Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони

Страната се отказа да купува италиански хеликоптери
11 апр 2021 13:04,
119
Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони
Снимка: БГНЕС

Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания "Leonardo" в размер на 70 млн. евро след дипломатическия скандал между двете държави, пише БГНЕС.

В днешните си публикации две големи италиански издания – la Repubblica и Il Fatto Quotidiano, припомнят изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган "диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим".

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди "неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари" на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

"Докато от Рим не постъпи отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали", пише "la Repubblica".

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана през следващите дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна „Ansaldo Energia“, която строи електростанции в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтонКато искаш някой като Путин или Ердоган - отиваш да живееш в Русия или Турция и готово. Не си налагай личните предпочитания на останалите.
25
8
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ама и типична диктатура!..Който се осмели да каже нещо срещу диктатора,веднага се анатемосва и САМИЯ ДИКТАТОР ДИКТУВА /заповядва/ да бъде наказан..Прав е Драги.....Впрочем, те и Путин наричат най-нагло в прав текст "убиец",но не съм чул Путин да е забранил някоя сделка,или да е забил тъпана по въпроса...Та прав е Драги....аврепейците много се заиграват с Ориенталеца..Само защото е удобен на НАТО като "врата към Русия"..
24
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е Драги. Имам познати, които идват от турско. Казват че там не се живее. ердо за турците е като франко за испанците. Диктатор та дрънка. Франко умря и вместо в траур, испанците банкет напрайха. Ердо не се ли замисля че нищо няа вземе? Да види кво стана с Франко.Властта те кара да се самозабравиш, да си мислиш че си богопомозан. Е не си. За всичко си има както начало, така и край.Политиката е лошо нещо :)
23
9
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
А Байдън нарече Путин убиец и джудженцето почна да дрънка с оръжие и натрупва войска за да нападне Украйна!
22
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично европейско лицемерие - не те харесвам, ама ще правя бизнес с теб!Така са от векове лицемерите.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лакомията за евтина производствена ръка накрая ще доведе до пълния банкрут на европааааа
20
15
 
10
 
! Отговори
Вин преди 3 години
До възхищаващите се от азиатските диктатури! Ние сме малка и бедна страна, по милост и с изключителен късмет прикрепили се към най богатите и проспериращи съюзи в света - ЕС и НАТО! Най бедни, но сред най богатите. Живяхме го моделът с малък местен диктатор от село, стигнахме до пълен банкрут, въпреки "батюшката". Сега вече, няма да има и батюшка, ставаме Молдова или Дагестан:))
19
13
 
16
 
! Отговори
Ерих Фон Деникен преди 3 години
Европеците са НЕАДЕКВАТБИ , ПРОСТОВАТИ И НЕДОЧЕЛИ И НЕДОУЧЛИ..ТОЗИ ДРАГИ--ТРЯБВАШЕ ДА ИЗГОНИ ТУРЦИТЕ ОТ РИМ И ЦЯЛА ИТАЛИЯ...И ДА ВЪРНЕ ВСИЧКИ ИТАЛИАНМСКИ ФИРМИ ОТ ТУРЦИЯ .ШАРЛ МИШЕЛ КАК ОЖА ДА СЕДНЕ НА СТОЛА..ИДА НЕ БОЙКОТИРА СРЕЩАТА С МОНГОЛЕЦА ЕРДОГАН ??УНИКАЛЕН СРАМ, ДА НЕ СЕ СЕТИ ДА СМАЖЕ ЕРДОГАН В НЕГОВАТА ХРАЛУПА .ТУРЧИНА РАБЗБИРА САМО ОТ СТРАШЕН БОЙ С БОАБАБОВО ДЪРВО ПО ГЪРБА СИ .
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е че не сме президентска република.Това е стъпка към диктатура.
17
9
 
20
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Предлагам да спрем Турски поток през България!
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Няма никакво значение, кой кого нарича диктатор в медите. Сигнала е, че претенциите на Турция за по активна роля не се приемат от ЕС."A каква е ролята България - просякинята и слугинята на ЕС? Не е ли малко неуместно да даваш такива коментари от тази позиция?
15
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук няма връзка демокрация и недемокрация. Обида на държавен глава обижда Суверена на държавата.
14
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, да си произведат сами учебни хеликоптери. -----Турция произвежда собствени бойни хеликоптери АТAK, така че ако трябва и учебните сама ще си произведе.
13
7
 
7
 
! Отговори
Адам преди 3 години
Селинджъри *** ски виждате ли какво е държава и как трябва да се държи една към разни бивши империи уоннаби:)
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакво значение, кой кого нарича диктатор в медите. Сигнала е, че претенциите на Турция за по активна роля не се приемат от ЕС. И не кандидат султана няма да купува хеликоптери, а Италия няма да му продава пълноценни за целите му такива.Интересно, а с немските танкове какво е развитието. Подозирам и там ще удари на камък.
11
11
 
29
 
! Отговори
Демокрация преди 3 години
Оказа се, че да си демократ означава другите да си играят с теб както си искат. Така САЩ, която претендира да е демократична на практика не е, но иска ние да сме демократи, че да ни к..ти. Браво на Ердаган, на Путин, на Орбан- защитават си националните интереси. Те и Меркел и Макрон го правят, но лицемерно се представят за демократи. Бойко щеше да стигне до нивото на Орбан, но му трябваше време за да се оперчи на Брюксел. Трябваше да се завърти икономиката и тогава той щвше да размаха пръст
10
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтонНе си българин.Българите имаме европейско самосъзнание и сме миролюбиви и демократични.Кръвожадните диктатури са присъщи за средноазиатските степи и Анадола: ти откъде от тези места си?
9
29
 
25
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Само така трябва да се действа с европейските толерасти. Те разбират само от сопата. Българин съм, но ще го кажа: и нас ни е необходим някой като Ердогам,Путин, Орбан!
8
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауууу, спрели сделките ли.Ами, да си произведат сами учебни хеликоптери. И електростанции. Що търсят западни компании за такива неща?
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ким Чон Чен е комунистически диктатор избран с 99,99 % от гласовете, което значи че изборите са про форма. Както във всички комунистически държави.А Ердоган при референдума за смяна на политическата система в Турция едва спечели с 51 % и то в коалиция с националистите.