Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие

Не прилича на търговска война, обясни специалистът
14 апр 2021 15:32, Петя Славова
73
Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие
Снимка: БГНЕС

Няма отлив на желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, но се наблюдава изчакване за желанието на вида ваксина.

"Няма обща европейска позиция по казуса с ваксината на "Астра Зенека", но данните се прецизират и това променя ситуацията, "обясни пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Той отсече, че това не прилича на търговска война: "Живеем в Европа, където се проследяват данните за безопасност."

По думите му честотата на страничните ефекти на ваксината за Европа е около 1 на 100 000, а при тази на "Янсен" още по- ниска - 1 на 1 милион.

Още по темата

"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е., те не са разрешени за употреба лекарствени продукти, и беше казано много ясно, че и компаниите производители, и регулаторите ще следят за текущи данни за безопасност. Клиничните проучвания бяха проведени безпрецедентно с огромен брой пациенти. Но когато говорим за страничен ефект с честота, която е около или под 1 на 100 000, е съвсем ясно, че няма клинично проучване на света, което да набере 200-300 000 души, за да може да установи подобни ефекти, така че ние разбираме за тези неща, след като излязат на големия пазар", коментира проф. Момеков.

Според него, и в проучванията, и в постмаркетинговите наблюдения това, което се случва, се случва скоро след поставяне на ваксината. В дългосрочен план независимо дали е векторна, или информационна РНК, се постига една временна експресия на тези спайкови протеини, така че на този етап не се очакват някакви такива ефекти в дългосрочен план.

Мисля, че е ясно, че когато са набодени около 600 млн. в света, в кохорта от половин милиард души ежедневно ще има умрели, ще има хора с всякакви състояния, въпросът е да се разбере дали имат общо с ваксината или не.

"При ваксината на "Астра Зенека" първоначално се започна едно разследване по сигнал, който не беше ясно дали е асоцииран, сега ни е ясно, че има причинно-следствена връзка, но честотата за европейското икономическо пространство е около 0,6 на 100 000 - една изключително ниска честота. В някои държави поставят границата на 60 години, в други на 55. Въпросът, който трябва да си зададем е: колко човека трябва да умрат от ковид, за да предпазим един човек от тромбоза, свързана с ваксината", каза още професорът.

Според него, след определен период от време ще има биомаркер, тоест, ще имаме лабораторен механизъм, по който да разберем дали лицето срещу нас е с повишен риск от тромбоза.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" по думите му, е с доста по-непритеснителни данни чисто математически - там установената честота е около 1 на милион. Но все пак има случаи и регулаторните органи по света се занимават и с тази ваксина, както и самата компания.

"Ние виждаме вече, че механизмът е свързан с тоя PF4 фактор върху тромбоцитите. Важно е да се разбере дали това ще бъде класов ефект на векторните ваксини. Виждаме някакъв сигнал при "Янсен" независимо от ниската честота, ще разберем какво се случва, но това хвърля сянка на притеснение и върху "Спутник" и другите векторни ваксини, които се произвеждат по света, защото "Спутник" и "Янсен" са изключително сходни ваксини", каза още проф. Момеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Корупция ли?Защото никой няма да си мръдне пръста да произвежда и проучва нищо.Много ясно. Ти ще тръгнел да се блъскаш след като после някой може да разстреля за вреди.
41
0
 
