друг участник в доклада. "Този ​​документ доказва, че щастието не се движи от заплащането и че социалните връзки и чувството за идентичност са по-важни. Тези открития сочат към "хибридно" бъдеще на работата, с баланс между офисния живот и работата от дома, за да се поддържат социални връзки, като същевременно се гарантира гъвкавост за работниците."

От 149 страни, включени в доклада, Афганистан отново беше класиран като най-нещастен, следван от Зимбабве, Руанда и Ботсвана. Най-долу в списъка са предимно слабо развити страни, в които въпроси като политически и въоръжени конфликти са преобладаващи в последно време.

"Това беше много предизвикателна година, но ранните данни показват и някои забележителни признаци на устойчивост в чувствата на социална връзка и оценки на живота", казва професор Лара Акнин от университета Саймън Фрейзър.

Най-щастливите страни в света 2021
1. Финландия
2. Исландия
3. Дания
4. Швейцария
5. Холандия
6. Швеция
7. Германия
8. Норвегия
9. Нова Зеландия
10. Австрия
11. Израел
12. Австралия
13. Ирландия
14. САЩ
15. Канада
16. Чехия
17. Белгия
18. Обединено кралство
19. Китай
20. Франция

 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
0
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
"ракийни философи" :) добре казано от колегата по доло, аз като живеещ в Исландия мога да потвърдя че исланците са щастлива нация, някой по доло е споменал за самоубийствата в северните страни, това се дължи на малкото слънце през зимния период, слънцето е доказан фактор за депресия но това са единици, аз имам познати които като се депресират просто хващат самолета за канарските острови за 2 седмици, после са като нови...
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм щастлив в България
малцинствата ако не им харесва да заминават за Финландия
абоната е на
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо важно няма в тази класация
всяка нация си има начин на живот
ние сме щастливи в нашата страна
ако Българин отиде да живее в Финландия няма да е щастлив
51
1
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 1 месец
Прави впечатление, че в топ-а са главно скандинавски страни... изглежда суровият живот там ги е научил как да живеят по смирено, иначе тука някакви ракийни философи обясняват, че не било вярно, викате тука сме по-хепи :D :D :D
50
1
 
7
 
! Отговори
Haha преди 1 месец
Пълни глупости. Тези класации ги правят на база стандарта на живот. Бил съм в скандинавските, познавам и финландци. Повечето мъже имат сериозен проблем с алкохола. Затова след опреден час не се продава. Шведите масово летят до Полша или балтийските да пиянстват. Най-безгрижни и весели хора съм видял в Африка, и Бали. Там по цял ден ти се усмихват, даже на непознати Не им дреме, че нямат пари, защото никой няма. Въобще Скандинавия не ми я хвалете, с вечните нощи и забрани за продаване на пиячка.
49
1
 
2
 
! Отговори
Абсент преди 1 месец
В абсента е истината.
И ко ка ин.
48
2
 
4
 
! Отговори
харашой преди 1 месец
Важното е че ние сме на 88 място , а северномакедонците са на 99.
47
5
 
9
 
! Отговори
Не са лицемери преди 1 месец
но не искат да си признаят. Ако си признаят ще трябва да се самоубият. Той човек когато е нещастен постоянно си повтаря че е щастлив, та белким сам да се излъже.

Иначе няма смисъл.
46
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости! Финландците са просто лицемерни. В скандинавските държави процента на самоубийства е най-висок в Европа! Най-щастливи, ама нанайци!
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България от 56 място предишната година сега е на 88 място.

Гарантирано от ГЕРБ.
44
3
 
16
 
! Отговори
Илиян преди 1 месец
Ше пратим Тиквата там, и веднага ще станат нещастни като нас.....
43
9
 
9
 
! Отговори
Хехе преди 1 месец
Разбира се,че е най-щастливата държава! Като се отчете огромния брой руски туристи, които посещават загниваща Финландия, нивото на щастие и радост се покачва неимоверно,особено при гостите от Русия!
Ако някой е виждал бившия финландски град Виборг,понастоящем в Русия,приличащ на жалка руина,ще разбере защо финландците са толкова щастливи,при такъв съсед!
42
10
 
3
 
! Отговори
Виц преди 1 месец
Иванчо:Знаеш ли, че европейците ще заживеят като българите ?
Марийка:Защо, какво ще им се случи ?
Иванчо:Ковидни мутации.
41
5
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Въпрос
То е същото като с рускините - екстра са за гаджета, но не и за съпруги.
40
5
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Възможно ли е да имате обща гранница с Русия и да сте щастлива държава?
39
2
 
3
 
! Отговори
Ромулчо преди 1 месец
Има ли пари всеки ден е празник.
38
3
 
11
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 1 месец
Матриала зависи къф е. И там работния ден е осем часа примерно, и там хората имат две ръце. Що не сме като тях? Вие ми кажете.
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е на 88-мо място, а Турция е на 104 място, но в Турция е нямало социализъм.
36
2
 
13
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
В България един за да е добре, много други трябва да са зле.
Ден след ден, мнозинството живее все по-трудно, заради това.
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландия обща граница със Русия но никога комунизъм най-щастливата държава,България 45 г. комунизъм+30г. посткомунизъм най-нещастната държава