Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони

Страната се отказа да купува италиански хеликоптери
11 апр 2021 13:04,
119
Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони
Снимка: БГНЕС

Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания "Leonardo" в размер на 70 млн. евро след дипломатическия скандал между двете държави, пише БГНЕС.

В днешните си публикации две големи италиански издания – la Repubblica и Il Fatto Quotidiano, припомнят изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган "диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим".

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди "неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари" на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

"Докато от Рим не постъпи отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали", пише "la Repubblica".

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана през следващите дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна „Ansaldo Energia“, която строи електростанции в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
17
 
! Отговори
Анти-трол преди 3 години
До До 49А ти като си такъв европеец защо не ходиш с Версаче и Луи Витон а с турски и китайски дрехи. Телефона ти да не е френски или телевизора италиански? Всяка държава си има плюсове и минуси. Надуването на стандарта на живот с печатане на Евра и Долари в един момент ще спре и милионите бежанци ще Е.б.а.т мамата на Европа. В Европа има над 50 млн бежанци, които не работят, няма да работят, но все повече ще изискват от работещите бели роби! Европа я превърнаха в бунище и това трябва да се каж
45
21
 
10
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Отиди в Украйна и повтори тази глуппост на някой украинец, моля те! Ще те подгонят с камъни и тояги. Украйна била руска... Забравих бе, то целия свят е руски за безмозъчния русофил...
44
7
 
20
 
! Отговори
хее преди 3 години
Ердоган се помисли за султан, но не е.Той е само един мизерен черен турчин, видял власт.Втори Хитлер. Интелигентните са белите турци, наследници на европейци.
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марио Драги- бившият шеф на Европейската Банка, известен още като "Супер Марио" и "Спасителят на Еврозоната" казал нещо за султан Ердоган?
42
11
 
12
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Хаха..а ти какво правиш в България и ЕС, а не ходиш да живееш въя великата ти Русия...като там всичко е по хубаво...а храната по добра от френската и италианската.
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Кръвожадните диктатури са присъщи за средноазиатските степи и Анадола: ти откъде от тези места си?'А христовата вяра и теорията за многополието за кои земи са присъщи? Ти оттам ли си?
40
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа продължава да е прекалено мека с Ердо и Путин.Наложете му мита на турските стоки в Еярооа и допълнителен транзитен данък на тировете в ЕС и Ердо ще нагълта още повече вода.С такива като него и Путин не трябва да се подхожда меко и дипломатично, а решително и твърдо.
39
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРуснака наложи забрана, не заради черния списък а заради това че въпросната храна не става дори за кучета и котки. Туй дет ти всекидневно го ядеш - в Русия не го дават на животни.Джагаала пък си мисли че света му е бащиния. И не ми казвай че не било лично, аре не. Точно джаагала си мисли че всички тряа му се кланят. Е няма да му се кланят. Той е никой. Държава в един свят. Капка в морето. Можем и могат без турция. Ограда от бодлива тел и стрелба на месо. Като при бай Тошо.
38
7
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
До Анонимен.... България както винаги е на страната на губещи те... Вас русофилите България какво ви интересува? Нали обичате Путин, Русия и Ердоган?
37
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕРДОГАН И ПУТИНМАЧКАЙТЕ ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕБългария както винаги е на страната на губещите.
36
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми че не е ли диктатор. Такъв си е. Да не е излъгал.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Просото Путин наложи забрана на вноса на храна от тези, които го поставиха в черен списък за визи, кво се праиш на неразбрал... И това е само един от "асиметричните" му изпълнения. А Ердоган не е обиден в лично качество, той е държавен глава.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Не съм просото, споко. Ама... това на теб кой ти го каза? Да не е Виктор Николаев от Нова ТВ? :D Човек, ти верно не си в ча. Не те знам с кво се занимаваш, но карай си там квото правиш и не се прави че много ги разбираш нещата.Сега чакам и просото да ти отговори.
33
4
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Тея от стана от третия свят ще станат стена от четвъртия свят. Хахахха
32
18
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Турция и Италия по принцип са съюзници срещу Гърция и Франция в Средиземно море, но италиянецът явно е тьп и не може да си мери приказките. Той, собствено, вероятно и не е чист италиянец, а има славянска мешавина с тази фамилия.
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаблюдателНе та знам ко наблюдаваш, ама Украйна си е Руска. Още от едно време. Все едно, Варна да нападне Добрич...Оръжията се приготвят за зад океана. Кат си толкова наблюдател, да беше и видял малко повече от муцуната в огледалото. Русия се готви с оръжия които са с голяма далекоспособност. За кво им е далекоспособност, като Украйна им е на един *** разстояние?Капиш. И си окапал. И си се изцапал. Земи да забършеш малко и повече не се изказвай неподготвен. Нищо че си наблюдател.
30
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименбъркаш Путин с Тиквата,що се отнася до "мръсните номера" и "конфискуването на бизнеси"!..И друго:-Дори и да е спирал сделки рушняка,не го е правил заради обиди към самия него,а по други причини-преди всичко политически!
29
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ей имало по грозен от Тиквата и Слав
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Просото Путин е забранявал сдрлки, а освен това е конфискувал бизнеси и е правил всякакви други мръсни номера. Не се прави на ухапан.
27
6
 
6
 
! Отговори
Вин преди 3 години
Егати наивитета! За да правиш бизнес с някого, трябвало да го ХАРЕСВАШ?! Това, от коя икономическа школа е, на завършилите две аспирантури в Москва? Тцъ, и тяхна не е, мъчат се да продават въглеводороди където може:))