Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас

Експлозията във Врбетице през 2014 г. трябвало да стане на българска територия
Обновена: 19 апр 2021 13:37 | 19 апр 2021 13:37, Петя Славова
264
Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас
Ян Хамаче Снимка: БГНЕС

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава "Дойче Веле" заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии, боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Врбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, едновременно изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение "Милион моменти за демокрация" проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което са загинали двама души.

"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
8
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Западните мижитур.ки *** по сигнал от ФАЩ.Срамота.
158
10
 
9
 
! Отговори
345 преди 2 години
А уж Русия била много миролюбива страна и никога за нищо не била виновна. Само я обвинявали в неща, с които няма нищо общо.
157
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още през 1925г. д-р Гьобелс пише в Ню Йорк Таймс "Ленин е най-великия човек след Хитлер". Не е знаел, че ще се роди Путин.
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До лъже-БългаринСъдейки по тихия бяс дето те е обхванал - трябва да ти се приложи твоята терапия!
155
3
 
5
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
А ако баба беше мъжка щеше да е дядо.
154
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
158 Гебрев никой няма да го съди, понеже:1 търгувал е с боеприпаси за суверенната държава Украйна чичеее2 Украйна е " терорист" само в кривогледите зъркели на убиеца путин, както оня ден го нарече публично чичо Джо3 браво на чешките служби, ювелирно проведено разследване с което цял свят ще бъде запознат!
153
19
 
20
 
! Отговори
Konrad Adenauer преди 2 години
Посочете ми една страна, която е прокопсала под руски ботуш? Проверете кои са първите 30 страни по стандарт на живот и заплати. Да искаш страната ти да се превърне в гyберния е проява на мазохизъм и говори за липса на реална представа за света.
152
11
 
29
 
! Отговори
С. преди 2 години
И един мармот увива шоколада в станиол. Приказки от 1001 нощ... Съвсем ни взеха за мезе американците с тяхната пропаганда...
151
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Григорий Распутин"Русия е най-мръсната и до погнуса..."За крадците и мизерниците е така!(не случайно тоя вампир Разпутин (Безпътев) ти е аватарчето!)
150
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев бил купил боеприпасите от склад във Врбетице в Чехия и е започнал да ги изнася за Украйна или Сирия, тъй като е доставял оръжие за убийства на мирни граждани в зони на военни конфликти.От какъв зор експлозията да е трябвало да стане на българска територия?
149
8
 
18
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
А Гебрев като снабдява терористи с оръжие няма ли да го разследвате,или той е гадина,но наша гадина.
148
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПутинНема логика, всеки от ДАНС ще ти го каже :)) Купуваме гориво от тях, Боко им даде "Балкански поток", погнахме българи набедедени за шпиони не руснаци, нали требва да мине номера за американците....:))) Аз не мразя и не обичам руснаците, все едно ми е, обичам да се псувам със сънародник, българофил съм, обаче ЦРУ удари греда, просто не са наясно какво е мисленето в БГ :))
147
1
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
А нещо за взрива на боеприпаси близо до София? Или България не може и не иска да разследва такива неща?
146
1
 
4
 
! Отговори
Михаил преди 2 години
Konrad Adenauer е полубългарин от Ботунец и не е никакъв робот. Живее в бл. 253, на първия етаж. Съседи са му братя Палигарови.
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин"Unit 29155"В същия тоя източник напиши "Star wars destroyer" гледай колко много 'достоверна' информация ще излезе!Успех!
144
1
 
5
 
! Отговори
В същност преди 2 години
Случаят в Чехия е част от случая Гебрев....
143
2
 
10
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Епа язе искам да се оплачем, че русия и лично Путин идва у селското кръчме, и ни разрежда ракията. Освен това ходи по полозите на хората и плаши кокошките, и те спират да снасят.Настоявам за намесата на джендърите по всички земни кълбета, да се сношават и да се намесят.
142
2
 
1
 
! Отговори
Hans Zaidel преди 2 години
Konrad Adenauer е робот - енциклопедист. Очаквайте следващите му излияния.
141
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ювелирна акция на руското разузнаване, щом надушат , че някъде се търгува оръжие , което може да бъде използвано срещу тях и моментално го унищожават .Краварите само могат да гледат и да си водят записки.
140
1
 
0
 
! Отговори
Алеле Хавте! преди 2 години
До един не много уменн "българин""Справка - Уикипедия."Ха ха! Утрепа ме!Нямам повече въпроси!