България сред страните с най-малко загинали по пътищата през 2020 година

В ЕС има безпрецедентен спад със 17% спрямо 2019 г.
20 апр 2021 18:10,
50
България сред страните с най-малко загинали по пътищата през 2020 година
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия публикува предварителни данни за жертвите по пътищата в ЕС през 2020 г. Почти 18 800 души са загинали при пътнотранспортни произшествия миналата година, което представлява безпрецедентен годишен спад от 17% спрямо 2019 г. Това означава, че през 2020 г. жертвите по пътищата на ЕС са с 4000 по-малко в сравнение с 2019 г., пише БГНЕС.

По-ниските обеми на движението в резултат на пандемията от COVID-19 имаха отчетливо, макар и неизмеримо въздействие върху броя на смъртните случаи по пътищата.

Най-голямо намаление (с 20% или повече) е постигнато в Белгия, България, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения. За разлика от тях пет държави членки (Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия) отчитат увеличение на смъртните случаи, въпреки че броят на жертвите в малките държави подлежи на значителни колебания на годишна основа.

Въпреки че безпрецедентните събития през 2020 г. доведоха до някои промени в подреждането на държавите по броя на смъртните случаи, най-безопасни остават пътищата в Швеция (18/млн. жители), докато Румъния (85/млн. жители) отчита най-високия процент през 2020 г. Средната стойност за ЕС е 42 жертви на млн. жители.

Наблюдава се значително нарастване на популярността на колоезденето и в много градове по света (временно) се преразпределя пътното пространство за велосипедисти и пешеходци. Това окуражаващо развитие може да има значително положително въздействие върху качеството на въздуха и изменението на климата, но същевременно създава нови предизвикателства за пътната безопасност.

Около 70% от смъртните случаи по пътищата в градските райони в целия ЕС са свързани с уязвими участници в пътното движение, в т.ч. пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Ето защо осигуряването на безопасност по пътищата в градовете е от ключово значение и Комисията иска да гарантира, че безопасността на движението по пътищата се взема предвид на всички етапи от планирането на градската мобилност.

Настоящите цифри се публикуват по повод на Конференцията на ЕС за резултатите в областта на пътната безопасност, която обединява лицата, определящи политиките, гражданското общество и специалистите в областта на пътната безопасност, за да оценят актуалното състояние на пътната безопасност в ЕС и да определят най-добрите начини за предприемане на следващите стъпки към постигане на "нулева смъртност" по пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
7
 
! Отговори
V преди 2 години
Това което разбрах аз е че ако падне мафията герб от фонда за усвояване ще има повече за народа и по малко за мутрите които герб нарича ,,бизнеса ,, за да им дава вашите пари по 30 ? за седалка. Стискайте палци да се махне мафията герб ;) Мутрите ще ду.хат суп.ата ако ги няма герб. Те са колеги по бухалка затова са заедно срещу народа.Ще има ,,мутри вън,, Освен това Русия подготвя антиевроге.йски промени .А това не може да бъде спяно.ЕС вече не мой се противопостави.Явно Русия е заела антиевр.огейски позиции.Това означава че еврог.ейците ще ду.хат супата;)
12
7
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Многото магистрали на Борисов увеличават загиналите.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18800 души годишно за България прави 2685 на милион. Това е равно на 537 ваксинирания годишно с AstraZeneca.Забранете колите! Колите ще ви погубят! Провеждат геноцид над нас с тия коли!
10
13
 
5
 
! Отговори
ДжиТко,-Бибитко преди 2 години
Писали са ги с КОвид, да точат здравната система...затова е така....
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободата на словото също остава на ниско нива пред нас са демокрации, като Джибути и Лесото.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то във всяка болест смъртността е намаляля за да се отчете като ковид - има ли някой който да не го знае?
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е заради хубавоте пътища на бате Бойко.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предходни години се измираше яко от ПТП, а през 2020 от друго, нали така. Вече дори не може да избереш от какво да умреш. В епикризата пишат умрял от коронавирус с придружаваща катастрофа.
5
5
 
14
 
! Отговори
Напишете преди 2 години
целия доклад какво казва ***-Бъшгария е с най-лошота пътна инфраструктура в континентална Европа и на 126 място в света!!!! Повече няма какво да говорим!!!!!!
4
6
 
10
 
! Отговори
Фончо тариката преди 2 години
Понеже голяма част от жертвите ги писаха с коронавирус, затова.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предната година нямаше трудови злополуки, нямаше ПТП, всичко от Корона. Преместиха починалите в статистиката.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бг имаше и рекордно обедняване и срив на икономиката и фирми и хората нямат пари за бензин.