1,8 млрд. дози на Pfizer от второ поколение за 2022-23 г. поиска ЕС

В момента се водят преговори за доставката им
Обновена: 14 апр 2021 20:05 | 14 апр 2021 19:56, Петя Славова
40
1,8 млрд. дози на Pfizer от второ поколение за 2022-23 г. поиска ЕС
Снимка: БГНЕС

ЕС реши да се опре в по-голяма степен на Pfizer, за да компенсира суспендираните дози ваксини на Johnson & Johnson и за по-дългосрочни нужди за борба с мутиращия коронавирус, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата

В момента се водят преговори с BioNTech/Pfizer за доставката на 1,8 милиарда дози от второ поколение на тяхната иРНК ваксина за борба с новите варианти.

ЕС е постигнал споразумение с BioNTech/Pfizer да получи и допълнителни 50 милиона дози коронавирусна ваксина през второто тримесечие на тази година, което ще компенсира проблемите с доставката на лекарството на американската компания Johnson & Johnson (J&J) .

"Това ще доведе до доставки в ЕС на до 250 милиона дози", каза Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че тези 50 милиона дози са част от основния договор с Pfizer, но трябва да бъдат доставени до четвъртото тримесечие на 2021 година.

Ръководителят на Европейската комисия каза, че от края на декември миналата година до момента ЕС е получил 126 милиона дози ваксини, от които са използвани около 100 милиона. 27 милиона души са били ваксинирани с две дози, което съответства на почти 6 % от населението на Европейския съюз. Европейската комисия възнамерява да завърши ваксинацията на 70% от възрастното население в ЕС до края на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
10
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Ама и тогава ли ще има ''вирус''?!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милиарда дози?!? Какво ще ги правят?