Спад на смъртните случаи на възрастни в Испания, все повече млади се заразяват

Експерти показват промяна в тенденциите
18 апр 2021 15:18, Петя Славова
47
Спад на смъртните случаи на възрастни в Испания, все повече млади се заразяват
Снимка: БГНЕС

Испания : Все по-малко възрастни умират, все повече млади се заразяват

Между април миналата година и януари смъртните случаи с COVID-19 при хора над 80 години представляват поне 63% от смъртните случаи в Испания всеки месец. Пропорцията е очевидна: тази група представлява 6% от испанското население, съобщава RTVE.

Три месеца след началото на ваксинацията на практика всеки на възраст над 80 години е получил поне една доза - повече от половината са получили и двете. И ефектът изглежда започва да се проявява.

Още по темата

През март смъртните случаи на лица над 80 години възлизат на около 50%, най-ниският процент през пандемичната година. Хоспитализациите и инфекциите им също намаляват. Като аналог тези на младите хора се увеличават. И не само пропорционално, но и като брой, съобщава БГНЕС.

1. Смъртността

Възрастните хора от самото начало са най-уязвими към COVID-19. Ограниченията и усилията по време на пандемията , включително ваксинацията, са насочени към тяхната защита. Една година по-късно данните са обнадеждаващи.

"Има промяна в средната възраст на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи",  обяснява епидемиологът Даниел Лопес Акуня, бивш директор на "Здравни действия в кризисни ситуации" на Световната здравна организация (СЗО).

Графиките на еволюцията на смъртните случаи по възрастови групи показват промените през последната година. И въпреки че тенденциите към намаляване вече са забележими, Лопес Акуня посочва, че намаляването на смъртните случаи и хоспитализациите ще се види по-ясно при групата на хората над 80-годишна възраст, когато имунизацията им приключи. "С домовете за възрастни хора вече го постигнахме. С тези над 80 години сме на половината път."

2. Хоспитализации и интензивно отделение

При приемането в болница възрастовото разпределение също варира във времето.

А при прием в интензивно отделение? „Остава да се надяваме, че ефектът все още не се забелязва, тъй като основните, приети в тези звена, хора между 60-80 години, започват масово да се ваксинират сега“, обяснява Саул Арес, изследовател в Националния център по биотехнологии на CSIC. "Досега сме забелязали, особено при смъртността на възрастните хора. Но ще имаме ключови групи по-имунизирани и натиска върху здравната система ще отслабне", казва той.

В действителност, хората над 80-годишна възраст представляват малка част от пациентите на отделенията за интензивно лечение: през последните шест месеца те никога не са представлявали повече от 10% от общия прием за един месец, най-вече защото не са приети в отделения за интензивни грижи.

По този начин намаляването на смъртността на най-уязвимите все още не подобрява ситуацията в болниците, които не са успели да облекчат насищането на третата вълна и вече усещат натиска от това, особено в отделенията за интензивно лечение. „Когато вълните са заедно, нямаме време да изписваме“, оплака се тази седмица президентът на Асоциацията за интензивна медицина на Област Мадрид Алфонсо Канабал в разговор за DatosRTVE.

Наред с това, забелязваме значително намаляване на смъртните случаи и хоспитализациите на лица над 80-годишна възраст, отбелязва Рикард Ферер, президент на Испанското дружество по интензивна, критична медицина и коронарни звена, очертавайки промяната в профила на тежко болния пациент в резултат на ваксинацията. "Сега се концентрираме върху по-млади пациенти с много сериозен COVID", казва той.

3. Случаите

Позитивите се увеличават в наши дни за всички възрастови групи, с изключение на тези над 80 години. Честотата е по-висока при младите хора, въпреки че нарастването е успоредно от 20 на 70 години. Единствената група, която е в плато в момента и която има и най-ниска честота е на хора над 80 години; отново най-ваксинираните.

