Шампионът в борбата с вируса Португалия плаща висока цена

Търпението на хората е изчерпано, уморени са от кризата с коронавируса
3 апр 2021 10:25, Елка Василева
41
Шампионът в борбата с вируса Португалия плаща висока цена
Снимка: архив, БГНЕС

За два месеца спад от 900 на 30 инфекции на 100 хил. души седмично: Португалия се превърна в европейски шампион в битката срещу вируса. Но страната плаща висока цена за това - и вече се опасява от четвърта вълна.

В Португалия броят на новозаразените спадна, но съответно е намаляла и готовността на населението да спазва правилата. Да вземем например традиционното целуване на кръста по време на предвеликденските процесии. На архиепископ Хорхе Ортига постоянно му се налага да напомня, че и тази година светата традиция остава забранена. „Всичко, което носи дори и минималната заплаха от зараза, трябва да се отмени", пише Ортига в писмо до вярващите католици.

Още по темата

Португалия си спечели голямо уважение, след като с дисциплина и последователност успя да свали седмичната заболеваемост от 878 на под 30 нови инфекции на 100 хиляди души. Локдаунът обаче остава до Великден: португалците нямат право да напускат района по местоживеене, освен ако отиват на работа, пазаруват храна или имат нужда от лекар. Полицията контролира строго, включително с хеликоптери, пише „Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

Предстои ли четвърта вълна?

Експертите обаче вече бият тревога за времето след отпадането на ограниченията. „Португалия не е застрахована от четвърта вълна", предупреждава епидемиологът Мануел Кармо Гомес, цитиран от „Ди Цайт". „Ако започнем да разхлабваме мерките, заразите неизбежно ще се увеличат." И генералната директорка на държавното здравеопазване Граса Фрейтас призна, че в следващите месеци Португалия може да преживее още една пандемична вълна. На което едва ли ще попречи и актуалната ваксинационна кампания, в която дотук са ваксинирани малко над 5 проецнта от населението на страната.

През изминалите 12 месеца в Португалия над 16 700 души починаха от или с инфекция от COVID-19. Затова правителството на министър-председателя–социалист Антониу Коща подхожда много предпазливо към разхлабването на ограниченията. След детските ясли, основните училища, фризьорските салони, книжарниците и библиотеките, от пети април отново ще тръгнат на училище на смени и децата от пети до девети клас. Освен това могат да отворят музеите и магазините с площ до 200 кв.м., а ресторантите могат да обслужват на открито до четирима души на маса. Ще бъде разрешен отново и спортът на открито за до четирима души. Две седмици по-късно биха могли, наред с другото, да отворят врати и гимназиите и университетите, както и кината и театрите, а от началото на май вътре в заведенията ще могат да сядат и до шестима души.

Търпението на хората е изчерпано

На много от десетте милиона португалци обаче не им се чака толкова дълго - те са уморени от кризата с коронавируса. Не протестират шумно като в Нидерландия, но искат повече свобода, обвиняват медиите в лъжа и искат „Нюрнбергски процес" за носещите отговорност политици.

В сравнение с първия локдаун отпреди година готовността за спазване на правилата е намаляла с една трета, казва ректорката на Университета за обществено здравеопазване Карла Нунеш. Паралелно с пандемията нараства и безразличието на хората – дори и по отношение на рисковете, които застрашават живота им. Такава тенденция се наблюдава през последните 12 месеца в страната.

Отделно от това много семейства са отчаяни. През 2020 година страната трябваше да има балансиран бюджет, но пандемията промени всичко. Основните сектори, на които се разчита за растежа - туризмът, износът и инвестициите в недвижими имоти, изпаднаха в тежка криза. Брутният вътрешен продукт спадна с 10 процента, а безработицата рязко се увеличи.

В момента без работа са 432 000 души, като толкова много са били за последен път през 2017 година. Държавата подпомага предприятията и частните домакинства, само през януари и февруари за тази цел са били отпуснати един милиард евро - повече, отколкото за цялата 2020-а. Но въпреки това хората бедстват.

Новите бедни на Португалия

Наталия Аруноза работи в център за бездомни в Порто. Броят на порциите, които се предлагат в този център седмично, се е утроил - от 200 на 600. Особено тревожен е броят на „новите бедни" - търговски представители, на които вече никой не отваря вратата си; чистачи, от които няма нужда, защото хората работят от вкъщи; артисти и дори адвокати. „Досега хората се оправяха някак, но вторият твърд локдаун ги съсипа."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това пък,тук цари пълна анархия.От горе до долу.Вожда се разхожда из страната и се здрависва и прегръща с тоя и оня без маска,а населението следва примера му.Затова ще си държим първото място от 1000/100 000 заразени и над 100 починали всеки ден.
9
11
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Това си е война с преки и косвени жертви. Някои се борят да царуват над света. Евреин е най- вероятният кандидат за Антихриста-миротворец...
8
36
 
31
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
хората още нищо не са разбрали!! Аз толкова познати с двустранна пневмония, интобирани, на кислород колкото имам последните 2 месеца, не съм имал през целия си живот до сега!!!И част от тях бяха такива умници като тебе, ама със сълзи реваха "ще умра ли" като ги вземаха линейките! Даже гурото ви Чорбанов подви опашка като го тръшна вируса!!! Та айде малко по спокойно с пропагандите!!!
7
31
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората разбраха ,че това е най-голямата ИЗМАМА В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !Народа се пробужда навсякъде .Скоро на евролибералните *** ще им припари под петите.
6
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ни вълнуват нас тия отявлени социалисти португалците?
5
17
 
22
 
! Отговори
Еххх преди 3 години
Представяте ли си какво щеше да е ако хората се измаряха така бързо от войните!!! Една година война,"Офф уморих се, стига толкова" Ама когато ти падат бомби над главата не мрънкаш,не става да свалиш маската и да излезеш на заведение в знак на протест, нали!!! Срещу вируса мрънкат когато им дойде на главата, преди това всички са изморене! А ако лекарит кажат - Уморихме се!Няма да лекуваме такива с ковид!" Кво правим тогава?!?!?
4
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Португалия се превърна в европейски шампион в битката срещу вируса. Но страната плаща висока цена за това - и вече се опасява от четвърта вълна.Що за *** статия. Всеки ден броят намалявал,но плащали скъпа цена понеже започнали да спазват по-малко мерките. Ако броят болни и умрели се увеличава тогава да напишат,че плащат скъпа цена. А то намалява. Значи никаква висока цена не плащат. Толкова *** статия,че чак се ядосах,че е четох. Загуба на време.
3
4
 
34
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Португалците са симпатични и спокойни хорица. Само едно племе, дето го има из цяла европа, разваля тази държава. И не, не са шведи.
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великата Инквизиция е почнала от там. Явно имат традиции хората.
1
23
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси фашизма, чак с хеликоптери наблюдават да не се излиза. Скоро може да започнат и снайперисти да стрелят. *** народ!