Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие

Не прилича на търговска война, обясни специалистът
14 апр 2021 15:32, Петя Славова
73
Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие
Снимка: БГНЕС

Няма отлив на желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, но се наблюдава изчакване за желанието на вида ваксина.

"Няма обща европейска позиция по казуса с ваксината на "Астра Зенека", но данните се прецизират и това променя ситуацията, "обясни пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Той отсече, че това не прилича на търговска война: "Живеем в Европа, където се проследяват данните за безопасност."

По думите му честотата на страничните ефекти на ваксината за Европа е около 1 на 100 000, а при тази на "Янсен" още по- ниска - 1 на 1 милион.

Още по темата

"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е., те не са разрешени за употреба лекарствени продукти, и беше казано много ясно, че и компаниите производители, и регулаторите ще следят за текущи данни за безопасност. Клиничните проучвания бяха проведени безпрецедентно с огромен брой пациенти. Но когато говорим за страничен ефект с честота, която е около или под 1 на 100 000, е съвсем ясно, че няма клинично проучване на света, което да набере 200-300 000 души, за да може да установи подобни ефекти, така че ние разбираме за тези неща, след като излязат на големия пазар", коментира проф. Момеков.

Според него, и в проучванията, и в постмаркетинговите наблюдения това, което се случва, се случва скоро след поставяне на ваксината. В дългосрочен план независимо дали е векторна, или информационна РНК, се постига една временна експресия на тези спайкови протеини, така че на този етап не се очакват някакви такива ефекти в дългосрочен план.

Мисля, че е ясно, че когато са набодени около 600 млн. в света, в кохорта от половин милиард души ежедневно ще има умрели, ще има хора с всякакви състояния, въпросът е да се разбере дали имат общо с ваксината или не.

"При ваксината на "Астра Зенека" първоначално се започна едно разследване по сигнал, който не беше ясно дали е асоцииран, сега ни е ясно, че има причинно-следствена връзка, но честотата за европейското икономическо пространство е около 0,6 на 100 000 - една изключително ниска честота. В някои държави поставят границата на 60 години, в други на 55. Въпросът, който трябва да си зададем е: колко човека трябва да умрат от ковид, за да предпазим един човек от тромбоза, свързана с ваксината", каза още професорът.

Според него, след определен период от време ще има биомаркер, тоест, ще имаме лабораторен механизъм, по който да разберем дали лицето срещу нас е с повишен риск от тромбоза.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" по думите му, е с доста по-непритеснителни данни чисто математически - там установената честота е около 1 на милион. Но все пак има случаи и регулаторните органи по света се занимават и с тази ваксина, както и самата компания.

"Ние виждаме вече, че механизмът е свързан с тоя PF4 фактор върху тромбоцитите. Важно е да се разбере дали това ще бъде класов ефект на векторните ваксини. Виждаме някакъв сигнал при "Янсен" независимо от ниската честота, ще разберем какво се случва, но това хвърля сянка на притеснение и върху "Спутник" и другите векторни ваксини, които се произвеждат по света, защото "Спутник" и "Янсен" са изключително сходни ваксини", каза още проф. Момеков.
 


73
Още от ЕС
Чака се становище дали ваксината на Янсен води до тромбози
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Корупция ли?

Защото никой няма да си мръдне пръста да произвежда и проучва нищо.
Много ясно. Ти ще тръгнел да се блъскаш след като после някой може да разстреля за вреди.
57
0
 
3
 
! Отговори
Корупция ли? преди 3 седмици
Нито една от фирмите, призвеждащи ваксини не поема финансова отговорност за нанесени вреди. Защо властите в ЕС се съгласяват и покриват този факт, а?
56
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 седмици
Долу някъф информиран пише за азбеста че бил канцерогенен.
1. Азбеста е канцерогенен при ВДИШВАНЕ.
2. Не всички видове азбест са канцерогенни.
В тръбите азбеста е свързан с цимент и др. вещества и ако не отидеш при тръбата за да стържеш с ъглошлайф можеш да си пиеш с години.
55
0
 
2
 
! Отговори
Продължение 3 преди 3 седмици
...И ние сме чували, че магнитно-резонансната томография не се използва за кухи органи, а ендоскопските методи, чували сме и за антипсихотици, барбитурати и куп др. неща, макар че сме прости хора. Не всички сме чували, разбира се, някои от нас! Да не се възгордеят незнаещите. Г-н Мутафчийски миналата пролет просто се изсмя, когато го попитаха дали загубата на обоняние и вкус са симптоми на коронавирусна инфекция. После се оказа, че той със закъснение научава нещата. Тази гордост дразни хората!
54
0
 