Но има и още. „Не само делът на младите хора е по-висок, но и абсолютният брой също нараства. Той нараства по отношение на риска за всеки 100 000 души от тази възрастова група и това, което ни казва, е, че тези млади хора стават повече заразен ", подчертава Лопес Акуня. За епидемиолога това може да има две обяснения. От една страна, британският вариант, който сега е много по-разпространен в цялата страна, има по-голямо и по-тежко проникване сред младите хора, отколкото щамът Ухан. И от друга, рисковото поведение, което благоприятства това предаване. „Това би трябвало да ни засяга“, подчертава той.

4. Честота на нарастване: до колко ще достигне четвъртата вълна?

Преди месец, на 16 март, кривата на кумулативната честота отново започна да расте. От 127 случая на 100 000 жители в дните преди Великден, сега е нараснала до 213 случая на 16 април. До момента този месец са съобщени 115 889 нови случая на коронавирус, с 45% повече от регистрираните през целия месец март.

Ситуацията варира значително между отделните области: от 36 случая на 100 хиляди в област Валенсия до 443 случая на 100 хил. в Навара. Сеута и Мелия имат дори по-висока честота. Въпреки това, Саул Арес вярва, че отскокът ще бъде по-малък от третата вълна, и посочва метеорологичната променлива: това прави повече живот на открито, което е по-малко опасно ”. Но той също така посочва стойността на преживяването: уроците, научени след Коледа. "Ако трябваше да залагам, щях да го направя, че ще има вълна, но не и цунами, каквото беше по Коледа".


47
Още от ЕС
Германците спестяват - натрупали са седем трилиона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
вече не вярваме на ЕкСпЕрТиТЕ. много безмислици повърнаха
25
2
 
2
 
! Отговори
123456 преди 2 седмици
Тези нали са много стриктни, съвестни и на открито ходят с маски, че и на плажа? И какво става? От вълна във вълна са!
24
0
 
1
 
! Отговори
do1 преди 2 седмици
Проблема е че много от изкаралите ковида не оживяха. Няколко познати заминаха вече за "по-доброто място". Никоя друга година не се е случвало такова нещо...
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Верваме,верваме, сичко верваме.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В ваксините има цифров маркер.Няма руска няма американска няма европейска.Има цифров концлагер.Така китайците ще си знаят тяхното стадо руснаците тяхното и тн.конспирации били за ковид сертификатите били ама бяха.Скоро и пари в брой няма има ама конспирации пак:)
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами те повечето възрастни в Испания го изкараха вируса
20
7
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
За никой не е тайна, че масовата ваксинация причинява и масови мутации на вируса. Но, за Бил Гейтс и господарите му това са добри новини, защото тяхната цел винаги е била да намалят световното население с минимум 10-15% чрез ваксиниране. Те най-открито са го заявявали нееднократно!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 18

С пpocтотия, като твоята се заразяват.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С какво се "заразяват"?
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много умен "вирус", първо проверява датата на раждане и тогава се загнездва в гостоприемника.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално е да спадне смъртността при възрастните - те не останаха много....
Сега е ред на младите.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 6

Татяна Лолова я помня, да ми чистити новата 66-а година по БНТ ... Бог да я прости, но беше вече много възрастна.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лошо представени данни ....
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горе Мангъров.

Младите да се заразяват и да правят масов имунитет,
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

"ТЕЖКО НА ТЕБ ТОГАВА
ЖИВЕЙ С МАСКИ И ЛИШЕНИЯ"

Яко мерки и келнерчетата да го духат!
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'Ще те видиме при следващата епидемия колко ще си силен :)'

МРИ БАБЕ
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

"СЛАБИТЕ ИЗМИРАТ
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СИЛНИТЕ"

Ще те видиме при следващата епидемия колко ще си силен :)
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тоя фон нашите аптиваксъри ИТН и ДБ спират щаба имунизацията и подкрепята за лекарите пенсионерите и бизнеса
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СЛАБИТЕ ИЗМИРАТ
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СИЛНИТЕ
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'Татяна Лолова го изкара'

ТЕЖКО НА ТЕБ ТОГАВА
ЖИВЕЙ С МАСКИ И ЛИШЕНИЯ