Какво ще се случи с неизползваните ваксини срещу COVID-19?

Латвия иска да купи дозите "АстраЗенека" от Дания
19 апр 2021 19:24, Нели Христова
80
Какво ще се случи с неизползваните ваксини срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Докато някои държави се борят да се докопат до ваксините, други се чудят какво да правят с дозите, които са поръчали, но вече не могат да използват заради опасения относно безопасността.

Няколко страни ограничиха употребата на ваксините "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" за по-млади възрастови групи поради много малък риск от редки кръвни съсиреци.

Дания изцяло спря да прилага "АстраЗенека" което предизвика вълна от интерес към неизползваните дози.

В смел ход Чешката република предложи да закупи "всички ваксини "АстраЗенека" от Дания“. Интерес проявиха и Естония, Латвия и Литва.

Защо се случва това?

Нарастват опасенията относно редки - и понякога фатални - случаи на образуване на кръвни съсиреци, особено при по-млади хора. Но здравните регулатори в световен мащаб посочват, че рискът от COVID-19 е далеч по-голям.

Въз основа на данни от британския регулаторен орган за лекарства, ако 10 милиона въображаеми хора са получили ваксината "АстраЗенека", може да очаквате да видите 40 от тези съсиреци. Около 10 души биха умрели - шанс един на милион.

Това е приблизително същият риск като да бъдете убит през следващия месец или - ако се качите в кола и карате с 250 мили в час.

Независимо от това датският здравен орган взе решение да прекрати употребата на "АстраЗенека". Властите заявиха, че разполагаг с други ваксини, епидемията е под контрол и действат предпазливо в отговор на "известния риск от тежки неблагоприятни ефекти".

Решението означава, че 2,4 милиона дози от ваксината, които Дания е купила, ще бъдат изтеглени.

Връзката между ваксината "Джонсън и Джонсън" и редките кръвни съсиреци също се изследва. До приключване на проверките за безопасност, тези ваксини ще останат неизползвани в САЩ, които са поръчали 100 милиона дози.

Ваксината също е спряна в Южна Африка, където е била главният препарат, който се прилага, след като проучванията показват, че тя дава по-висока защита срещу локален вариант на COVID-19. "АстраЗенека", която е по-малко ефективна срещу варианта, още преди това беше изпаднала в немилост в Южна Африка, което доведе до неизползвани ваксини.

За да не се пропилеят, Южна Африка продаде милион дози от ваксината на "АстраЗенека" за разпространение в 14 африкански държави.

Могат ли тези ваксини да се използват другаде?

На теория - да. Страните искат или да продават, или да дарят ваксини, от които вече не се нуждаят.

В четвъртък европейският директор на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге предложи Дания да направи точно това.

"Разбирам, че министерството на външните работи на Дания е готово или вече разглежда възможностите за споделяне на ваксините "АстраЗенека" с по-бедните страни", каза той по време на брифинг.

А някои от съседите на Дания страни предложиха да приемат нежеланите доставки. "Все още имаме по-малко ваксини, отколкото са хората, желаещи да бъдат ваксинирани", каза литовският премиер Ингрида Симоните. "Следователно Литва изрази готовност да приема толкова дози "АстраЗенека", колкото Дания е готова да сподели."

В Twitter чешкият министър на вътрешните работи Ян Хамачек заяви, че е инструктирал дипломат да декларира интереса на страната към "закупуване на всички ваксини "АстраЗенека" от Дания". Отговорът на Дания все още не е ясен - нейното правителство все още не е коментирало.

Междувременно тези ваксини ще бъдат запазени на склад. Както "АстраЗенека", така и "Джонсън и Джонсън"  имат предимството, че могат да се съхраняват при  нормална хладилна температура, което ги прави по-лесни за транспортиране от дозите на "Пфайзер", които трябва да се съхраняват при -70 градуса.

Въпреки това ваксините имат годност, която варира в зависимост от разработчика на препарата.

Колко ваксини са неизползвани?

Няма глобалена статистика, но регионалните данни предоставят моментна снимка. Дания, например, е получила 202 920 дози "АстраЗенека" до 15 април, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDP). От тях са приложени 150 671 дози, оставяйки неизползвани 52 249 дози.

Картината е подобна в цяла Европа, където редица страни са ограничили използването на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" ваксините.

Данните от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията показват, че много държави имат излишък. Повече от 20% от доставените ваксини все още не са прилагани в някои щати, включително Алабама (37%), Аляска (35%), Върмонт (27%) и Северна Каролина (24%).

Междувременно Западна Вирджиния, която използва почти цялото си разпределение, сега вижда повече от четвърт от дозите си неизползвани - средно 350 000 ще бъдат резервни всеки ден, според Bloomberg.

Има ли схема за споделяне на резервни ваксини?

Да, има. Казва се Covax.

Това е международна схема, която има за цел да гарантира, че ваксините се споделят справедливо между всички нации, богати и бедни. Той се ръководи от СЗО и включва Глобалния алианс за ваксини (Gavi) и Коалицията за иновации за готовност за епидемия (Cepi).

До края на 2021 г. Covax се надява да достави повече от два милиарда дози на хората в 190 страни.

Как ще се споделят ваксините COVID по целия свят?

Част от тази схема включва преразпределяне на даренията на резервни ваксини от богатите страни към бедните.

