Как държавите в Европа се справят с третата вълна на COVID-19?

На много места отново са въведени строги ограничения
1 апр 2021 22:00, Нели Христова
54
Как държавите в Европа се справят с третата вълна на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Третата вълна на COVID-19 e факт, а Европа е засегната както от увеличаващ се брой случаи, така и от забавяния в кампанията за ваксинация на обществото. В много държави бе въведен нов строг локдаун.

Ето как ЕС се справя с третата вълна:

Франция: Трети локдаун и затваряне на училища

В цялата страна се въвеждат нови ограничения.

Училищата ще бъдат затворени през следващата седмица и ще преминат към дистанционно обучение поне до 26 април.

Несъществените магазини в цялата страна също трябва да затворят.

На хората ще бъде разрешено да спортуват на открито в рамките на 10 км от дома си, но не могат да пътуват до други части на страната, освен ако нямат основателна причина. Както и при предишният локдаун, те ще трябва да попълнят формуляр, в който да обяснят защо са напуснали домовете си.

Между 19:00 и 06:00 има полицейски час.

Германия: Ограниченията са удължени, но локдаунът по Великден е отменен

Германия удължи настоящите си ограничения до 18 април.

Планираното петдневно блокиране в национален мащаб в началото на април обаче вече е отменено, след като плановете бяха широко критикувани. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е било "грешка" да се опита да въведе допълнителните мерки при толкова кратко предизвестие.

По-нататъшното повторно отваряне също ще бъде спряно в райони, където инфекциите надхвърлят 100 нови случая на 100 000 души за седемдневен период.

Сега хората трябва да носят хирургически маски за еднократна употреба или филтриращи респиратори за лице (известни като FFP2 маски), в магазините и в обществения транспорт.

Италия: Пълно затваряне за Великден

Магазини, ресторанти и училища отново са затворени в повече от половината Италия, включително в Рим и Милано.

Хората трябва да останат вкъщи и могат да излизат само за работа и по здравословни причини.

В продължение на три дни през Великден (3-5 април) ще има пълен локдаун в цялата страна.

Въведена е и нова задължителна петдневна карантина за хора, пристигащи от страни от ЕС или завръщащи се от пътувания в рамките на блока. Това изискване ще остане в сила до 6 април.

Дания: Предложения за "Corona pass"

Датското правителство предложи "корона пропуск" за всички на възраст над 15 години.

Пропускът, наличен за мобилен телефон или на хартия, ще покаже дали хората са били ваксинирани, имат антитела след прекарана инфекция, или отрицателен тест, направен през последните 72 часа.

Това ще позволи на хората да посетят фризьор, ресторант или други обществени места, тъй като страната постепенно премахва ограниченията.

Ако ситуацията позволява, малките търговски центрове ще се отворят от 13 април, храненето на открито в кафенета и ресторанти ще бъде разрешено от 21 април, заедно с отварянето на по-големите търговски центрове. Киносалоните и ресторантите на закрито могат да бъдат възобновени на 6 май.

Гърция: Откриване за туризма в средата на май

Гръцкото правителство обяви отварянето на границите си на 14 май за всички пътници, които са били ваксинирани или са дали отрицателен тест за коронавирус.

Междувременно някои мерки се облекчават. Вечерният час в страната вече е 21:00 както през уикенда, така и през седмицата. По-рано той беше до 19:00.

Църквите са отворени от 25 март и ще могат да провеждат служби, свързани с Великден.

Фризьорските и козметични салони могат да работят по уговорка, докато парковете са отворени за обществено ползване, с въведени мерки за социално дистанциране и задължително използване на маска за лице.

Чехия: По-строг локдаун

Една от най-тежко засегнатите държави в ЕС, Чехия, вече затегна мерките си.

Новите мерки включват затваряне на детски ясли и училища за по-малки деца и хора с увреждания, забрана за придвижване между районите и задължително масово тестване на служители на фабрики и компании, които остават отворени.

