Труд, труд, труд... За час печелим €6,5, в Дания €45,8

Средно за ЕК те са 28,5 евро за ЕС и 32,3 евро за еврозоната
31 мар 2021 15:15, Елка Василева
404
Труд, труд, труд... За час печелим €6,5, в Дания €45,8
Снимка: архив, БГНЕС

Средните почасови разходи за труд в цялата икономика (без земеделието и публичната администрация) през 2020 г. се оценяват на 28,5 евро за Европейския съюз и 32,3 евро в рамките на еврозоната. Това представлява повишение в сравнение с 27,7 евро за ЕС и с 31,4 евро за еврозоната през 2019 г.

Тези оценки идват от данни за нивата на разходите за труд, публикувани в сряда от европейската официална статистика Евростат, предаде БНР.

Според представените данни най-ниски са разходите за труд в България и най-високи в Дания.

Средните почасови разходи за труд в ЕС маскират значителните разлики между отделните страни членки на съюза, като най-ниските почасови разходи за труд са регистрирани в България (едва 6,5 евро), следвана от Румъния (8,1 евро) и Унгария (9,9 евро), а най-високи са в Дания (45,8 евро), Люксембург (42,1 евро) и Белгия (41,1 евро).

Почасовите разходи за труд през 2020 г. в промишлеността за целия ЕС бяха 28,8 евро и 34,8 евро в еврозоната. В строителството те бяха съответно 25,6 евро и 29,0 евро. При услугите почасовите разходи за труд в ЕС бяха 28,2 евро и в еврозоната 31,1 евро. В основно нестопанската икономика (без публичната администрация) те бяха съответно 29,7 и 33,1 евро.

Евростат посочва, че двете основни компоненти на разходите за труд са заплатите и разходите, различни от заплатите (например за социално-осигурителни вноски от работодателите). Делът на разходите, извън заплатите, в общите разходи за труд за ЕС е бил през 2020 г. 24,5% и 25,0% в еврозоната.

Между 2019 и 2020 г. почасовите разходи за труд, изразени в евро, са нараснали с 3,1% в ЕС и с 2,9% в еврозоната.

В рамките на еврозоната почасовите разходи за труд се увеличиха във всички държави членки с изключение на Малта (понижение с 4,7%), Кипър и Ирландия (понижения с по 2,7%). Най-големи увеличения пък са регистрирани в Португалия (ръст с 8,6%), Литва (със 7,5%) и Словакия (със 7%), а най-малко в Люксембург (с 0,5%), Финландия (с 0,7%) и Холандия (с 0,8%).

За държавите членки извън еврозоната почасовите разходи за труд, изразени в национална валута, са се увеличили във всички страни от ЕС през 2020 г., с изключение на Хърватия (понижение с 1%).

Най-голямо увеличение е регистрирано в Унгария (скок със 7,9%), следваната от България (със 7,8%), Чехия (+7,4%) и Румъния (+7,2%). Най-малко те са се увеличили в Швеция (+1,1%) и Дания (+2,0%).

През 2020 г. повечето страни членки на ЕС въведоха редица схеми за подкрепа, за да облекчат негативното въздействие от коронавирусната пандемия върху предприятията и служителите. Тези схеми за подкрепа бяха насочено главно към т.нар. съкратено работно време и в подкрепа на т.нар. временни съкращения, изцяло или частично компенсирани от правителствата. Тези схеми обикновено се записват като субсидии (или данъчни облекчения), отчетени с отрицателен знак в компонента на разходите за труд, изключвайки заплатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вирус Обясни ми за UK. Нали си живял там. Като гледам си само наминал и си мислиш, че знаеш какъв е живота там. Толкова си наясно със социалната им система, предполагам знаеш как е живота там. За другите държави не мога да споря, не съм живял там
260
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6.5 E на час е БГ?!?!?*** то тук заплатите били страхотни бе!Пак някаква долна лъжа!!!!При 1200 лв средна заплата се получават 6.81лв на час. Останалия разход за какво е?!
259
0
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
явно в дания нямат толкова крадливи управляващи та остава нещо и за народа.високите доходи са хубаво нещо но за сравнение колко ли струва едно жилище там спрямо едно такова у нас?на запад единственно стоките от първа необходимост са със лесно достъпна цена а всичко друго е високи данъци скъпи услуги и живот на кредитни карти само че андрешко и га ню това не го знаят
258
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поредният програмистНикой не ви плюе по труда. Щото не се трудите , а копирате от тук от там нещо , сглабяте някакви бъгясали полуфабрикати и се мислите за голямата работа.истинските програмисти са в САЩ и Германия и Англия. В България няма офис на голяма софтуерна фимра - само подържате разни стари системи и пишете полуфабрикати.
257
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Труд, труд, труд... За час печелим ?6,5, в Дания ?45,8-Алоооооооооооуууу 6.5 евро са 13 лева по 8 часа са 104 лева на ден нещо се изсвъргате вярно има доста хора като кофражисти и багеристи които ги взимат тия пари но мнозинството са много далеч от тези пари
256
0
 
