Колко пари да очаква България от Европа?

Страната ни ще получи директно 6 милиарда по единия от плановете
16 апр 2021 11:52, Ния Христова
35

Колко пари ще получи България от Европа и как да не ги? Има ли опасност планът за възстановяване да не може да бъде изпълнен?

"Много пари ще влязат в България от Европа. В този 7-годишен период, който сега се очертава и ще бъде третият за нас, ще дойдат най-много средства, които се предвиждат. Освен в многогодишната финансова рамка, която е над 1 трилион, Комисията във връзка с пандемията и излизането от кризите даде един много солиден пакет, близо 700 милиарда. Тези средства да бъдат разпределени между страните", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова. 
 
Тя допълни, че от тези 700 милиарда България ще получи директно 6 милиарда по единия от плановете, същевременно ще има натрупване. Панайотова подчерта, че има няколко елемента, които са за иновации и за устойчивия преход, който трябва да бъде от зелената икономика.
 
"Механизмът се предвижда да работи до 2024 година, тоест да бъде усвоен, за да има някакъв ефект. Последните две години бяха пагубни, затова се натъртва толкова тази дата - 30 април - всички страни членки, които забавят плановете си за възстановяване, могат да се надяват на някакви средства едва есента. Ако планът е завършен и се предостави в срок 30 април, парите могат да дойдат още юли", коментира Панайотова.
 
Тя изтъкна, че 4-те основни стълба, които са главните ни цели, са иновативна България, "зелена" България, справедлива България и свързана България. 
 
"Към тези 4 стълба, както са наречени в Националния план, има пакет проекти - около 50, които са с готовност да започнат веднага да получават средства", добави Панайотова. 
 
Панайотова отбеляза още, че депутатите трябва да прегледат проектите, тъй като някои от тях могат да бъдат променени или заменени. 
 
"Хубаво е Народното събрание да има някакво отношение за приоритетите в страната следващите 7 години. И те да не бъдат замазвани", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 11"Средно за ЕС цифрите 0.9 и малко над 5%. Тоест дъним се, че не усвояваме" - хахаха... поредният *** дето даже математиката от основното му куца.
25
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Колко, колко нява 10% повече от предишния бюджет.Въпросът е колко ке внесем, за да можем обективно да теглим чертата... макар че от европейските пари дет ги раздават на троловете на брюксел да славят ценностите им полза няма никаква
24
1
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
КОито пари от ЕС.Др Борисов.Този път няма да може да си ги раздели,с Патриоти,Воля и ВМРО! Както правеха от години вече! Пълна ревизия на "управлението" им,и най вече на Последният им мандат,на тези жалки мишоци!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко поне слагаше пари в асфалт, а новите ще слагат пари само в проекти, проекти, без реализация, помня това време и проектите на Доганя.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"A защо не обясните на стадото ,че тези ,,пари от Европа'' ще бъдат под формата на заем който ще трябва да бъде връщан ?"Путински ***
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия новите няма да могат да се разберат, за кого колко и накрая няма да има пари. Помнете ми думите.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа Нищо Няма да получи!Четете - 50 проекта Вече са Готови ! иновации и зелена програми .....- Парите вече са Раздадени на правилните фирми !
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A защо не обясните на стадото ,че тези ,,пари от Европа'' ще бъдат под формата на заем който ще трябва да бъде връщан ?
18
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Много пари ще получи България,но по думите на слънцето ни в оставка ,че той е бил" най-подготвен "за премиер,парите,нямало да бъдат получени,той дали си вярва,на това, България я има вече 1336години,и сега слънцето ще изгрее над България,без него.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да са, няма да стигнат до хората.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба мара - в пенцията за май, бабо, нема 50 лева - тва е сигурно!
15
3
 
16
 
! Отговори
ето преди 3 години
Ето за какво било голямото боричкане-за тези милиарди. И сестра Галева /Мая Манолова/ и поправката Ванко 1/Татяна Дончева/ и Нинова дето беше приватизатор и от СДС при Костов искат да се облажат. Не сме ги забравили как толерираха мафиоти и даже поправка на закон правиха в полза на мафиоти-преди доста години когато бяха депутати. Като им спря кранчето се писаха протестиращи срещу мафията.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо се знае...видяхме Ко стана ваксините ,борба за менте от които се печелят милиарди
13
5
 
6
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Ще ги вземем тези пари със сигурност.Дори има и шанс да стигнат до народа този път.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой дава така пари ?И за какво ?Не можем ли сами да си правим пари като държава?Преди Русия даваше сега Европа.Все някой ни дава.Явно сме много специални.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебреристите, Русия, ЕС, американците, крадяха, повече внасяме отколкото получаваме, бла, бла, бла ....Това горе е типичния речник и разсъждение на българина седнал на маса и на 3 ракии. Щото това ни е манталитета - ние сме силни на масата на приказки.Знам, че болшинството сте функционално неграмотни, та ето смляно за вас:Колко внасяме - около 0.9% от БВП. Колко получаваме: около 4% БВП.Средно за ЕС цифрите 0.9 и малко над 5%. Тоест дъним се, че не усвояваме достатъчно
10
1
 
3
 
! Отговори
Пари преди 3 години
Ми дай, акъл ни щъ- стара българска поговорка
9
7
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа герберастите 12г. крадяха именно и от тия европейските пари! И ако за 12г. един план не са могли да напишат как да откраднат още и още, то какво повече мое да се каже за тях!? Те искат ей така да отворят само устите и някои друг да им подава с лажица да ядът и крадът! И така като гледам даже северна македония даваха някакви пари на месец за пострадали от пандемията семеиства и граждани! *** тука 1 милиард окрадоха герберастите и не дадоха нищо, ама милиарда свърши!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги опукаме парите. Ние българите сме по опукването. Без значение кой управлява.
7
5
 
7
 
! Отговори
Ковид 20 преди 3 години
Ами Европа плаща за Руските проекти на територията на България. Мутрата му е гадно, че друг сега ще си пълни чекмеджетата.