Например Великобритания, която е поръчала около 450 милиона дози, се е ангажирала да дари по-голямата част от "излишното" си снабдяване на по-бедните страни. Други по-богати държави направиха жестове на солидарност с по-бедните.

И все пак те са изправени пред критика, тъй като досега никой не е обяснил кога точно ще имат резервни дози и колко възнамеряват да дарят.

Понастоящем богатите страни се фокусират върху ваксинирането на собственото си население, като същевременно осигуряват финансиране за програмата Covax.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПОЛЗИТЕ>РИСКОВЕТЕКъде ги провери тези глупости - за стотици аборти, умрели директно от ваксиното, десетки хиляди алергични реакции и т.н. Трябва да си много кух за да напишеш тези неща. Антивъксърите и веганите сте по зле от някоя секта. Не ви пука да пишете откровени лъжи и да застрашавате живото на другите. Това е гадно, долно и цинично. Сега сигурно си горд от поредната си написана помия.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста народ измря и не е 1/1000000 шанса, ама карай. Кой ли го е грижа и се замисля над нещата. Важното джипките да вървят, да текат рушветите и да си гледаме сапунките.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво да се ваксинираме, за грипа ли? И каква е ползата, ти нали си се ваксинирал бе, плъхар, и си напълно предпазен и обезопасен. Или те е страх от лошите опасни неваксинирани, а плъшо?
22
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мииишкиии уж големи хора пък от една мъничка ваксина ги е страх. Отивайте се ваксинирате бе овце.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като идете да се лекувате от нещо по болниците и ще ви удрят една ваксина профилактично за да не заразите другите болни ако откажете ще се лекувате вкъщи.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До герганаНали ваксинираха вече голяма част от населението в Англия? За какво са им 190 милиона дози ДОПЪЛНИТЕЛНО? Абе вие способни ли сте да мислите, да осмисляте информация? Не е ли изумително очевидно, очевадно, че тези псевдоваксини АБСОЛЮТНО не работят, щом непрекъснато се поръчват милиони, милиарди дози, в пъти повече от населението на държавите?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е поръчал той трябва да каже какво ще ги прави.
18
2
 
1
 
! Отговори
гергана преди 2 години
За всички с проблеми с коагулацията, но с важност да запзят здравето си, най-добрия варианр е Валнева. Тя не води до тромбози, и всякакви усложнения.Великобритания вече поръча 60 милиона дози и си запази правото да поръча още 90 милиона.Стойността на всички 190 милиона дози е 1,4 милиарда евро, каза в комюнюке за Валнева. След като се опариха от Астрата, сега са спокойни, че няма усложнения с Валнева. На 04.02 Европейската Комисия е приключила преговорите за "Новавакс" и "Вълнева".
17
4
 
6
 
! Отговори
нови времена преди 2 години
Два лабораторни плъха си говорят.Единият пита-,,Ти ваксинира ли се против Ковид19?" Другият отговаря- ,,А...не , аз не бързам.Чакам да минат някоя друга година, та да завършат клиничните изпитания при хората"
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво ме изтрихте бе? Питах защо е нужно да се чудиш къде да пробуташ бoклyчивитe ваксини, като просто трябва да ги откажеш на производителя, след като са дефектни? Какво ви обезпокои в този въпрос бе, РЕДАКЦИЯТА?
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, ще даряваме, COVAX, СЗО-та, не знам си какво...Чисто и просто един търг. Тоя с най-много кинти да ги взема и да си бие тромбозите.
14
4
 
12
 
! Отговори
ПОЛЗИТЕ>РИСКОВЕТЕ преди 2 години
"На десет милиона забити псевдоваксини се падат не повече от сто случая на кръвни съсиреци"? И няколкостотин анафилактични шока. И няколкостотин парализи и неврологични проблеми. И няколко хиляди тежки реакции, част от които водят до влизане в болница. И стотина спонтанни аборта. И няколкостотин умрели директно от "ваксината". И няколко хиляди които после пак се заразяват с ковид. И няколкостотин от тях, които пак влизат в болница. И десетки, които умират от ковид въпреки "ваксината". ПРОВЕРЕНО!
13
2
 
8
 
! Отговори
факти преди 2 години
ПФАЙЗЕР дава повече тромбози и сърдечни проблеми от Астра Зенека,но битката между компаниите е люта.Всеки случай на Астрата се раздува ,а на Пфайзер -се потулва. Не помага и факта ,че при Астра З. реакцията е след първото ваксиниране,а на Пфайзер след в повечето случаи,след второто. Не търсете антитела няколко седмици след ваксинирането,ако има значи работата е зле-или имате инфекция или автоимунно заболяване.Антителата са високи ,когато организма се бори с някаква инфекция,след това те падат.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги продадем на македонците.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвайте да повтаряте хипохондриците за по-сигурно, а и те да са спокойни!
10
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Каквото се случи с 50 годишното ирландско месо,и със заразената американска царевица.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даа си ги набиеме, па нема а ги фърляме.Пеньило се, не пеньило се ...
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги бият на математиците и на всички, които проповядваха, че са безопасни? А
7
0
 
16
 
! Отговори
Galia преди 2 години
Същото като с ваксините за свинския грип
6
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НИКОЙ УПРАВНИК НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЕ, ЧЕ Е СГРЕШИЛ С АСТРА ЗЕНЕКА , ЗАЩОТО ТОВА ЗНАЧИ ПОЛИТИЧЕСКА СМЪРТ1