2
 
! Отговори
Продължение 2 преди 3 седмици
И още нещо. Цяла година лекарите пръскахте безразборно мнения, които след това безсрамно заменяхте с други мнения, разбира се, без никакво извинение. Такова нещо световната наука не познава. И всичко, което сте казали, след това е оборено от вируса, каза г-н министърът. А първото Ви изречение, за неверието в медицината е глупаво. Хората не искат глупави мнения, а не че не й вярват. За лекарите във форумите. Не само лекарите могат да мислят. И ние сме чували за хистология, глиобластом и т.н
53
0
 
4
 
! Отговори
Продължение преди 3 седмици
До 39 Както вече писах, има достатъчно публикации в научни списания за това, че има съмнения за взаимовръзка между РНК-ваксините и възникващи след известно време автоимунни и онкологични заболявания. Всеки може да ги прочете и те са писани преди доста време, тъй като тези ваксини се разработват отдавна. А във вашия коментар иде реч след класическите именно за тези, употребявани днес ваксини. Едва сега след като са поставени на доста хора и минат години, можем да говорим за това какво причиняват.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 39 Господине, упражнявайки лекарската професия, сте длъжен да знаете следното. Това, което сте написал за диабета при деца е съвършено истинно, той е отдавна познат. Що се отнася до това дали ваксините причиняват ракови заболявания, моля Ви и аз, не заблуждавайте хората и не пишете глупости. Досегашните ваксини не причиняват рак, но за РНК ваксините това е една произволна хипотеза от ваша страна. Това не е емпиризъм, а обявяване на недоказано мнение за истина. Има публикации за това.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До скоро ваксините бяха напълно безопасни и направо прекрасни. Сега имало условия. Съд за лъжците, които ежеминутно ни облъчваха с фалшиви и с нищо не доказани твърдения.
50
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Не знам под какво условие са разрешени, но ема и ек и лично урсулата на два пъти завиха, че са безопасни.
даже от холандската служба за сигурност на лекарствата заявиха, че ваксините са минали СЪЩИТЕ строги тестове, като ВСИЧКИ други лекарства.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Друго фрапантно нещо е че в България до ден днешен се хлорира водата.

Ами много хора не желаят да умрат от бактериални инфекции,.
48
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 54
Ако тръбите на ВиК на вашата улица не са подменяни от над 30 години - със сигупност са правени в Азбесто-циментовия завод в Димитровград! Отдавна се знае, че азбеста е канцерогенен! Хайде сега ти се притеснявай!
47
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 седмици
НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:
НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!
Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик и реклами! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите пак заради рекламите! Много артисти на държавна хранилка/знайни и незнайни/ се появиха и замениха тези от театрите!
46
0
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Американският лекар от втората половина на 19-ти и първата половина на 20-ти век - Джон Харви Келог ( 1852-1943) дава данни за броя на столетниците на глава от населението в някои държави от това време и България е в първите от списъка!
45
1
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Знате ли, че България до началото на 20-ти век е била НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА В СВЕТА ПО БРОЙ СТОЛЕТНИЦИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!? Това е установено от западни учени-изследователи на дълголетието! А знаете ли, че днес е на едно от първите места в света по ниска продългжителност на живота!? Всеки сам да си прави изводите!
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Славянин ти си много зле.Ходи се лекува при психиатър.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ако няма ваксини пак ще ги има тези болести при децата,но ще има и други заболявания от които ще умират. А това ще са болестите за които не знаете ,понеже Вие и децата Ви сте ваксинирани срещу тях. Смъртноста без ваксините при децата ще е многократно завишена.Но спирам понеже не виждам смисъл в това да пиша.
42
0
 
1
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 3 седмици
Диабетът независимо от какъв тип е, е БОЛЕСТ, не е здраве!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А това за БЦЖ е абсолютна простотия.Ако аз започна да правя в момента проучване за пиещите вода мога да стигна до подобни резултати.Когато са ваксинирани 100% от хората с БЦЖ,може да си твърдиш каквото си искаш.Същото е и с приема на вода.Всички които пият вода се разболяват от рак.Всички които дишат въздух умират.Може да го докажа.Ваксина БЦЖ на 100% от хората са я приели.Много сте забавни.
40
5
 
2
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 3 седмици
Диабетът при децата определено придобива черти на пандемия, откакто се появява ''модерната'' медицина, масовите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксинации още от раждането и ''модерният'' начин на живот - противоестественият!
39
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Дете с диабет или астма, най-разпространените автоимунни заболявания, е зависимо доживот от фармалекарства, някой вярва ли че такова дете живее ''нормален'' живот!? А дете с левкемия, нуждаещо са от трансплантация на костен мозък!? И както написах - всички тези деца още от рождението си са набодени с поне половин дузина ваксини! А останалите хронични заболявания, с които ще живее ''пълноценно'' такова дете доживот!?