Ще вземе ли мерки ЕС срещу Русия след последните разкрития от страна на Чехия?

Агентите, взривили склад във Врбетице са същите, отровили Скрипал
20 апр 2021 19:45, Нели Христова
264
Ще вземе ли мерки ЕС срещу Русия след последните разкрития от страна на Чехия?
Снимка: БГНЕС

Забележително е, че Чехия посочи с пръст двама руски агенти за смъртоносна експлозия на склад за боеприпаси в страната. Фактът, че въпросните агенти са същата двойка, обвинена в опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с "Новичок" на английска земя, е още по-изумително.

В събота чешката полиция публикува изображения на двама мъже, които според тях са свързани с взрив, при който  двама души загинаха в хранилище във Врбетице през 2014 г.

Снимките съвпадат с тези на Александър Петров и Руслан Боширов, имената, под които са пътували главните заподозрени по време на предполагаемото им участие в почти фаталното отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г.

Ден по-късно външното ведомство на Обединеното кралство заяви, че според чешките власти двамата мъже, обвинени в опита за убийство на семейство Скрипал, "също стоят зад смъртта на двама цивилни и експлозия в чешкия град Врбетице".

Източник от чешкото правителство, който е свързан пряко с разследването, заяви в понеделник, че полицията подозира, че експлозията е преждевременна и не е трябвало да се случи на чешка територия. Източникът, поискал анонимност заради продължаващото разследване, каза, че отдела за организирана престъпност на чешката полиция провежда линия на разследване, която предполага, че боеприпасите са били предназначени да експлодират в България след износ там. Не е ясно защо взривът е станал преждевременно.

Чешката република заяви, че ще изгони 18 служители на руското посолство в Прага в отговор на експлозията през 2014 г., която причини огромни финансови и екологични щети. Русия отговори, като изгони 20 дипломати от посолството на Чешката република в Москва.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече решението на Чехия "провокативно и недружелюбно".

Русия се подиграва на Запада

Великобритания вярва, че двамата мъже, заподозрени в извършването на нападението в Солсбъри, са руски разузнавачи, първоначално идентифицирани от разследващия уебсайт Bellingcat като Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Кремъл отхвърли обвиненията и на моменти изглежда като да се подиграва на Запада заради истеричната му "русофобия". Впоследствие руските и международни медии потвърдиха самоличността на Чепига и Мишкин в интервюта с жители на родните им села в руския север и Далечния изток.

Ако се окаже истина, че едни и същи агенти стоят зад този взрив и атаката в Солсбъри, а реакцията на Москва на такива сериозни твърдения остане същата, това би повдигнало сериозни въпроси относно това, което Европа наистина може да направи, за да ограничи наглата враждебност на Русия.

Семейство Скрипал бяха открити в безсъзнание на пейка в центъра на град Солсбъри на 4 март 2018 г . Тестовете разкриха, че са били отровени с "Новичок" - нервен агент, описан като едно от най-смъртоносните химически оръжия, правени някога.

Москва отрече да е замесена в инцидента в Солсбъри, а двамата мъже твърдят, че са били във Великобритания като туристи. Руският президент Владимир Путин заяви, че двамата мъже, определени като заподозрени, "не са престъпници".

Но дори Путин да не вярва, че са престъпници, има достатъчно доказателства, че те далеч не са невинни туристи, които току-що са попаднали на грешното място в неподходящото време.

Още през 2018 г. тогавашният премиер на Великобритания Тереза ​​Мей заяви пред депутатите, че властите в Обединеното кралство вярват, че двамата заподозрени са служители на руската служба за военно разузнаване, известна като ГРУ.

"ГРУ е силно дисциплинирана организация с утвърдена командна верига, така че това не е измамна операция", каза Мей в парламента. "Почти сигурно тя е одобрена и извън ГРУ - на висше ниво в руската държава."

По това време британската прокуратура заяви, че "е стигнала до заключението, че има достатъчно доказателства, които да предоставят реалистична перспектива за осъждане и заговор за убийство и опит за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия."

Британските съюзници също бяха убедени, че двамата мъже работят от името на руското правителство. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изгони 60 руски дипломати в отговор на отравянето. Дипломати бяха изгонени от 14 държави-членки на Европейския съюз, както и Канада, и Украйна.

