Папа Франциск оряза заплатите на кардинали и свещеници

Пандемията причини сериозен спад в приходите на църквата
24 мар 2021 18:48,
13
Папа Франциск оряза заплатите на кардинали и свещеници
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск нареди възнагражденията на кардиналите да се съкратят с 10% и намали заплатите на другите свещеници, работещи във Ватикана. Целта на мярката е да се спасят работните места на редовите служители, след като пандемията причини сериозен спад в приходите на Католическата църква.

Светият престол съобщи днес, че Франциск е издал указ, налагащ пропорционално орязване на заплатите от 1 април. Служителите на по-ниско равнище няма да бъдат засегнати от мярката.

През февруари в указ на кардинал Джузепе Бертело, на практика губернатор на Ватикана, се казва, че получаването на ваксина е "отговорен избор" поради риска от увреждане на други хора.

Ватикана, която е най-малката държава в света, има няколко хиляди служители, повечето от които живеят в Италия.

Програмата му за ваксинация започна миналия месец, а 84-годишният папа Франциск беше сред първите, които получиха дозата.

Указът гласи, че тези, които отказват да се ваксинират без основателна причина, ще попаднат под разпоредбите на специална разпоредба в закон от 2011 г. относно правата и задълженията на служителите.

Точката от закона от 2011 г. казва, че служителите, които отказват "превантивни мерки", могат да бъдат подложени на "различни степени на последствия, които могат да доведат до уволнение". Папа Франциск е голям поддръжник на ваксините за спиране на разпространението на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.