3
 
! Отговори
Корупция ли? преди 3 години
Нито една от фирмите, призвеждащи ваксини не поема финансова отговорност за нанесени вреди. Защо властите в ЕС се съгласяват и покриват този факт, а?
40
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Долу някъф информиран пише за азбеста че бил канцерогенен. 1. Азбеста е канцерогенен при ВДИШВАНЕ.2. Не всички видове азбест са канцерогенни.В тръбите азбеста е свързан с цимент и др. вещества и ако не отидеш при тръбата за да стържеш с ъглошлайф можеш да си пиеш с години.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До скоро ваксините бяха напълно безопасни и направо прекрасни. Сега имало условия. Съд за лъжците, които ежеминутно ни облъчваха с фалшиви и с нищо не доказани твърдения.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго фрапантно нещо е че в България до ден днешен се хлорира водата.Ами много хора не желаят да умрат от бактериални инфекции,.
37
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 54Ако тръбите на ВиК на вашата улица не са подменяни от над 30 години - със сигупност са правени в Азбесто-циментовия завод в Димитровград! Отдавна се знае, че азбеста е канцерогенен! Хайде сега ти се притеснявай!
36
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик и реклами! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите пак заради рекламите! Много артисти на държавна хранилка/знайни и незнайни/ се появиха и замениха тези от театрите!
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славянин ти си много зле.Ходи се лекува при психиатър.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако няма ваксини пак ще ги има тези болести при децата,но ще има и други заболявания от които ще умират. А това ще са болестите за които не знаете ,понеже Вие и децата Ви сте ваксинирани срещу тях. Смъртноста без ваксините при децата ще е многократно завишена.Но спирам понеже не виждам смисъл в това да пиша.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това за БЦЖ е абсолютна простотия.Ако аз започна да правя в момента проучване за пиещите вода мога да стигна до подобни резултати.Когато са ваксинирани 100% от хората с БЦЖ,може да си твърдиш каквото си искаш.Същото е и с приема на вода.Всички които пият вода се разболяват от рак.Всички които дишат въздух умират.Може да го докажа.Ваксина БЦЖ на 100% от хората са я приели.Много сте забавни.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не вярва на науката и медицината,никой не го спира да си прави каквото си иска.Никой не го кара да се ваксинира,да се лекува,да ходи на лекар.Но да спре да пише глупости. В форумите има и лекари.Абсолютно глупаво е да се пише ,че диабета при деца е новост и е в следствие на ваксините или че ваксините причиняват рак или алергии или синдром на Даун.Моля не подвеждайте хората.
31
3
 
5
 
! Отговори
смех преди 3 години
Разбира се, че има връзка между онкология и ваксини. Прочетете изследването на доц. Маркова от БАН за БЦЖ, което беше публикувано в престижни медицински издания в САЩ (където тази ваксина не само не се слага, но не се и препоръчва). В проучването е проследен туморния ефект на ваксината. И още доста неприятни изводи има. Тук на Територията обаче лобитата я накараха да се извинява по радиото, че била казала такива лоши неща, макар да са истина. Който има уши да слуша, нека слуша.
30
3
 
3
 
! Отговори
Ще почакам преди 3 години
да видя дали на ваксинираните няма да им се появят люспи, опашки и копита...Науката изисква жертви!Аз се жертвам и си стоя неваксиниран, да видим кой кого ще надживее!?!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диабет има различни форми и видове.Едния се среща при деца и е първи тип,а другия е при възрастни и се нарича втори тип. Хора вече много дразните.Не пишете неща които не разбирате и абсолютни глупости.Просто ако не искате не пийте лекарства,не приемате ваксини,не ходете на лекар,но не пишете глупости.Диабет при деца има от когато има и диабет при възрастни,не е нещо ново.И това всеки медик го знае и го пише в учебниците.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е., те не са разрешени за употреба лекарствени продукти...."-----------------------------------Преди два месеца друга песен пеехте - че били разрешени и всичко било точно, а сега се налага да ги спирате. Вече никога никой няма да ви повярва.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за последно,колкото по-вече хора,толкова по-дълго живеят, толкова повече ще има алергии и рак. В началото на 20-ти век средната продължителност на живота ,въпреки че е бил много по-качествен и без лекари и ваксини и без фармацевтична мафия средно е бил не повече от 40-45 години.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но като пишете глупостите,човек няма.как да не Ви отговори.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не Ви кара да се ваксинирате,никой не Ви кара да се лекувате,никой не Ви кара да ходите на лекар,никой не Ви кара да купувате лекарства.Не ходете на лекар и не приемате лекарства и не се ваксинирайте.Всеки има право на избор.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диагностиката и лечението на рак по-активно започва през последните 30 години. Продължителноста на живота за последните 50 години е увеличена над 2 пъти.Това означава ,че с увеличаването на възраста да се откриват и повече раково болни.Ако живеете 45 години,много вероятно да не ви открият рак.Но ако стигнете 80 години почти на 100 % имате начало на рак.Но ако вие сте прости ,няма как да го разберете.Всички които пият вода на 100% умират и развиват рак или алергии.
23
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ваксините най-много 70 човека да си отидат ако всички се ваксинират,но може и да са много по -малко,а от корона вирус може да си отидат над 170 000 ако всички се разболеят.Има малка разлика.