Любители на катедралите

След като влязоха във Великобритания с псевдоними и извършиха нападението в Солсбъри, се смята, че "Петров и Боширов" са избягали у дома в Русия, където сега се смята, че са защитени от руската държава.

Ако версията за събитията в Обединеното кралство е вярна, официалният отговор на Русия на обвиненията става все по-сериозен, след като агентите са се прибрали в безопасност у дома. През септември 2018 г. Путин заяви, че руските власти са идентифицирали двойката и не са открили доказателства за престъпна дейност.

"Ние, разбира се, разгледахме какви хора са те. Знаем кои са, намерихме ги", каза Путин пред аудитория на Източния икономически форум в източния руски град Владивосток. "Няма нищо необичайно или престъпно, уверявам ви“, настоя той и добави: "Нека излязат някъде, пред вас, в медиите".

Още на следващия ден подкрепената от Кремъл информационна мрежа RT публикува почти подигравателно интервю с агентите, в което те твърдят, че просто са в бизнеса със спортно хранене и че целта на тяхното тридневно пътуване от 6000 мили е да посетят Катедралата в Солсбъри, със своя 123-метров шпил и известния часовник, "първата по рода си навсякъде по света".

Властите на Обединеното кралство опровергаха твърденията на мъжете и показаха какви са били движенията на мъжете благодарение на кадри от охранителни камери. Те са изключително необичайни за туристите в страната.

Кадрите показват, че мъжете са пристигнали във Великобритания на 2 март. На 3 март, ден преди нападението, те пътуват до Солсбъри, оставайки в града за по-малко от два часа. По-късно те твърдят, че обилният сняг е направил туристическите им планове невъзможни, въпреки че местните метеорологични доклади и видеозаписи оспорват това.

На следващия ден те се връщат в Солсбъри, пристигайки в града в 11,45 ч. сутринта. Забелязани са в близост до къщата на Скрипал преди обяд и се качват на влак обратно за Лондон в 13,50 часа. Същата вечер те преминават през паспортния контрол на летище Хийтроу в 19.30 часа, преди да се качат на самолет за Москва.

Малко повече от месец след интервюто за RT бе съобщено, че един от заподозрените е получил медал на героите от Владимир Путин.

Официалният руски отговор на Солсбъри варираше от претенциите за русофобия от страна на дипломати до самия Путин, който нарече Скрипал "предател на Родината" и "мръсник".

Претенции за клеветническа кампания

Симпатизантите на Кремъл вече твърдят, че обвиненията, отправени към предполагаемите агенти Петров и Боширов от чешки официални лица, са част от клеветническа кампания срещу Русия.

Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет за международни отношения, финансиран от държавата мозъчен тръст, който внимателно следи официалната правителствена политика, заяви пред BBC, че: "Ако погледнем целия наратив на Кремъл, Русия ще приключи тази история, заявявайки, че е измислица и обвинявайки ръководството на Чешката република в опит да направи живота за Москва труден в навечерието на министерския съвет на ЕС."

Срещата, за която той говори, е видеоконференция между европейските министри на външните работи, планирана за понеделник, на която се очаква да бъде обсъдена руската военна агресия в Украйна, влошеното здраве Алексей Навални и, вероятно, последните обвинения дошли от Чешката република .

Многократното престъпно поведение на Русия би трябвало - поне на хартия - да доведе до изгонването на повече дипломати и по-нататъшни санкции, особено като се има предвид, че президентът на САЩ Джо Байдън изглежда е на косъм да обяви допълнителни санкции срещу Кремъл.

Но дори ЕС да се обедини в своето осъждане на Русия тази седмица за огромен кръг от въпроси, едва ли Кремъл ще бъде обезпокоен от някакво тропане на краката.

В крайна сметка, ако последните няколко години са ни научили нещо за Путин, то е следното: Без значение колко сериозни са обвиненията срещу него - от подпомагане на сирийски диктатор при бомбардирането на собствения му народ до санкциониране за опита за убийство на политически опоненти - европейските лидери не могат отричат ​​географията на Русия.

