Във Франция приемат закон в защита на светската държава

Той е насочен срещу прояви на религиозен екстремизъм
13 апр 2021 19:50, Елка Василева
38
Във Франция приемат закон в защита на светската държава
Снимка: архив, БГНЕС

Френският Сенат прие на първо четене оспорвания проектозакон "срещу сепаратизма", насочен към прояви на религиозен екстремизъм и в защита на светската държава.

С 208 гласа "за" и 109 "против", преобладаващо дясната горна камара на френския парламент гласува още по-твърди мерки в закона за защита на републиканските принципи, който предизвиква остра полемика, предаде БНР.

Текстът предвижда нови ограничения на носенето на натрапчиви религиозни символи на обществени места като национални състезания или басейни, както и забраната им за непълнолетни.

Сенатът иска и забрана на религиозни практики във висшите учебни заведения.

Предвижда се и строг контрол на финансирането на религиозни сгради, както и затваряне на нелицензирани частни училища заради екстремистки  практики, както и спиране на детски надбавки за неходене на училище.

Затова пък домашното обучение няма да бъде забранено.

Мерките се простират и до електоралните практики със забрана на листи или кампании, основани на комунитаризъм и затваряне.

Предстои двете парламентарни камари да се споразумеят за окончателен текст, за който последната дума има Националното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
La France преди 3 години
Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Франция е най-великата страна!Vive la Republique! Vive la France!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Франция ли-тя отдавна вече е в Африка.Искаш светска държава ама друг път-сегашният вече го няма
23
0
 
0
 
! Отговори
P.S. преди 3 години
Много е лошо когато хора като вас владико не си знаете мястото - това първо сега ще перифразирам една английска поговорка:Смърт, данъци и член 13.Има поговорка, че в живота човек може да се измъкне от много неща без две - смъртта и данъците на държавата.Да ги направим три за щастие, че много хубави неща в тази държава не се случиха именно заради неспазването на ш.и.б.а.н.и.я член 13 от Конституцията и пак поради същата причина се случиха неща, които не трябваше!
22
0
 
0
 
! Отговори
След като: преди 3 години
"Храмът на българските владетели и държавници" премине напълно като собственост на държавата и от него са отстранени всички религиозни източноправославни символи имайки предвид възрастта на артефактите и, че е била необходима реконструкция за тяхното предпазване и съхранение Министерство на културата може да заяви на ЮНЕСКО за присъединяване към Световното културно наследство.Лека нощ!
21
0
 
0
 
! Отговори
Пояснение: преди 3 години
От 30 години тоя член 13 сякаш не съществува, а дядо попе.Ама знаеш ли думичката:Непротивоконституирайте?Почти същата е като най-дългата дума в речника.Искаш да ми кажеш, че съм конституционна п.рост.иту.тка, аз ли или вие?
20
0
 
0
 
! Отговори
Ако откажат: преди 3 години
Ще има първият скалпиран патриарх в българската история!Мислиш, че се майтапя ли?С тия един милион българи в гроба? Тази държава и този народ бяха добре когато крилцата на свещенници те и Сакскобурга бяха подрязвани.Аз не съм забравил владико, кой не коленичи пред паметта на Васил Левски!Брат ти беше светски човек!
19
0
 
0
 
! Отговори
Тоест: преди 3 години
За да спази и да не наруши Българската конституция в нейният член 13 и имайки предвид характера на артефактите в споменатият обект които са преобладаващо светско държавни Българска православна църква (корпорация) трябва да предаде обекта на държавата в лицето на изпълнителната власт!
18
0
 
0
 
! Отговори
Разпореждане: преди 3 години
От името на Българския народ и на основание чл.13 ал.1,2,3,4 от Българската конституция се разпорежда БПЦ (Българска православна корпорация) да напусне окупираният от тях обект известен като "Свети четиридесет мъченици" и да предаде всички нормативни документи свързани с него на Българската държава представлявана от Министерски съвет и Министър председателя на Република България. Вижте колко е лесно Господин Президент! Един указ и си връщаме историята и държавата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Ми как да ви кажа: преди 3 години
Историята има навика да се повтаря докато урокът на историята не бъде научен ....както клането на Декабристите води след себе си болшевиките и избиването на Романови, както делата на Кастър, Късттър водят до неговото скалпиране, както клането в Брамвицва води до изгонването на англичаните от Индия, така е явно и видимо, че древно зло се е върнало в България държащо се като Късттър .... Ако не напуснат Храма на Българските владетели държавници ще има скалпирани свещенници ... Ясно ли ви е?
16
0
 
1
 
! Отговори
Аутокоректа: преди 3 години
Кастър, Късттър - той се чудел горкият расист нацист как да умори червените от глад и той и други ...избивали цели стада бизони нито за кожите нито за месото - просто е така да няма червените какво да ядат!И нагло тръгнал срещу обединените племена да избие малко червени.Нито един от хората му не оцелял и заедно с тях бил скалпиране.
15
0
 
0
 
! Отговори
Вие не разбирате: преди 3 години
Кръстът е бил много набожен и вярващ човек - вярвал е много в "мисията на белия човек" и това, че всичките червенокожи трябва или да бъдат кръстени и третирани като черните роби от Африка. Вярващ човек в очите на църквата - той е един от тия измислили практиката за скалпирането и да се дават пари за скалповете на червенокожите - според нали църквата набожен човек.Е не му харесало собственото му лекарство!
14
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Във Франция има резистенция срещу Исляма. Последната пречка за изхвърлянето на мюсулманите са евреите,които ги вкараха. В България е тежко, защото страната ни е предвидена за тотално обезбългаряване. Необходим е закон за защита на нацията и Монархия. Републиканската форма на управление е основната глупост,която улеснява ислямизирането на най-важните в Европа държави-Франция,България и Италия.
13
0
 
0
 
! Отговори
Двата средни пръстта преди 3 години
Аутокоректа.
12
1
 
0
 
! Отговори
Не бе аз! преди 3 години
Ви го казах много пъти много си ми е добре на 13 място в тая ранглиста. Нали ето една от културната политика на САЩ, която е за уважение - частта, която не е за уважение са едни пари дето свиха от *** и не искат да ги върнат. И то не просто от ***, а от образованието на *** в България. Виждате ли мидената средни пръстта.Какво ли щеше да направи Лудия кон със Симеон 2 Сакскобурготски, няма нищо за скалпиране Много труден въпрос!
11
1
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Това е най-демократичната новина дето съм чел от много време насам! Ама нали всякакъв религиозен екстремизъм включително и християнски!Най-светската новина, която съм чел беше за монумента на Лудия кон - един от вождовете скалпирали Къстър. И то на територията на САЩ - и расистите не са гръмнали автора още!Не случайно ви казвам, че тоя от полския произход е на второ място след Хоаким Финикс и Земляни ....
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бой по ислямския фундаментализъм. Никога не е късно да се смачка, макар и порастнал. Помнете ми думите уважаеми читатели.
9
2
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 години
Светна им, червената лампа, на франсетата. Само така пичове, ако искате да оцелеете, като народ.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май е късно вече за подобни закони! Първата в Европа джамахирия ще бъде във Франция!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Френска революция, нещо?!??!
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Франция и липсват 45-те години социализъм, и това и личи.