Германия отрече и втората доза с "АстраЗенека", поставя друга

Вече ваксинираните трябва да избират между Пфайзер и Модерна
2 апр 2021 16:52,
106
Германия отрече и втората доза с "АстраЗенека", поставя друга
Снимка: БГНЕС

Хората под 60 години, които вече са били ваксинирани с първа доза от британската ваксина на AstraZeneca, ще получат втора доза от друг препарат, пише "Дойче веле".

Постоянната ваксинационна комисия към института "Роберт Кох" преработи своите указания за ваксиниране в Германия. В новия текст се казва следното: "На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция".

Още по темата

Това е временно правило, което се въвежда, докато се появяват достатъчно надеждни съответни данни. В Германия в момента са допуснати две mРНК-ваксини – тази на BioNTech/Pfizer и на Moderna.

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред "Шпигел", че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

Мертенс изрази надежда, че скоро ще се появят съответните данни. Според него, в момента може само да се спекулира, доколко рисково е двойното ваксиниране с препарат на AstraZeneca. От негова гледна точка, би било редно да не се експериментира, а просто да се приеме алтернативно решение – за втора инжекция с друга ваксина.

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Девет души починаха от това усложнение.

В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е 65-годишен, се ваксинира вчера с британската ваксина на AstraZeneca. Според него, ваксините са решаващото средство за преодоляване на пандемията. Щайнмайер отправи апел към всички да се възползват от възможността за ваксинация. След Великден личните лекари в Германия също ще започнат да ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко може и всичко се случва ! - случва се даже и жена от мъжа си да забременее.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра прецака Европа. Не изпълни поръчката си продаде на Англия Австралия и други.... сега да ги занулят. Да връщат парите за разработката и неустойки. Измамници. Давайте спутник, китайско,серврно корейско, едва ли ще е по отровноСамо да се върнем към нормалното
7
0
 
5
 
! Отговори
Шведа преди 3 години
Ейй.., как ша ги наритам тия..!
6
2
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Естествено, че могат да се смесват ваксини.Прави се постоянно, не слушай глупостите на родните "капацитети. Например, при ваксините срещу пневмония е практика (в нормалните държави) да се слага полизахаридна ваксина няколко месеца след конюгантната.
5
8
 
23
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Астра Занека убива хора ! Случаите вече са стотици хиляди, не се лъжете с нея ! Най-качествената ваксина е руската СПутник с почти 100% ефективност, руснаците са светила в имунологията !
4
1
 
19
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Все едно да умешаш ракия с уиски, какво толкова, само дето от ракията с уиски ще те били глава един ден, а умешаните коктейли на Фарма-сатанистите, не се знае дали няма да те убият.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше края на Астрата?!
2
2
 
30
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
След дъжд качулка, а у нас сега масово бодът с АстраЗенека, какво ще правим?!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще стане това като едната е векторна,другите са РНК?Нали не може да се смесват ваксини?Дали те не са ни дали АЗ,която не я искат?