Унгария одобри нова китайска ваксина и "Ковишийлд"

Разрешен е и препарат на китайската компания "Синофарм"
22 мар 2021 17:07, Елка Василева
23
Унгария одобри нова китайска ваксина и "Ковишийлд"
Снимка: архив, БГНЕС

Унгарският главен здравен инспектор съобщи, че страната му е одобрила за спешна употреба две нови ваксини срещу коронавируса - на китайската компания "Кансино Байолоджикс" и "Ковишийлд", индийската версия на препарата на "АстраЗенека", предаде Ройтерс.

Ако двете ваксини бъдат одобрени за масова употреба и от Националния център по здравеопазване, Унгария ще разполага със седем източника за придобиване на ваксини. Засега не е ясно кога и в какви количества от новоодобрените ваксини Унгария възнамерява да използва.

Още по темата
Лекари призоваха в отделенията за COVID в северозападната част на страната да се включат доброволци, тъй като по думите им тези структури са претоварени, а през следващите няколко седмици натоварването само ще нараства.

Апелът беше поместен на страницата във Facebook на Унгарската медицинска камара в окръг Дьор-Шопрон, точно когато Унгария отчете рекордните 11 276 пациенти в болници, от които 1340 са на респиратори.

"Отделенията за COVID в почти всички болници са изключително претоварени, има недостиг от сестри, а тези, които работят там, са все по-изтощени", посочи в обръщението Ласло Сиярто, председателят на окръжната камара.

Той призова за мотивирани и надеждни доброволци, които да се запишат на 3-4-часови обучителни курсове и след това да се присъединят към медицинския персонал и да помагат в наблюдението и грижата за пациентите.

В отделно изявление отделението за интензивна терапия на Университетската болница "Земелвайс" в Будапеща се обърна към студентите по медицина и други желаещи да се включат като доброволци, за да помогнат.

В Унгария рязко се увеличава броят на новозаразените. Страната е тежко засегната от трета вълна на пандемията, въпреки че като ваксинации на глава от населението е на първо място в ЕС. Новозаразените за последното денонощие са 9046, с което общият брой на инфекциите от началото на пандемията става 580 642. За изминалите 24 часа са починали нови 189 души, с което общият брой на смъртните случаи досега става 18 451.

Разпространяващата се трета вълна създава сериозно предизвикателство за националистическия премиер Виктор Орбан, който иска да имунизира колкото се може повече хора възможно най-бързо, за да може да отвори икономиката, отбелязва агенцията.

В петък Орбан каза, че Унгария все още разполага с доста свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус. "Не сме достигнали дори наполовина капацитета си", каза той, имайки предвид общия брой на леглата с респиратори, и добави, че тези без респиратори са над 10 000.

"Въпросът винаги е дали има достатъчно лекари и сестри, които да ги обслужват", посочи Орбан и каза, че проблемите ще бъдат решени.

При имунизирани едва малко над 1,589 милиона унгарци Орбан заяви, че разхлабването на противоепидемичните мерки може да започне, когато този брой достигне 2,5 млн., една четвърт от населението.

Унгария стана първата страна в Евросъюза, закупила и започнала да използва китайска и руска ваксина заради закъсненията в доставките на западните производители. Първоначално Будапеща беше критикувана, че е започнала отделна процедура от ЕС за одобрение на ваксини, и че изобщо е водила преговори за такива ваксини. В последно време няколко европейски страни също изразиха интерес да купят от тези препарати, отново заради бавещите се доставки от западните производители.

Освен новоодобрената китайска ваксина "Кансино", която е еднодозова и освен в Китай е одобрена в Пакистан и Мексико, Унгария е одобрила и препарат на китайската компания "Синофарм".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на унгарците, не са като нашите заспали трени в дудите. Тук само се говори, но работа не се върши. Пълен хаос цари във всичко и сме на първо място по смъртност от Ковид 19.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
явно вируса вече вижда и затова тези на снимката са с камуфлажи...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма страшно ще ги бием по заразени скоро...
16
3
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
До Анонименточно аз съм забранил в нашия офиса да се купуват кламери и хартия дори от китаи или русиятия си бучат вакисни ненормални хора брей
15
1
 
1
 
! Отговори
дааа преди 3 години
До нагледнов сърбия е подобна ситуацията и там ползват не одобрени препарати
14
0
 
4
 
! Отговори
нагледно преди 3 години
пример колко са ефевктивни руските, и китайските ваксинив израел и англия при много по-малък процент имаше огромеен ефект на забавяне при заразенитетук имаме напротив увеличениеправете си сметка
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога да я очакваме в бьлгарияКитаиската ваксина ми се вижда стабилна
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от Русия самовар няма да си купя камо ли ваксина да си сложа за китай да не говорим...
11
0
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Каква снимка сте сложи все едно война. Филмирани журналисти, спрете да плашите хората.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"- преди 3 седмици от холандското РЗИ заявиха,"Откога текезесарите вярвате на холандците? Нали Рюте постоянно лъжеше.Или е според както дойде?П.С. Бегай целувай портретите на Путин и Си.
9
5
 
6
 
! Отговори
Унгария преди 3 години
отново Комунистическа Колония - този път на Пекин!
8
5
 
8
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Нема лошо. И тази китайска ваксина ще действа и ще е подобра от спутника
7
3
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бойко е бледо копие на нагаждача бай Тошо.и двамата не искат да бъдат крайни, докато Чаушеско беше краен - изплати им заемите.Руминците и те крайни - убиха го.
6
5
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Нашият само се...оправдава.Дайте му един...маркуч,да върши някаква...работа.
5
0
 
8
 
! Отговори
Чопра преди 3 години
Ковишийлд или Ротшийлд?
4
9
 
11
 
! Отговори
Орбан се издъни преди 3 години
седем ваксини и въпреки това е на челните места в Европа по заболеваемост.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко да пита Орбан от кого взема позволение да разрешава руски и китайски ваксини. Явно не е европейската комисия.А бе да не би да пита самите унгарци този луд и да им се води по акъла? Ми то народът е *** и нищо не знае.
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се съобщава за произхода на едната ваксина, но не и за произхода на другия препарат?Китай плаща да се пробутва името му, а Индия не ли?Орбан тотално оплете конците.
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново векторни ваксини... резултата им е видим = препълнени болници.