0
 
! Отговори
Дърт Програмист преди 3 години
За Гугъл писах по-долу.
255
0
 
1
 
! Отговори
Дърт Програмист преди 3 години
Абе хипер-интелектите по-долу. То по вашата логика и Германия не става, понеже не много отдавна имаха офис само в Швейцария. А за данъци чували ли сте, според вас тези фирми искат ли да ги плащат и как се държат със служителите си?
254
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ги видя евросатата тез6,5 ?.Тия сигурно все около джипа на един отявлен циркаджия обикалят.70% ,без- работни.Един млн,бройлери на топло.Един милион охранители на минимална.Тук таме частен позьор,продавачкасекретарка на кмет.Кмет на три села.Къде са тези 6,5?.Профс.otrepky казват,като кукувица ,с колко би било нормално да харчим.След което,еднагодина,стадно привдишване.Джон,колко печелят българите?Колкото им дадат сър.
253
8
 
3
 
! Отговори
Поредният програмист преди 3 години
Няма нужда да плюете по нашият труд!Разбираемо е, че много от Вас са професионалисти в това да не умеят нищо.Моля едни картофки за вкъщи и една голяма Coca-Cola, мерси!
252
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименче какво им е на нашите програмисти бе?И ония,и нашите владеят ЕДИН И СЪЩИ език на програмиране!..при тях "ДИАЛЕКТИ" НЯМА!..Решението на Майкрософт и другите се основава ЕДИНСТВЕНО на БИЗНЕС СРЕДАТА,НА ЗАКОНИТЕ и СИГУРНОСТТА,която те очакват от съответната държава!..С тоя МУТРЯГА,УЗУРПИРАЛ цялата власт и тия негови ..обиднобезмозъчни ДЪРЖАНКИ,требе некой си да е ЛУД,за да дойде да инвестира у нас!..Е,за отраканите мафиоти и перачите на пари,тук е рай,нема две мнения..
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Евро-Атлантик"българина" като теб със сигурност!!!
250
2
 
3
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 3 години
Българина е роб ....трябва да има пари за хляб и сол иначе белите роби от къде ще ги вземаме ?
249
0
 
1
 
! Отговори
Програмист дъртак преди 3 години
Кратък виц: "Гръцки програмист"Който е стъпвал във ФМИ може и да е виждал на живо.Втори кратък виц: "Македонски програмист"Виж ако питате за румънците, отговора ще друг.Истинате е, че програмистите или стават или не, без значение от къде са, коя държава, град, село - няма никакво значение.
248
4
 
14
 
! Отговори
Още един програмист преди 3 години
До Анонимен 297Баце, Майкрософт предпочетоха Гърция, защото политически е много по-стабилна страна, няма връзки с Русия, не ги грози хакване и шпионаж, има връзки със САЩ и икономически, и военни, и т.н. В Гърция не са ги питали от здрависването "Колко ще дадете под масата?"ИТ специалистите в БГ са бесни по тази причина.
247
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то понеже сте много гоУеми българските програмисти, затова майкрософт и амазон предпочетоха Гърция :)*** сте едни циркаджии
246
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една мърлява страна е Дания. Добре е ,че всеки клош е на колело. Сободните жени с деца са на грижите на държавата. Повече деца с повече социални помощи. Силно развита социална държава. Разчита на чужденците да работят. .
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вирус Толкова си живял там. За това. Я кажи в кой квартал си живял. Нещо за транспортната система. Е такива, Basic неща. Да потвърдим, че си живял там
244
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
К,о,ж,о,де,ри
243
1
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Зъболекарите винаги да били коридори. Няма да се учудя, ако изкарват и повече от 200 лв за час. Смъкват по 3 кожи от гърба ти. При тях данъчни не влизат.
242
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До до програмистите:, вместо да се поучите, мразите програмисти, лекари и всякакви други ценне специалисти..