Гърция отменя задължителната карантина за пътници от 32 страни

Туристите ще трябва да бъдат ваксинирани или с отрицателен тест
15 апр 2021 13:00, Ния Христова
34
Гърция отменя задължителната карантина за пътници от 32 страни
Снимка: БГНЕС
Гърция обяви, че отменя задължителната карантина за пътници от 32 държави. Туристите ще трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19, съобщава "Гардиън.
 
От следващата седмица гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да трябва да се самоизолират. Очаква се новият режим да влезе в сила на 19 април.
 
"Това са първите стъпки, преди страната да се отвори за туристи на 14 май", каза висш служител от министерството на туризма. "Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, ще бъдат отворени девет летища."
 
Според плана пътници ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, Атина и Солун.
 
"Не очакваме туристите да започнат да пристигат на тълпи, но системата трябва да бъде тествана. Не може да се включи наведнъж, за една нощ", обясни служител на отдела.
 
Официалният представител, който придружаваше гръцкия министър на туризма Харис Теохарис на пътуване до Москва, заяви, че Атина работи и по споразумения с международни туроператори.
 
"Ние сме тук, за да разговаряме с тях", каза тя. "Подобно пътуване е планирано и в САЩ в края на месеца."
 
Тази седмица, като част от експеримент, разработен от експерти от гръцката туристическа индустрия, 189 пътници от Нидерландия отлетяха за Родос, сменяйки локдауна в родината си за осем дни с доброволна самоизолация в морски курорт. На почиващите е забранено да напускат хотела и да ходят на плаж.
 
В същото време само 700 израелски туристи приеха предложението да пътуват без карантина. Длъжностните лица обясняват малкия брой потенциални гости със строгите разпоредби, които все още са в сила в Гърция. Например баровете и ресторантите не могат да приемат посетители и работят само с доставки.
 
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат всички ограничения.
 
"Целта е да се стигне до безопасен Великден и още по-свободно лято", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
18
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Никой не го интересува дали си преболедувал. Имунитетът е нетраен и няма такъв срещу новите щамове. Вземи се ваксинирай като хората от белите държави.
7
0
 
1
 
! Отговори
Колинс преди 3 години
Уникално дебилни разсъждения... Хубаво е, преди да напишеш нещо, добре да го осмислиш, и за всеки случай преди да публикуваш, да прочетеш какво си написал!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за тези които са преболедували?
5
5
 
20
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Пълен майтап е, ваксинираните да не се тестват! Те са по-опасни, защото вероятноста да разнасят безсимптомно е по-голяма.
4
12
 
7
 
! Отговори
туристът преди 3 години
Една добра новина! И още една - Маказа отваря от понеделник! Грабвам си сертификата за ваксинация и газ на мореееее! Може и тест да си направя за по сигурно, *** това са подробности! Кинтите не са били проблем никога, проблем е самата идея за почивка на Черно море - брррр!!!
3
1
 
18
 
! Отговори
Док преди 3 години
Миналата година имаше един промеждутък от 15ти до 30ти юни, където пускаха без тестове, PLF и прочее дивотии. Тогава успяхме да отидем, но сега при тия условия е безумно. Само мога да гадая ако някой реши, че сме заразени какво ще ни спретнат.
2
6
 
19
 
! Отговори
До.1 преди 3 години
Елементарно е. Няма да ходиш.Миналата година не почивахме извън България, тази също не мислим.Нищо не ни стана, па и доста пари спестихме. Който иска, нека си плаща и да си поема риска.Всеки сам решава.
1
11
 
20
 
! Отговори
GHT преди 3 години
Кой ще ми гарантира, че ваксинираните не са заразени и няма да ме заразят? Значи ще вляза аз чист в Гърция, ще им оставя една камара пари и накрая ще ме зарази ваксиниран или просто местен.