Лидерите на ЕС: Ограниченията трябва да останат

Фон дер Лайен предупреди, че Европа е в началото на третата вълна
26 мар 2021 08:43, Елка Василева
50
Лидерите на ЕС: Ограниченията трябва да останат
Снимка: архив, БГНЕС

"Ограниченията, в това число и за маловажните пътувания, трябва да останат на този етап" - тези думи се съдържат в заключенията, които европейските лидери приеха на приключилата късно снощи видеоконференция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа се намира в началото на третата вълна от COVID-19, а в много страни членки заразата отново се разраства, особено т.н. „британски щам“, който е на практика във всяка една от тях.

Тя обаче добави, че смъртността остава по-ниска спрямо разпространението и така се вижда първият ефект от ваксинирането на хората над 80 години, предаде БНР.

Още по темата

Темата е била обсъдена и с американския президент Джо Байдън, който участва във видеоконференцията.

„Европейския съюз и Съединените щати са двата най-големи производители на ваксини и ние се съгласихме, че имаме силен интерес да работим заедно, за да продължи да функционира глобалната верига за доставки и да се подготвим за следващите предизвикателства на пандемията и за пандемиите изобщо“, подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои като наложително да се работи за подобряване на производството и разпределението на ваксините и добави, че европейските лидери са мобилизирани тази насока заедно с Комисията и страните членки.

Лидерите приеха и заключение за Турция, в което приветстват проявения конструктивен подход от декември, но добавят, че ако тя поднови провокациите си в Източното Средиземноморие, са готови да използват всички налични инструменти за защита на страните-членки и стабилността в региона.

"Рамо до рамо Европейският съюз и Съединените щати могат да покажат на света, че демокрациите са най-добре подготвени да бранят правата на гражданите и достойнството им и да генерират просперитет!" Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реагира в Twitter  след включването на американския президент Джо Байдън във видеоконференцията на лидерите на страните членки на Евросъюза.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да се погрижи за доставките за собствените си граждани, защото това е пътят към изхода от кризата, в която е попаднал. Меркел декларира, че Европа не иска да се стига до срив в международните вериги за доставки, но фармацевтичните компании трябва да изпълняват договорите си.

"Победа срещу вируса е възможна, само когато всички имат шанс да се ваксинират", заяви канцлерката.

Според френския президент Еманюел Макрон незадоволителният темп на ваксинация се дължи на прекалено сдържания подход на евролидерите, които е трябвало да покажат повече смелост при планирането на имунизационния процес.

Той подкрепи по-строгия контрол над износа на ваксини от Европейския съюз спрямо фармацевтичните компании, които не изпълняват договорните си ангажименти към Европейския съюз. По думите му Съюзът е закъснял с ускоряването на производството на ваксини и с ваксинацията, но наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света до лятото. Еманюел Макрон подчерта, че ЕС за разлика от други страни е изнесъл голяма част от продукцията си, вместо да я задържи за себе си.

Премиерът Бойко Борисов също коментира проблемите с ваксините.

"Ключовото, около което всички се обединихме и сме единодушни, че разпространението на ваксините трябва да бъде разпределено по начин, който да помогне на всички държави-членки. Разбира се, окуражихме ролята на ЕК, ролята на Урсула фон дер Лайен, за изключително твърдата позиция, която трябва да води, към спазването на договорите на компаниите. Беше ни дадена информация относно "Спутник" като ваксина. Те са представили в Европейската агенция по лекарствата своите документи, но тепърва ще се одобрява, ако се одобри, в следващите месеци. Най-рано юли", каза Борисов.

Миналата седмица на среща в Австрия няколко правителствени ръководители, включително българският премиер, адресираха несправедливото разпределение на ваксините в Евросъюза и поискаха промяна.

Германският канцлер Ангела Меркел защити по-рано вчера в Бундестага единния европейски подход за ваксините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
16
 
! Отговори
Извод преди 3 години
В ЕС и САЩ животът стана тирания. Трябва вече да бягаме в Африка или Азия. В Австралия е по-зле и от ЕС, слагат им намордниците и ги затварят при един Ковид случай.
15
0
 
30
 
! Отговори
До Фон дер ЛайНен преди 3 години
Дребни човечета се смятат за важни. И ми казват на мен, кое е важно и кое не е. Имат дефиниция за права краставица, но нямат за това, кое е важно в живота. Според вас е важно да си плащаме данъците и да ви не ви се мяркаме пред очите.Да ви го кажа - важен е самият живот, важни са контактите, важно е всичко, което вижда очите ми, важен е обменът на култури, важно е да не сме затворници, важно е да имаме правила, важен е целият свят.А вие сте ***.
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички либерали - до стената!
13
0
 
29
 
! Отговори
Кой си ти бе преди 3 години
ЕС и сащ са под 800 млн, а светът е 7 млрд. Нищо на никого не могат да покажат, освен джендария, лицемерие и наглост..
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбрахте ли защо е модерно в ГЕЙропа да си веган?Ан-лна хигиена му се вика на това,и грижа за стомашно чревния тракт...всеки полага усилия според нуждите си ;)
11
0
 
28
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Некадърници и позьори
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият проблем на Европа е, че се управлява от слаби и некадърни политици! Това смятай щом Бойко е някакъв авторитет там. Меркел е абсолютно вредна за ЕС и го разбира, Макарона е просто посредствен политик, а тази лелка е тотално недоразумение, тя не знае изобщо какво се случва.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте самодоволната и зла физиономия на дамата от снимката!
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хареса им да държат хората затворени по къщите, със затворени усти като с намордници, без контакти, събирания и срещи ....Дано някога, някъде им се поиска сметка за този геноцид към човечеството!!!
7
15
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами нормално Меркел и Макрон да са най адекватни, все пак са номинирани и избрани в Германия и Франция. Докато Франция затвори туризма си,който не е малко перо за икономиката (но разбира се далеч не определящо като в банановите републики тип бг), нашата *** министърка на туризъма призовава за масов такъв. Много ми харесва определението "маловажни" като простолюдието. Маловажни хорица с маловажни пътувания, но с много важни претенции.
6
1
 
24
 
! Отговори
FUCK THE EU преди 3 години
За нищо не ставате
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограничения за простолюдието. А пък вие си работете пътувайте взимайте си заплати. Нас кучета ни яли
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да лекуваш нещо първо трябва да го видиш какво е, да го изследваш и да знаеш какво правиш и как лекуваш болните. Тия трябва да бъдат дадени под съд за геноцид.
3
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново Меркел и Макрон са се показали като истински евролидери! Добре че поне тях ги има, лошото е че не са българи! Двамата са с най-точните преценки и най-точните изказвания!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с по-ниската смъртност дали не е резултат на факта, че вече починаха много от рисковите групи-възрастни и болни? Ако има специалисти, нека споделят!
1
2
 
29
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Кви лидери са тия жендъри?!