Австрия купува 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Препаратът не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата
30 мар 2021 19:24, Елка Василева
99
Австрия купува 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"
Снимка: архив, БГНЕС

Канцлерът на Себастиан Курц заяви, че Виена ще закупи през април един милион дози от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" на изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", съобщават австрийския ежедневник Oe24.at и агенция Ройтерс.

Ваксината "Спутник V" все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В изявлението от кабинета на Курц се отбелязва, че EMA стартира текущ преглед на "Спутник V", но в него не се повтарят предишните коментари на канцлера, че Австрия ще използва ваксината, само ако тя е разрешена от регулатора за 27-членния ЕС.

Още по темата

Курц отбеляза, че борбата с пандемията не трябва да бъде изправена пред "никакви геополитически завеси", тъй като "единственото важно нещо е дали дадена ваксина е ефективна и безопасна".

Ефикасността на двудозовата ваксина "Спутник V" първоначално беше посрещната със скептицизъм от някои западни учени, след като Русия я одобри през август миналата година, без да изчака резултатите от пълните клинични изпитвания, припомня Ройтерс, цитирана от БНР. Впоследствие обаче учените заявиха, че тя е почти 92% ефективна в борбата с COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от пробни проучвания в последния етап, публикувани през февруари в медицинското списание The Lancet.
Новината от Австрия идва, след като Курц призова Европейския съюз да разпредели доставките си на ваксини по такъв начин, че да гарантира, че всички негови членове са получили равен дял, съответстващ на населението.

На този етап две страни членки на ЕС, Унгария и Словакия, са закупили дози от руската ваксина "Спутник V", въпреки че само Унгария е започнала да ги използва. В Словакия въпросът е толкова спорен, че предизвика политическа криза.

Италианският регион Кампания пък подписа споразумение за закупуване на ваксината, но само след одобрението ѝ от EMA.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че сделката с Виена ще "развали митовете за агресията на Москва" и "необходимостта от нейната изолация".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
12
 
! Отговори
Байдън преди 3 години
Никакъв Спутник! Какво стана с евроатлантическата солидарност? Трябва само демократични ваксини да се купуват. А нашите ваксини са най-демократичните.
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме спутник v в Бг, не ни пробутвайте ГМО-та.
45
10
 
2
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Тъпо
44
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Точно затова не ни трябва ,,Спутник ,, защото веднага руснаците и техните слуги започват да говорят ,че получилите ваксина клекнали на руснаците,разпаднал се ЕС ,признали Путин за голям лидер, и там подобни.Да сте чули англичани,шведи,германци,американци да използват техните ваксини за политически цели и искане за признаване на тяхното политическо ,икономическо,медицинско превъзходство!
43
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ветеринарна ваксина дето Путин я побутва под път и над път.И с 1 милион трола платени да реват за нея.
42
4
 
11
 
! Отговори
л0ш пр0р0к преди 3 години
идва много по-лошо от познататата ви форма на комунизъм, идва Путиновата диктатура и Китайското Комунистическо р0бство - когато вече с 10тилетия брюкселските тикви рушат Европа с деиндустрализация, че 1 ваксина не може да прави и кагато единствената им грижа е жендри и несъществуващо глобално затопляне! Европа е отвъд 3-тия свят вече и скоро това ще лъсне, в момента е очевидно само за по-будните...
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си купих върла македонска ракийка от череши, 2 чашки по 100 грама и никакъв вирус не ме плаши. Във РСМ и Беларус пият такава ракийка и няма вирус там.
40
4
 
21
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Искаме руската ваксина ,ЕС да глътнат малко водичка лекичко така!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
приятелю ти грижа не бери, Вова има заделени точно да шляпа такива като теб всезнайковци. А лицензни ваксини руски започва до месец и Италия да произвежда. Но Бг медиите богоугодно го предъвкаха ей така между другито.Така че не само Ю Корея има лиценза.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нас не може защото сме бананова държава за ЕС и САЩ.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умен и справедлив човек е Курц като смята, че борбата с пандемията не трябва да бъде изправена пред "никакви геополитически завеси". Няма нищо общо с еднокнижния, слугинажен будист.
36
10
 
3
 
! Отговори
Курц, а аз ще преди 3 години
бочкам рускините, доката вас ви бочкат с руски имунизации и пиш ките съвсем ви омекнат!
35
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо ..*** ,Путин каза че дава 100 милиона броя засега
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутник 5, поставят и в руския култ.клуб на шипка 6, на черно. 70bgn за две игли.
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавен внос на Спутник V в Бг! Или оставка!!
32
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма шанс Австрия скоро време да получи руски ваксини,защото *** не могат да произведат за руснаците ,камо ли за други.Вчера стана известно ,че Южнокорейска фармацевтична компания ,която има лиценз за ,,Спутник V" изнася ваксини и за ....Русия!!!
31
9
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
е Чалък Союз, разпада вече е Очевиден - Австрия клекна на Русия, Унгария на Китай. Източните-Диктатури презвемат ЭС!
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допитаха ли се до господарите, ще има санкции.
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Курц, колко магистрали строи? Борисов строи 3 едновременно.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕС не съюз на суверенни държава, а на съюз от корумпирана бюрократична еврокомисия. Демократично ли е някакъв плешив чиновник дето нито си гласувал за него нито той тебе те познава да ти решава с какви лекарства да се лекуваш По презумция договорите за членство в ЕС са подписани неизгодно и без референдум Който е подписал тия договори сега той да носи отговорност за високата смъртност.