След споровете: Ще пропуснем ли крайния срок за 12 млрд. от ЕС?

Планът не бе депозиран в Народното събрание
Обновена: 17 апр 2021 09:22 | 17 апр 2021 09:22,
369
След споровете: Ще пропуснем ли крайния срок за 12 млрд. от ЕС?
Снимка: БГНЕС

Някои правителства от Европейския съюз ще пропуснат крайния срок 30 април да представят възстновителните си планове на Европейската комисия. Това съобщи заместник-председателят й Валдис Домбровскис. Но все още е много вероятно те да го направят до няколко седмици след това, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза той.

Още по темата

Вместо да дебатират по плана обаче, който предвижда за България 6,3 млрд. евро безвъзмездно и още 4,1 млрд. като дългосрочни кредити, няколко часа депутатите от новия парламент у нас се караха, а планът не бе депозиран в Народното събрание. Той не е приет и от Министерския съвет, тъй като след изборите ГЕРБ прецениха, че е редно да бъде гласуван от следващото правителство.

След отказа на премиера в оставка Бойко Борисов да бъде изслушан по подготвения от правителството му документ, на негово място трябваше да се яви вицепремиерът Томислав Дончев. Той дойде, но депутатите вече бяха минали на следващата точка от дневния ред. И до изслушване на Дончев така и не се стигна.

От ГЕРБ все пак попитаха не е ли редно да му се даде думата, но председателстващата Татяна Дончева каза, че редът му е минал и точката е приключила.

Дончев сложи раницата на гърба си и си тръгна, а след няколко минути на хаос и викове в пленарната зала и финансовият министър Кирил Ананиев отказа да говори пред парламента за състоянието на бюджета. Той също напусна залата, докато беше приканван да започне изявлението си.

Неявяването на Борисов, който излезе в отпуск, даде повод на шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова да го нарече "премиера беглец".

Двайсет и седемте плана са подробно описание за изразходването на безвъзмездни средства (грантове) и заеми, които всяка страна от ЕС ще получи от безпрецедентното вземане на заеми от Европейската комисия за възстановяване икономиките така, че след пандемията от КОВИД-19 те да станат по-зелени и по-дигитализирани.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37 на сто от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20 на сто, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи, които ще получават финансиране на части от ЕС до 2026 г.

"В огромната си част плановете на държавите членки са на много напреднал етап и ще бъдат представени до края на април и може би в следващите няколко седмици след края на април", каза Домбровскис.

Неколкоседмично забавяне на внасянето на някои от плановете няма да попречи на цялата програма, защото за да потекат каквито и да било грантове или евтини европейски заеми към правителствата, първо 27-те национални парламента трябва да ратифицират своите увеличени бюджетни гаранции за цялостния евробюджет, отбелязва Ройтерс. Тези ангажименти са най-голямата гаранция за заемите, защото така се гарантира, че те ще бъдат върнати.

Това вероятно ще отнеме повече време от подготовката на плановете за разходите - засега най-малко 17 страни са ратифицирали увеличените гаранции, наричани Решение за собствените ресурси (Own Resources Decision), а другите се очаква да го направят скоро.

Но процесът се бави в някои страни по различни причини. Например в Германия Конституционният съд проверява съвместимостта му с германското законодателство, в Полша той е предмет на вътрешнополитически борби, а Нидерландия среща трудности да състави управленска коалиция след изборите.

Без всички 27 национални ратификации ЕК не може да започне да тегли заеми и никое правителство не може да получи никакви средства.

"Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, а ние сме уверени, че именно такъв ще бъде случаят, то ние като Европейска комисия можем да излезем на пазарите и да вземем заеми, и да направим първи плащания през юли", каза Домбровскис.

Размерът, който правителствата от ЕС могат да получат тази година, преди да са започнали каквито и да било от инвестициите и реформите, е 13 на сто от общия си дял. Тъй като повечето ще искат основно грантовата част от парите, цялата финансова инжекция от Евросъюза за тази година вероятно ще бъде около 44-45 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
8
 
18
 
! Отговори
Бико преди 3 години
Ние сме 837 707 гласували за ГЕРБ. Не знам за другите партийки гласувалите какво самочувствие имат след като се бият за най-,най-,най-. Взимат се сега и управляват като по този начин се доказват. Времето на плюенето,лъжите,компроматите,униженията на инакомислещите отмина. Хващайте да работите планове,проектозакони,програми, постановления,наредби и т.н. вас чакат. Народът няма да ви чака да си правите циркове и заклинания.
268
2
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Те може и да го напишат, ама да не излезе после Европейската Комисияи да каже, че е неадекватен и да загубим 12 млрд.
267
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бико"Сега след като всички заявяват,че няма да подкрепат мандата на ГЕРБ, да седнат и да пишат Планът за възстановяване на България. 300 страници, на всеки депутат от новите и подкрепящи ги се пада по две страници. Нищо работа, по-добре и по-лесно е от дюдюкания даже"Ще има мощно засиране... отсега го виждам.
266
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадославНеадекватен си.
265
8
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Новата брошура на Кауфланд гласи: герберчета на промоция, 20 стотинки бройката. Произведени в градина герб от производител бойко борисов. Промоцията важи до изчерпване на количеството. За по крупни закупени количества цената подлежи на договаряне, но под 0,0000002 стотинки на брой няма да паднем защото ще е под себестойност. Бонус за закупени повече от 10 бр. Получавате и 1 депутат безплатно. Гарантирано качество от герб, най крупния производител на цветя в България.
264
5
 
