Евростат: България и Румъния най-малко търсят лечение онлайн

Най-много здравна информация онлайн търсят във Финландия
6 апр 2021 17:45,
16
Евростат: България и Румъния най-малко търсят лечение онлайн
Снимка: Pixabey

България и Румъния са двете страни в ЕС, в които хората най-рядко търсят здравна информация онлайн. Най-популярна тя е във Финландия и Нидерландия. Това показва най-новото изследване на Евростат за търсенето на здравна информация онлайн в страните от общността.

През 2020 г. един на всеки двама граждани на ЕС (55%) на възраст 16-74 години е потърсил онлайн здравна информация, свързана с наранявания, заболявания, хранене, подобряване на здравето или подобни. Това е с два процентни пункта (п.п.) по-високо от предходната година (53%) и с 21 п.п. спрямо 2010 г. (34%). Освен това 20% от гражданите на ЕС съобщават, че са си уговаряли среща с практикуващ по интернет лекар. По-малко (13%) са имали достъп до други здравни услуги чрез уебсайт или приложение, вместо да посещават лично болница или лекар, а 11% от гражданите са имали достъп до личните си здравни досиета онлайн.

Делът на хората, търсещи здравна информация онлайн за лични цели, варира в различните държави-членки на ЕС. През 2020 г. най-висок дял е регистриран във Финландия, където 77% от хората на възраст 16-74 години са търсили онлайн теми, свързани със здравето през последните три месеца преди проучването, следвани от Нидерландия (76%), Дания (72% ) и Германия (70%).

За разлика от тях, най-ниски дялове са наблюдавани в Румъния (28%), България (29%), Италия (35%; данни за 2019 г.) и Полша (43%).

През последното десетилетие делът на лицата, търсещи здравна информация онлайн, се е увеличил в държавите-членки на ЕС. Най-голям ръст в броя на хората, които търсят здравна информация онлайн, е регистриран в Чехия (+41 п.п.) и Кипър (+40 п.п.), следвани от Испания (+34 п.п.), Ирландия и Хърватия (и двете + 33 п.п.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е па ние всички знаем как се лекува Ковид. То ни е заложено в кръвта - всичко знаем по всякакви въпроси.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн лечение на интернет зависимост...
12
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 1Шефката на Евростат е българка. Оная дето преброи 200 000 тесъществуващи.
11
1
 
2
 
! Отговори
ЕК - България преди 3 години
Ние подкрепяме, когато държавите абдикират от грижата си за хората!Държавите трябва да зарежат здравеопазването и хората да се оправят сами!
10
1
 
1
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Успокой болките че и писането, съвет просто.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем лесно е, като го изпоачите. Сега ще познат да се обясняват, кви умни и кадърни са нашите, па тея пусти загубени чужденци ...Само дето има една разлика:- Мога да пиша на личния си лекар и в 2 през нощта, ако симпотмите ми не са наложащи. Ще получиш отговор какво да правиш и как да процедираш, ако има влошаване. Не говорим за инфаркти, а за всекидневни болжеки - я ти се схванал варт, разкихал си се, боли те гърба...- Можеш да си запазиш час онлайн.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Като кажеш всеки, все едно имаш данните. В статията се твърди, че не е така.
7
0
 
7
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Бележка на вратата на лекар:- Който се е лекувал с google, да не идва при мен, за второ мнение да се обърне към yahoo
6
0
 
6
 
! Отговори
Нищо не разбирам преди 3 години
Всеки, който работи с компютър е търсил инфо в интернет, относно неговото здраве или на негов близък.Или онлайн значи нещо друго?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търся възможност за консултация онлайн, обаче не е възможно да намеря подобно нещо в България.
4
2
 
5
 
! Отговори
танер преди 3 години
моля всеки 2 ри си поставя диагнози от гооглеи търси съвет от сайта бг мама за какъв антибиотик да си купи при кашлица отделно една торба с пари се дава на магове по тела за лечение на коронавирус..
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търся онлайн здраве.
2
1
 
10
 
! Отговори
свиквайте преди 3 години
С новото нормално- виртуален, асоциален живот, домашен арест, виртуална любов, виртуално лечение, виртуални пари и накрая ако може и да умрете виртуално, т.е. да изчезнете, че ще им нацапате земята на новите господари на Света, а те си я искат чиста и натурална. Разбира се без излишен тор.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ към Евростат: Одете пеш бе...