Испания: Полицейски час и други мерки

Пътуването между различни провинции е забранено до 9 април.

Има и комендантски час от 23:00 до 06:00. Максимум шест души могат да се срещат на открити обществени места, четирима в затворени зони. Не е разрешено смесване на домакинства в частни домове.

Всеки на възраст над шест години трябва да носи маска за лице във всички закрити и открити обществени пространства.

Белгия: Великденски локдаун

Белгия е в четириседмичен локдаун на Великден.

Основните и средните училища, както и университетите, са затворени до 19 април.

Магазините с несъществено значение са отворени, но само по уговорка. Фризьорите, салоните за красота и салоните за масаж са затворени.

Всички несъществени пътувания остават забранени.

Португалия: Великденски ограничения

В Португалия има забрана за движение между общините до 5 април.

Страната започна да облекчава някои от мерките от 15 март, като отново се отвориха някои предприятия, детски ясли и начални училища.

Планирано е постепенно по-нататъшно отваряне след Великден. Музеите, средните училища и университетите могат да бъдат отворени на 19 април, ако ситуацията позволява.

Холандия: Заключването и комендантският час продължават

Локдаунът е удължен до 20 април. Полицейският час също е удължен, но от 31 март той ще започва един час по-късно - от 22:00 до 04:30.

Правителството казва, че хората не трябва да резервират почивки в чужбина поне до средата на май.

Учениците от средните училища вече имат уроци в училище поне един ден в седмицата, а от 26 април студентите в университета също ще могат да посещават лекции поне в един ден.

Фризьорите и други професии в близък контакт, освен секс работниците, могат отново да работят,  а магазините могат да се отварят за клиенти по уговорка. Тийнейджърите и и хора до 27 години могат да играят отборни спортове навън.

Баровете и ресторантите остават затворени, заедно с несъществени магазини. Събранията на повече от двама души са забранени.

Ирландия: Най-високо ниво на ограничения през Великден

Ирландия се върна към пълен локдаун в края на декември и най-високото ниво на ограничения - ниво пет - ще остане в сила до 5 април.

Хората трябва да останат вкъщи, с изключение на пътуване за работа, образование или други основни причини, или да спортуват в рамките на 5 км от дома.

От 12 април обаче хората ще могат да пътуват навсякъде в рамките на собствения си окръг.

Не се допускат посетители в частни домове или градини, освен ако не е за грижа за деца, възрастни хора или хора, които са уязвими. Сватбите са ограничени до шест души, а погребенията - до 10.

Но от средата на април ще бъдат разрешени срещи на открито на две домакинства и двама напълно ваксинирани хора ще могат да се срещат на закрито.

Швеция: Нови правителствени правомощия за коронавирус

Швеция се опита да избегне налагането на правила, когато други държави бяха блокирани, но на 10 януари влезе в сила нов закон за извънредни ситуации.

Той даде на правителството правото да наложи ограничавания, свързани с коронавирус, за първи път.

Досега шведското правителство разчиташе най-вече на обществеността да следва доброволно официалните здравни препоръки.

Магазините и спортните зали са отворени, но трябва да ограничават броя на хората.

Максимум осем души могат да се събират публично и насаме. На погребения се допускат до 20 души.

В ресторантите и баровете има правило само по четири души да седят на една маса. Сервизът е разрешен до 20:30, а след това - само доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
да серадваме, че живеем в Бг
45
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Хахаха :) Видяхте ли сега какво става когато всичко е Made in China !Единствената държава в света с положителен БВП по време на пандемия. Е кой и защо пусна вируса ?Решението между другото е само 1 ваксинация. Който все още е скептичен да се замисли колко вицове и анекдоти имаме за хитрите евреи. Мислите ли,че евреите ще се "минат" като се ваксинират ? Аз не мисля и затова се боцнах :)
44
1
 
0
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...abe ia napishete ...kaka v Teksas se spraviha vaobshte s koronavirusa A ?!??!!
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинският пример са Израел, САЩ, Великобритания. Юни месец ще забравят за вируса заради масовата ваксинация (Израел вече забрави, прочее).
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснали сте най-голямата европейска държава. Русия се справя най-добре.
41
3
 
