България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека"

Здравните министри са обсъдили общоевропейски подход
Обновена: 8 апр 2021 08:24 | 8 апр 2021 08:06, Елка Василева
160
България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека"
Снимка: архив, БГНЕС

България настоява за единно решение за ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорския университет. Тази позиция е изразил министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща със здравните министри на страните от Европейския съюз.

В съобщение във Facebook проф. Ангелов отбелязва още, че е обсъждан и общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, който е правилното решение в интерес на всички граждани и регулатори.

Още по темата

По време на срещата, посветена на ситуацията с разпространението на ваксините срещу COVID-19, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис настоя за изготвяне на координирана позиция по въпроса с препарата на „Астра Зенека“, предаде БНР.

Преди това Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата съобщи за възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с препарата на шведско-британската компания, но определи тези случаи като „редки странични ефекти“. От Комисията обаче отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете.

Късно снощи стана ясно, че ваксината „АстраЗенека“ няма да се прилага на хора под 30-годишна възраст във Великобритания.

Белгия ограничи употребата му при хора над 55-годишна възраст.

В Италия ще се препоръча ваксината да се прилага само на хора над 60 години, като официални представители заявиха, че имунизациите с този препарат няма да бъдат забранени.

Испания пък взе решение да прилага ваксината на „АстраЗенека“ само на хора във възрастовата група между 60 и 65 години.

Германия, Нидерландия и Франция също наложиха възрастови ограничения за прилагане на препарата.

В България поставянето на ваксината на „Астра Зенека“ ще продължи, като страната ни ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция, като имунизацията на жени под 60-годишна възраст ще става с особено внимание, обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Тази препоръка бе направена на базата на задълбочен анализ, извършен както от експерти на европейската агенция, така и от външни експерти. В тази връзка прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група на жени под 60-годишна възраст, при която се срещат по-често тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде прилагането да се извършва при повишено внимание“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе мани се от тука бе. Ще питаме ЕС за всичко. Това е вътрешен въпрос и ние си взимаме решението за здравето си. Ако искаме и китайска ваксина ще купим. Аман от навеждачи!
59
8
 
1
 
! Отговори
az преди 3 години
До 7Щом първата ваксинация е минала без проблем - няма причина да се плашите от втората доза.Ако бяхте сред застрашените - щеше да се прояви още при първата доза.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До-66Дай му имената?
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг иска решение и забрана за всички ваксини неискаме никакви ваксини забрана за всички ваксини
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме ЩАБ,имаме Министър на здравеопазването,Имаме.... ,Имаме.... , Имаме...... !Когато обаче трябва да се вземе решение,се оказва че нямаме Нищо!
55
1
 
14
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
Ботокс ако не чусташ то поне мъничко виж чр си срам за народ гилдията Ти нямаш завършено медицинско образование а дадено дабъдеш кучешката радост на комунистическото дете бмб
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешни сте, искате да се скриете зад решението на ЕК. Отговорността за сегашното положение е изцяло ваша. Идва Видовден!
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорът иска да ни кажат какво да правим, тук не желаем да взимаме решения самостоятелно и да носим отговорност. По-лесно е ниско наведени и послушни!
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали беше конспирация, ваксините са вредни?Пригответе се да потвърждаване на ощеконспирации
51
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 3 години
Ние ,коита трябва да си поставим второта ваксина на Астра ,как да постъпим?Има ли гаранция ,че точно на мен няма да се случи образуването на тези тромбози?Няма!Но на мен,както и на всеки нормален човек, не ми се умира доброволно рисково!Ваксината веднага трябва да се пре , дори заради риска от смърт на един човек на земята камо ли не в България!Това е като руска рулетка-куршумът може да се падне на всеки в черепа му!Това министърче да си ходи!Те забъркаха тази каша!
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя си мисли, че ако реши ЕС, той ще излезе чист.Како ангелинке, ръцете ти са в ла.й...на до рамената. Единственото, на което можеш да се надяваш е затвор, но за национално предателство и геноцид си има друга присъда!
49
2
 
16
 
! Отговори
До Ахил преди 3 години
Какъв медицински капацитет те гони в България,за една година не се ли нагледа на Наведени"Капацитети"готови за трошичка хляб от власта и майките си да затрият?
48
2
 
12
 
! Отговори
До Ахил преди 3 години
Ама те са си васали, както писа колега по-напред в коментарите, нашитенародни избраници всъщност са слуги на господарите от ЕС и САЩ. Това го повтарям и аз, но единственият отговор, който получавам е че съм русофил.Всичко е политика.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ние си нямаме собствено мислене и както при цялото Тиквено управление, така и сега, чакаме "началниците" да решат.Отделяме стотици милиони за ваксини, даже милиарди, а не могат да платят на БАН или някой друг наш институт да направи свое собствено проучване?!Не е ли ясно, че решенията на ЕС са много често политически или лобистки и нямат нищо общо с целите на здравеопазването? Иначе отдавна да са разрешили и китайски и руски ваксини. Ама не! Ние сме евроатлантици, трябва да се бодем с "
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека""Отнемете му титлата "професор" и сложете някой тракторист да го замества. Няма да необходим особен интелект да повтаря като папагал всяко решение на ЕМА.
45
1
 
14
 
! Отговори
Ситски Лорд преди 3 години
Няма значение дали са вредни или безвредни тези инжекции. Не ме интересуват ваксъри, антиваксъри, конспиратори, платени, партийни, безпартийни ...АЗ няма да се набода с това, защото така съм решил! Ясно?Теза + антитеза = синтеза която ми казва, че има нещо гнило в Дания.
44
1
 
19
 
! Отговори
Ахил преди 3 години
Що за васално мислене бе? Какво значи .....чакате единно решение? Нима нямаме достатъчно медицински капацитет ,който да реши ,че краварската ваксина е със съмнителни резултати? Хайде стига сте им близали *** на тоя от Европа и на краварите! Ако сте гледали новините вчера,я вземете пример от лисицата Ердоган,как я остави оная да стои права "диван чапраз" на срещата им. Така се прави,гъзоблизльовци такива.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орел, рак и щука могат ли да вземат единно решение-НЕ!Видимо е че има проблеми с тая ваксина което значи че трябва да се ограничи максимално,големият въпросът е какво правим с хората които вече са получили първа доза.
42
1
 
15
 
! Отговори
Винкела преди 3 години
До 42Закривай!
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво еднинно решение бе *** гербавите пак бягат от отговорност. Всички правителства които държат за народите си спряха ваксинирането с тази отрова само гербавите се правят на по-големи католици от Папата.