Париж изгубил над 15 млрд. евро заради COVID кризата

Столицата и региона са посетили 33 милиона туристи по-малко
29 мар 2021 15:55,
18
Париж изгубил над 15 млрд. евро заради COVID кризата
Снимка: БГНЕС

Здравната криза лиши Париж и района около него от 15,5 милиарда евро приходи през миналата година поради "историческия спад в пристигането на чуждестранни туристи", съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

До кризата регионът Париж и столицата бяха свикнали на рекордна посещаемост, но Градът на Сена прие около 33,1 милиона туристи по-малко през 2020 г. в сравнение с предходната година.

Миналата година Париж претърпя, както всички дестинации, безпрецедентен срив в сектора поради широко разпространени ограничения за пътуване, се казва в доклад, публикуван в понеделник.

Поради което само 17,5 милиона туристи, от които 12,6 милиона французи, бяха посрещнати миналата година в Париж и Ил дьо Франс, което е "безпрецедентно влошаване на туристическата дейност".

Те са генерирали 6,4 милиарда евро приходи от туризъм. Спадът "е по-изразен за международни клиенти с -78%" спрямо "-56% за френски клиенти", или с 15,7 милиона по-малко туристи от Франция в сравнение с 2019 г.

"След обещаващия старт на годината, въпреки началото на здравната криза в Азия и продължаването на социалните движения във Франция, туристическата дейност спря в средата на март, с началото на първото затваряне", според регионалния комитет по туризма.

След това се наблюдава "известно възстановяване" в края на тези ограничения, от 11 май до второто затваряне в края на октомври.

За туризма в Ил дьо Франс и Париж се е възползвал от празничния сезон, особено между юли и октомври, с дейности, ръководени предимно от жители на Ил дьо Франс, французи и клиенти от Германия, Обединеното кралство, Холандия, Белгия и Италия.

Хотелската индустрия е силно засегната, "понесе цялата тежест отсъствието на бизнес и международни клиенти", а редица съоръжения бяха затворени от средата на март до края на май и след това от края на октомври. Това доведе до 68% спад в хотелските нощувки през 2020 г. Хотелите в столицата са пострадали особено от липсата на международна клиентела, като "70% от оборота им се генерира от нея".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е казал, че ще се печели винаги. Земята заприлича на ритана зелка от това консуматорство.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът е основен двигател на всяка пандемия.Време е за радикални промени в живота на хората.
6
0
 
1
 
! Отговори
Бебо преди 3 години
Сами са си виновни. То пък ние сме цъфнали и вързали.
5
2
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Радвам се :)
4
1
 
5
 
! Отговори
Joan преди 3 години
Направо се разтревожих за приходите на Париж.
3
1
 
6
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Слабо ме интересува
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2019 плакаха от прекален бум на туризма, местните бяха вдигнали ръце... сега дърпат дявола за опашката
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познати, които ходиха преди 3 години, са ми казвали, че Париж е станал едно огромно гето с цветни същества от гза на географията. Затова някак си ми е през водомера, дали някой ходи там.