7
 
! Отговори
Симо преди 3 години
Вълни има само в морето, а вълна в гащите
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълните са илюзия!
39
1
 
5
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Ако всички колеги ни пуснат в отпуски преждевременно или още по-добре, ни уволнят, само след 2 седмици ще се оправи всичко. Разбира се и "журналистите" ще е добре да се починат, а "политиците" и техните шефове да се самобичуват и да обещаят, че повече няма да правят така!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас е пълен хаос без никаква последователност и мисъл. Плаши ги само здравната система да не се претоварва. Защо не дадоха допълнителни пари на всички касиери в хранителните магазини, те не са ли на първа линия. Цял ден им се вървят болни, здрави, всякакви. Шефовете им се свират в разни стаичка, но тези хора контактуват с клиентите. Няма мисъл в управляващите.
37
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според българската опозиция всички държави посочени в статията пускат локдаун щото Борисов иска ниска избирателна активност. Видите ли, заради ГЕРБ се пускат мерките. Само директно където още не са казали, че Борисов е пуснал вируса. Ама нали Борисов е виновен за всичко? Виновен е за тяхната некадърност и алчност, за ниската им избирателна активност, за тяхната некомпетентност. Но всичко това е само в матрицата.Реалано няма протести.Реално хората се стараят за спазват мерките.А опозицията ***.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се справят, няма работа, няма финансова помощ. И така който оцелее за следващите вълни четвърта и т.н. вълни. Но който оцелее.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Wc"БОГ РЕШИ ДА СПРЕ ИНКУБАТОРА НА МИЛИОНЕРИ. ДЯВОЛИТЕ С БЕЗБРОЙ ПАРИ НЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ЧОВЕСТВОТО."Аз не съм дявол,не точно, но нямам време да ти обяснвам демонологията. Както и да е. А овеестово не е полезно и аз мен, така чееее ....
34
0
 
0
 
! Отговори
Питайте: преди 3 години
Бай Тъпчо!
33
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен33-НЕМА ВСИЧКО Е С КОВИД-ВЕЧЕ ДРГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЯМА СПОРЕД ТЕЯ.-ХОРАТА ВЕЧЕ ГИ Е СТРАХ ДА ПРИПАРАТ ДО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ-С 200 КРЪВНО-ПРЕД ИНФАРКТНО СЪСТОЯНИЕ.
32
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ФРАНЦИЯ Е С 19 ОБЛАСТИ-ФРАНЦИЯЯЯЯЯЯЯ.-А ТУК ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НА ПОВЕЧЕТО ХОРА СА В ДРУГА ОБЛАСТ-300 НА 500 КМ ДЪРЖАВА.КВО ЩЕ МИ ЗАТВАРЯТЕ??????????????????
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17 А като се запълнят болниците ?А хората с други заболявания , различно от Ковид , къде ще се лекуват
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние се смятаме за затворени и мрънкаме ден и нощ. Малък, но много *** народ.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тея минуси и с тая цензура.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До още по долния А как трябва да е. Терор и геноцид ли умно създание?Това е вирус а вируси винаги е имало. Невежеството ви е най големият вирус.Пандемия няма. Създадена е глобална психоза за такива като вас от световните власти и правителствата и медиите ви държат под контрол като ви занимават с това че има вирук който уж бил опасен.Ако ви е писано от духовния свят да умрете физически от вирус няма да е от самолетна катастрофа.То бива немислещи две години ви лъжат а вие вярвате.
27
1
 
1
 
! Отговори
До долния преди 3 години
Ваксините не се продават в аптечната мрежа, тогава каква е ползата като бизнеса е иззет от мутри, малко грубо но точно казано, не е честно да лъжеш и да говориш очевидно неверни неща. Когато си купиш въпросната К19 ваксина в аптеката тогава ще говорим за фармацията. .