За четвърта година Финландия е най-щастливата държава, кои са другите?

Пандемията този път играе голяма роля в класацията
20 мар 2021 19:15, Нели Христова
75
За четвърта година Финландия е най-щастливата държава, кои са другите?
Снимка: БГНЕС

Малко ще е ако се каже, че изминалата година е била трудна за хората по целия свят. Пандемията от COVID-19 не само е довела до смъртта на над 2,6 милиона души, но и е довела до основна промяна в ежедневието за много от нас.

Но въпреки опустошителните събития от последните 12 месеца и произтичащият от това спад в психичното здраве, някои неща не се променят, като първенците в класацията за най-щастливи държави.

За четвърта поредна година Финландия излезе начело в годишния списък, базиран на данни от анкетата на Gallup World, като Исландия, Дания, Швейцария и Холандия следват съответно на втора, трета, четвърта и пета позиция.

Докато САЩ се изкачва от 18 на 14 място, а Обединеното кралство пада от 13 на 18, Австралия задържа 12-тото си място.

"Трябва спешно да се поучим от Covid-19", казва съредакторът на доклада Джефри Сакс, професор и директор на Центъра за устойчиво развитие в Колумбийския университет. "Пандемията ни напомня за нашите глобални екологични заплахи, спешната необходимост от сътрудничество и трудностите при постигането на сътрудничество във всяка сфера и в световен мащаб."

Факторът COVID-19

Заслужава да се отбележи, че World Happiness Report 2021 е изготвен малко по-различно поради коронавируса.

Не само, че изследователите не бяха в състояние да проведат интервюта лице в лице в редица страни, но и трябваше да се фокусираха върху връзката между благосъстоянието и COVID-19.

Докладът се основава предимно на нива на БВП, продължителност на живота, щедрост, социална подкрепа, свобода и доходи от корупция, откакто стартира през 2012 г.

Въпреки че имаше някои промени в топ 10 - Исландия се издигна с две места от четвърто на второ място в списъка, а Норвегия спадна от пето на осмо място, класирането все пак е поразително подобно на това от предходната година,  което се разглежда като положителен знак.

"Изненадващо не се наблюдава осезаем спад в благосъстоянието, измерен чрез собствена оценка на живота на хората", каза професорът от Университета на Британска Колумбия Джон Хелиуел, който също допринесе за доклада.

"Едно от възможните обяснения е, че хората виждат COVID-19 като обща външна заплаха, засягаща всички, и че това генерира по-голямо чувство за солидарност."

Други забележителни движения в списъка включват Германия, която е скочила от 17-то на 7-мо място през последната година. Хърватия, която беше сред дестинациите, където можеха да се проведат лични интервюта, се изкачи от номер 79 до 23 в списъка.

Факторът "доверие"

Изследователите казват, че не е изненадващо, че Финландия за пореден път е запазила челната си позиция, тъй като скандинавската страна винаги се е класирала високо, когато става въпрос за взаимно доверие.

Доверието е признато като един от основните фактори, които са помогнали хората да са в безопасност по време на пандемията, както и доверието в правителствата.

Например смъртността в Бразилия е значително по-висока от тази в Сингапур, което според доклада се дължи на разликата в общественото доверие в правителствата на всяка държава. Той също така отбелязва, че Америка и Европа са имали много повече смъртни случаи от COVID-19 в сравнение с Източна Азия, Австралазия и Африка.

Докладът предполага, че средната възраст на населението на дадена държава, независимо дали е остров и е близо до други страни в тежко положение, е допринасящ фактор за несъответствието между смъртността в световен мащаб.

Интригуващо е, че културните различия като това дали ръководителят на правителството е жена, също се отбелязват като съществени фактори при измерването на успеха на държавите срещу COVID-19, заедно с неравенството в доходите и знанията, придобити от предишни епидемии.

"Опитът от Източна Азия показва, че строгите правителствени политики не само ефективно контролират COVID-19, но и са буфер за негативното въздействие на ежедневните инфекции върху щастието на хората", каза професор Шун Уанг от Корейския институт за развитие.

