53% от младите хора в ЕС са финансово неграмотни

Пандемията е ускорила нуждата от обучение
24 мар 2021 21:30, Анисия Иванова
26
53% от младите хора в ЕС са финансово неграмотни
Снимка: Pixabay

Близо 53% от младите хора в Европейския съюз имат затруднения да управляват личните си финанси, да планират харчовете си и да вземат неприбързани решения при покупки. Това показва изследване, представено от Еврокомисията, съобщава БНР.

Основните причини са ограничената финансова информираност, липса на умения за управление на средствата или вземане на прибързани решения при покупка.

От ЕК посочват, че пандемията е ускорила необходимостта от насърчаване на финансова грамотност. По тази причина Комисията стартира специална кампания, насочена към хората в ЕС, Норвегия и Исландия. Тя е под надслов „Твоето бъдеще. Твоят избор“ и засяга нуждата от информация за потребителите във връзка с техните финансови решения.

Тя може да бъде от полза за хората да планират и управляват доходите си, да осъзнаят значението на спестяването и да инвестират ефективно, като обръщат внимание на рисковете, измамите и потенциалното застрашаване на киберсигурността.

Европейската комисия съветва потребителите на финансови услуги добре да преценят дали реално имат нужда от кредит, застраховка или дадена инвестиция, които могат да бъдат рискови или да представляват дългосрочен ангажимент.

Консултациите с независим източник преди предприемане на важна стъпка за купуване на продукт и осъзнаването на важността от спестяването на средства играят важна роля в цялостното управление на финансите, сочат още от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Чуваш ли си? преди 3 години
До Най-сигурният начинКакви ги дрънкаш пълни глупости. По-голяма глупост от това не съм чувал когато младият човек се сдобие със свои деца ставал по-грамотен и отговорен? Виж ромите те са образец с многодетните си семейства за безобразен живот на мизерия глупост и простащина. Към тях спадат и български семейства, които нищо не могат да планират и да се справят нито със своя живот нито с този на децата. Когато човек НЯМА акъл, *** и неграмотен без образование си остава такъв с или без деца.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МериКакво стана, гаджето не ти купи новия айфон ли ? Горката :(
15
4
 
0
 
! Отговори
Мери преди 3 години
Не знам дали са финансово грамотни но 90% със сигурност да адски стиснати интересчии.
14
1
 
7
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
най-важното е, да имате достатъчно голямо нощно шкафче и аз съм неграмотен, ама е пълно, вашите са празни!
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целия капитализъм държи да са хората финансово неграмотни. Не се учи в училище за пари, банково дело, лихви, данъци, защото някой трябва да печели от неграмотните...
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така ще е като в училище поне 1/3 от нещата които се преподават са безполезни.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знаещияО я стига. Той дава ама има и кой да взема. И то най - вече тези, които лаят срещу него. В това се състои цялата гадост. И затова никога няма да гласувам за дъртите червеняци които май много разбираха от финанси и затова БГ сега е на тоя хал. Ето че пак изместихме въпроса, но няма как да не стане като винаги и *** подобни коментиращи. на някои само това им дай. и ти си от тях.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VБрадЪрс мисля че звучи по - добре. Пък и не говорим тук за мошеници и крадци. То тяхното не е толкова да разбираш от финанси а е по- скоро въпрос на психология, да използваш хорската наивност или глупост или пък просто да си главорез който си взима това което иска без да пита. Тъй че не ги смесвайте двете неща, ако обичате.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМного си агресивен в изказванията си. Хайде да си такъв само когато има защо. простаци и неграмотни има навсякъде. И в ЕС и тук. Няма нужда да се разграничаваме по този въпрос. друг е въпросът че понякога тези от ЕС го забравят и стават прекалено дидактични спрямо източноевропейските си колеги. Ето тук май трябва да се коригират. Защото западноевропеец не значи непременно грамотен добър и тям подобни. Никак даже.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E каква финансова грамтоност. То е просто!Държавата печата пари, който е по-голям шуробаджанак ги взима, другите духат супата. Банката отпуска кредити, който е по-голям шуробаджанак зима по-голмя кредит и после глупавите връщат, хитрите ги крият и фалират компаниите си след което си ги харчат за щяло и нещяло и развиват "реалната" икономика, на другите с кредити, които и те никога няма да върнат, докато една инфлация изравни всички и който е инвестирал в правилните неща ще има по - добър старт.
7
1
 
14
 
! Отговори
V преди 3 години
А само да питам .Лейман брадарс ,,финансово грамотни ,, ли са ??? Щото заради тях по различни данни между половин и два милиона пенсионери останаха без пенсии .Само питам де :)))
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те 93% са тотално неграмотни...
5
1
 
14
 
! Отговори
знаещия преди 3 години
Начело на България е най големия *** всвета.Хвърля милиони от жипката ей тка всякаш са хартиики от бомбони. Инъче.... сега е момента за апартамента
4
0
 
2
 
! Отговори
У нас също преди 3 години
Обаче заместете неграмотни с ***
3
5
 
9
 
! Отговори
?$ преди 3 години
А останалите 47% имат по-богати родители.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само финансово, те по принцип са неграмотни. Щом дори не знаеш да пишеш като хората и дори името си пишеш с грешки как ще можеш да оправяш финанси? Струва ми се невъзможно. Нека някой да научи децата да мислят и да работят за образованието си и върху себе си тогава нещата може и да се оправят. Иначе... не знам. няма да коментирам.
1
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
То и българските младежи горе-долу в същия процент са ***