Германците спестяват - натрупали са седем трилиона

Разходите за потребление на домакинствата са спаднали
18 апр 2021 13:52, Петя Славова
74
Германците спестяват - натрупали са седем трилиона
Снимка: БГНЕС

В кризата германците са спестявали доста усилено - в края на миналата година общите активи на населението са стигнали близо седем трилиона евро, предава "Дойче Веле".

Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното е 16,3 процента, показват данните на Федералната статистическа служба. Казано по друг начин, от всеки 100 евро приходи 16 са били отделяни настрана.

Парите - на разположение

Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5,4 на сто спрямо 2019-а година (основно в резултат на правителствената политика за смекчаване на негативния ефект от пандемията), а общите финансови активи на населението са достигнали в края на 2020-а година близо седем трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк. Увеличението спрямо третото тримесечие на 2020-а година е 211 милиарда евро (3,1 процента). Тази сума включва наличните пари в брой, ценните книжа, банковите влогове, както и исковете към застрахователни компании и дяловете от инвестиционни фондове.

Яснота по въпроса как е разпределено това богатство няма, но изводът е ясен: въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати откогато и да било преди. В кризата те са спестявали активно, подпомагани и от бума на пазара на акции. Огромната част от спестяванията на населението са пари в брой и влогове в банки - 2,8 трилиона евро. В това отношение основният аргумент на хората е стремежът им да имат по всяко време достъп до тези средства.

Рекорден брой акционери

Още един извод - германците инвестират все повече в акции или фондове. "Частните домакинства са били много активни на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020-а", твърдят от Бундесбанк. В периода октомври-декември 2020-а частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 милиарда евро, показва още справката. А от Института за проучване на капиталовите пазари DAI съобщават, че броят на акционерите в Германия през 2020-а година е достигнал нов рекорд: 12,35 милиона души са притежавали дялове от компании или фондове - или с 2,7 милиона души повече, отколкото година по-рано.

Затвърждава се и тенденцията мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, за да вземат кредити - основно за покупка или строителство на жилище. След приспадане на задълженията общите финансови активи на германците са се увеличили в края на миналата година със 187 милиарда евро, достигайки 4,99 трилиона евро. Това не включва стойността на притежаваните недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Германияспестяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи планът върви добре. Сега иде инфлацията и ликвидира и корона и спестявания. Толкова ли не разбирате, че това беше целта. Кризите са за да се обере средната класа. Този път не посмяха чрез финансова криза. Иновативни са, признавам. Край с короната. Австрия отваря всичко от 3ти май. Парите са в банките. Държавата е задлъжняла. Данъци и инфлация. Кеф за няколко международни мошеници.
31
4
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
българина е комплексар и се надценва се адски много !
30
10
 
5
 
! Отговори
до манолов преди 3 години
85 000 спестени прави средна заплата 7 хил. на месец. Т.е. средната заплата трябва да е 10 хил. евро? Тук средната е 1000 лв,, казват ама по-скоро е 500. Разликата е 20 пъти. И аз мога да спестявам при 10 бона! Абе то като се замислиш разликата между богати страни и бедни дали в паднала или при комунизма беше по-малка. Е то бедни май са само България и Албания, но Албания не е в ЕС. Браво на Джипко. После се чуди защо 75% гласуват да изчезва!
29
1
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ето за това върви зануляването.Колкото повече спестени пари толкова повече болни
28
1
 
14
 
! Отговори
Вече няма лихви преди 3 години
Те за това банките дерат по 10 кожи.Много кинти се натрупаха.За германците добре ама и нас ни дерат по същата формула.
27
5
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
"Има" Тулупа, че държи кеш и кюлчета в нощното шкафче и отгоре стои зареден Глок. Макар че ако беше истински бандит, а не книжен тигър, нямаше да е с пласмасов пистолет.
26
1
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
До Анониментъпи , завситливи , злобни и мързеливи ! а и нагли ...
25
8
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
До муахаха: Вие от 1944-та чакате гнилия капитализъм да се срине, но се сриват само приятелите на Русия. Що така бе? С още няколко червени трола плашите по форумите с хиперинфлация на долара и еврото... Ами купувайте рубли и турски лири, те са невероятно стабилни валути.
24
1
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Не стига, че хартиени каймета, ами и не са ти под възглавницата. Е, как ги "имаш" ?
23
5
 
7
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
Да сметнем, ако правилно съм разбрал: 7 трилиона евро, делено на 83 милиона германци, равно приблозително на 85000 евро на глава от населението, от тях - към 60 000 евро спестсавяния и акции, плюс към 25 000 евро стойност на имоти. Какво излиза - нито много са спестили, нито пък мнозинството притежават собствени жилища, явно много получават и много харчат - наистина работеща икономика, за разлика от нашата.
22
2
 
6
 
! Отговори
По-интересно преди 3 години
А руснаците колко спестиха?Все пак хора от нашата черга.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МуахахаКостов като намали нулите в България преди 20 г. и то пак мизерия в България и хората бягат.
20
1
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Най-лесно се крадат легални трилиони, депозирани в банка.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТаниПеески открадна 400 милиона от влоговете в КТБ. Човека взе парите и каза чакай.
18
14
 
3
 
! Отговори
Тани преди 3 години
Като имаш капацитет, стани като Пеевски, ама се иска мозък, лавиране и топки. Плюете, плюете- еми хайде де, станете и вие, кой ви пречи
17
12
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
те може да са спестили, ама въпросът е Каква е Истинската Стойност на Еврото при потъналата икономика на ЕС?! Да, не е като у Венецуала - спестили ама 10 000 000 е цената на 1 пиле и се редиш 10 часа на опашка да си го купиш!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спестили са не германците а 3-4 семейства на немски милиардери (техния Пеевски). Не ми говорете приказки от 1001 нощ
15
0
 
8
 
! Отговори
DARK преди 3 години
До ПроСоТоНормално е да се стопят , за да работи икономиката парите трябва да се движат , спрат ли парите да се движат спира икономиката.За това последните 10 години силно се обезкуражават спестяванията в световен мащаб за да не се задържат парите на едно място а да се движат.За това и кредити са евтини защото те са гарант , че нещо ще се случи с тия пари , никой няма да дръпне кредит и после да го държи на влог.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да спестяват- образовани хора, нацията е развита. В БГ дай чалга и Маджо ТВ и народа мисли, че ще го ,,оправят".Кой ще ви оправи като сте *** и завистливи?Носете втората употреба на Европа и замълчете. Сега иде мизерия, благодарение на Славчо мутрата, който ЗАЩО ходи с охрана?
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Тотомилионерката Гошка от Плевен е със 70 милиона евра.