Докато успешното пускане на ваксини в различни страни даде необходим тласък на мнозина, блокирането, социалното дистанциране, маските и ограниченията за пътуване са неразделна част от живота с вируса. Тук дори не се взимат предвид икономическите последици.

Въздействие на COVID-19 върху благосъстоянието

В резултат на това докладът установява, че спадът в психичното здраве е незабавен в много страни, включително Великобритания, където броят на съобщените проблеми с психиката е бил с 47% по-висок през май 2020 г., отколкото се прогнозира преди COVID-19.

Може би не е изненадващо, че World Happiness Report 2021 също така установява, че блокирането и социалното дистанцирани са повлияли на благосъстоянието на работната сила.

Според събраните данни онези, които не могат да работят поради съкращения или локдаун, които са заявили, че са били самотни в началото на пандемията, са били с 43% по-малко щастливи от тези, които не са се чувствали самотни за начало.

"Предишното ни изследване показа, че щастливите работници са с 13% по-продуктивни", казва професор Ян-Емануел Де Неве, директор на Центъра за изследване на благосъстоянието в Университета в Оксфорд, друг участник в доклада. "Този ​​документ доказва, че щастието не се движи от заплащането и че социалните връзки и чувството за идентичност са по-важни. Тези открития сочат към "хибридно" бъдеще на работата, с баланс между офисния живот и работата от дома, за да се поддържат социални връзки, като същевременно се гарантира гъвкавост за работниците."

От 149 страни, включени в доклада, Афганистан отново беше класиран като най-нещастен, следван от Зимбабве, Руанда и Ботсвана. Най-долу в списъка са предимно слабо развити страни, в които въпроси като политически и въоръжени конфликти са преобладаващи в последно време.

"Това беше много предизвикателна година, но ранните данни показват и някои забележителни признаци на устойчивост в чувствата на социална връзка и оценки на живота", казва професор Лара Акнин от университета Саймън Фрейзър.

Най-щастливите страни в света 2021
1. Финландия
2. Исландия
3. Дания
4. Швейцария
5. Холандия
6. Швеция
7. Германия
8. Норвегия
9. Нова Зеландия
10. Австрия
11. Израел
12. Австралия
13. Ирландия
14. САЩ
15. Канада
16. Чехия
17. Белгия
18. Обединено кралство
19. Китай
20. Франция

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли най-много се самоубиват или най-много пият? От щастие, вероятно!
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В същото време са постоянно в десетката за най много самоубийства на глава от населението. От щастие ли го правят? Странна работа
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Финландия не е скандинавска държава."От години правим същите забележки, обаче от Днеса продължават да си измислят нова география.
9
5
 
4
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Тия алкаши да са щастливи?
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак сме извън класацията. Интересно за какво им е притрябвало на руснаците да ни шпионстват? Грам интерес не представляваме. А Баце притежава такъв мощен интелект, че никой не може да разгадае гениалната му мисъл, ако ще да се скъса от шпионстване.
7
6
 
9
 
! Отговори
име преди 3 години
Финландия не е скандинавска държава.
6
3
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
"За четвърта година Финландия е най-щастливата държава, кои са другите?"А как кои бе? Ние естествено! Днеса, ше си дърпаме ушите, не ви плащам да пускате гатанки.
5
4
 
10
 
! Отговори
пецата преди 3 години
да да да , поредните рекламни съобщения , финландците са мега изтръпнали чукове и супер алкаши, живота им е ад, зимата студ и 2 месеца тъмно , през лятото 2 месеца светло не може да се спи а топлото е 2 седмици , иначе им е подредено но ако не беше нямаше да остане 1 човек там, всички западняшко устроени държави са чист ***
4
1
 
8
 
! Отговори
Кукувица преди 3 години
Легализирайте дрогата . Освободете лудите.И ще станем най веселата нация.Друг начин няма.
3
1
 
2
 
! Отговори
Нидерландия преди 3 години
Коя е Холандия?
2
3
 
8
 
! Отговори
хари преди 3 години
Има един виц: Финландия е най-щастливата държава, защото всички нещастни се самоубиват.
1
1
 
1
 
! Отговори
Китай преди 3 години
Преди Франция !