14
 
! Отговори
Новите варвари преди 3 години
До Анонимен 258Когато човек попадне сред изгладнели вълци, жадни за кръв, прибягва до защитна реакция. Когато на трибуната се е чучнала наглата реваншистка от тихата спалня, която гази закона и правилата, като слон в стъклен магазин, когато един *** с уличен език обижда почти 1 млн избиратели, как искаш да се отговори на такова предизвикателство? Чукането по банките е стандартна форма на протест. Не е, като да мяткаш домати и яйца по култови сгради, нали! Да закриваме зве'рилника и на избори
263
2
 
11
 
! Отговори
Йордан К преди 3 години
Представяш ли си Слави Трифонов да седне и да пише план?
262
6
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Добре, не мила, то. И без това не си човек, а стока. Нещото, да те питам колко кила си, че да знам каква ваза да глася, че мисля да говоря с бойко да купя теб и 10-на като теб за 2 лева, че май ще сте на промоция и да ви занеса на курналина от бсп. Мразя я, но някак физиономиите ви като ви поднеса като букет на тази която толкова плюете ще е безценна. Даже може да ви постнем в най смешните растения на земята. Ей така, всички да се порадват на герберчетата от 50 стотинки които бойко продава.
261
0
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
Николай *** вместо да се изявява като Калигула на Римски амфитеатър и да натиска палците надолу, щом като е готов да става и премиер, прочел е повече от една книга, взима клавиатурата на компютъра и пише програмата за възстановяване на България и я праща в Брюксел. Така ще докаже,че е управленски вундеркинд.
260
5
 
5
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
ИТН И МАЯ ЩЕ НАПИШАТ НОВ ПЛАН, ЗАЩОТО НЕ ХАРЕСВАТ ТОЗИ НА ГЕРБ. НЕ Е ТРУДНО. САМО ДА ПОЧНАТ.
259
2
 
9
 
! Отговори
Бико преди 3 години
Сега след като всички заявяват,че няма да подкрепат мандата на ГЕРБ, да седнат и да пишат Планът за възстановяване на България. 300 страници, на всеки депутат от новите и подкрепящи ги се пада по две страници. Нищо работа, по-добре и по-лесно е от дюдюкания даже.
258
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радослав"Толкова струваш мила ..."Охооо, освен че си неграмотен селски тарикат, си и сексистче.Явно се мислиш за нещо повече и от жените.Оформя се един много приятен образ .....
257
5
 
8
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
До 244, един напълно безмозъчен драскач, който твърди,че ГЕРБ са били откраднали 41 млрд. лв от здравеопазването. Той Цветан Василев открадна от КТБ 7-8 млрд.,които са реални пари в банка, а как може да откраднеш 41 млрд. от здравеопазването. Че тогава за две години парите за болниците на 100% трябва да изчезнат и нито една да не може да функционира,нито частна,нито общинска,нито университетска и т.н. Ей, това има хора в опита си да очернят ГЕРБ са готови такива лъжи да напишат. Мярка нямат.
256
2
 
6
 
! Отговори
Кърджалииската преди 3 години
Как пищи от банката ,а до нея Данито блъска и с двете ръце ,а колко години лъга хората и плю герб --най после се нагласи ,голям зор беше !
255
6
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
До 50-те стотинкиСмени си Ника от анонимен на 50 стотинки. Толкова струваш мила, така каза вожда идола ти. Видяхме те и дори идола ти те оцени на ниска цена. Цял отбор гербери струва колосалните 11 лева. Ясно защо бойко раздаде по 50 лева на пенсионерите, всеки да може да си купи по 100 от гласоподавателите му и да ги ползва като слуги. Да прекопават градинки, да хвърлят бoклука. Ей умен бойко, по 100 слуги раздаде на пенсионерите. Жалко, че не сте повече, че всеки да си купи по 5 герберчета
254
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадославНеграмотен и, а пяната от устата ти хвърчи навсякъде. Съвземи се.
253
6
 
6
 
! Отговори
За саботажа преди 3 години
Няма ли после нещо да се направи--То е ясно ,че саботажите ще са един след друг не случайно герб се е впила в администрацивта в силовите и др важни структури.Те ще викат и крещят и тропат по банките докато останат без глас и без сили така им е наредено и толкова със зъби и нокти ще се борят.Вие да не си мислехте ,че ще е лесно сега вече ще се искат здрави панталонки,пък и телефоните ще почхат да звънят къде от ес къде от другаде ше се плашиме със еврофондове охооо.....
252
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
До 260 Кажи ако обичаш какво е чувството идола ти да те оцени на по ниска цена от едно цвете? Какво е чувството за идола ти, рода си стока? Една торба картофи които да продаде с някаква си негова цел? Ти щом се оценяваш сам, на 50 стотинки си е твой проблем! Аз не съм гласувал за герб и поне мога да кажа, че струвам повече от цвете в цветарски магазин, за разлика от теб! Да питам само, за да те купя, 50-те стотинки на бойко ли да ги дам или на Славчо?
251
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадославТи също си "анонимно картофче", тъй че даже отчаяния ти опит да се хванеш за нещо се оказва обикновен селски тарикатлък ...
250
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Борисов не е ли дезертьор, след като бяга от отговорност? Питам за един натовец от фронта.