Независимо дали става въпрос за доставка на природни ресурси или за подпомагане на Европа в кризата с недостига на ваксини, стига Русия да има какво да предложи на съседите си на Запад, прагматичното успокоение до известна степен ще спечели в края на деня. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми бил съм свидетел на пиян руснак който изпочупи бар в центъра на Варна (имаше бардак зад барчето) :)) Това става през 90-те, когато бех млад и зелен :)) Едва влезе двуметрова кука, въпреки че руснака си беше тръгнал отдавна, оглеждаше се ще кажеш го чакат с калашници :))
129
3
 
9
 
! Отговори
wild horse преди 2 години
До крайно време еза да могат такива като теб спокойно да мият чинии и да берат ягоди в ЕС. Ами, добри са руснаците,затова всички ги е шубе,колкото и да се съюзяват срещу тях,пак бой ще ядат
128
2
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
До hitko@"...Всичко щеше да е къде по-различно и човешко...."------И ако австриецът от Браунау беше поживял още 2-3 години - също.
127
7
 
6
 
! Отговори
do 163 преди 2 години
До Изненада!русофобията се сее от пУтин и от неговите олигархи сатрапитова са хората които най-много мразят собствения си народдано скоро руския изстадъл народ се освободи и от техния гнет
126
1
 
6
 
! Отговори
Най готиното! преди 2 години
Е че тия врели некипели са официални позиции!:):)Хайли-лайклитата нема да прокопсат!
125
13
 
6
 
! Отговори
крайно време е преди 2 години
забранете на ВСИЧКИ руснаци или хора с руски паспорти да влизат на територията на ЕС, спрете им визите и на тези със двойно гражданство поставете строги условиявсеки руснак който иска да работи живее или учи на територията на ЕС трябва да бъде машабно проучван и наблюдаватточно както беше преди 89 година с соц държавитеникакъв компромис срещи всеки който се опитва да разруши нашия свята на тези които ЕС не им харесва прави им път към блядная
124
13
 
4
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
И шпионите им са ялови, като държавата. Ако имаха добро разузнаване, сега нямаше да са на това дередже и от СеСеСеРе да се превърнат в Съветска (пардон) Руска Федерация.Голяма държава, но куха. Около 51 пъти по-голяма от островна Япония, а кажи-речи със същото количество двуноги.Не случайно женските русо-туристки са за ибрет в Турция и комшулар им оправя прираста на населението. Loooool
123
2
 
11
 
! Отговори
Хайли лайкли Ха Ха! преди 2 години
"Агентите, взривили склад във Врбетице са същите, отровили Скрипал"Времето не им се еотразило даже!Същите са от времето на гражданската война в щатите!:):):)
122
10
 
5
 
! Отговори
hitko преди 2 години
Ушанките знаят, че никой няма да тръгне срещу ядрена сила водена от политици-деспоти и *** електорат. Янките направиха най-голямата си грешка 1945 след като бонбандираха Япония и не продължиха и на Запад към Моска и Сталинград. Всичко щеше да е къде по-различно и човешко..
121
1
 
6
 
! Отговори
Сметкоплан преди 2 години
КГБ яко пести от личен състав. Чепика и колегата му оперират цяла Европа, двама агенти се грижат за спецакциите в Азия, по един в Африка, Австралия и Южна Америка, Тръмп в Северна Америка. Бюджет 100 000 евро.
120
3
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Европа колкото повече джавка, толквоа по-зле за нея!
119
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая "мода" Русия сама си я докара до главата.Докога ще тероризира европейските държави?Преди тероризираше само Източна Европа.Сега всички.
118
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стана като мода да се обвинява Русия. Не ги защитавам, смятам, че става много банално обвиненията срещу тях. Чета пълни глупости от тази статия и срещу Путин. Ако ги заболи пръст, Русия пак е виновна. искат да правят сечено на Русия и Путин, и всичко е заради политически интерес и сила. Както и корона вируса, изкуствено създаден.....
117
3
 
16
 
! Отговори
к1 преди 2 години
И какво излиза на края , тези двамата са кръстосали цяла Европа , под носа на прехвалените европейски служби за сигурност и са си правили каквото искат, кеф отравяния, кеф ти взривявания.
116
1
 
1
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Няма
115
4
 
10
 
! Отговори
За Бабиш преди 2 години
Имаше инфо за много корупция. Явно САЩ обичат да сътрудничат с явно корумпирани хора и да ги държи с компромати и да правят това, което искат.
114
2
 
7
 
! Отговори
прокурор преди 2 години
тия двамата големи каръци - нито гърбев уцелиха, нито скрижал, взвривиха по погрешка склад за фойерверки, вместо да ги хулят, да вемат ЕС да ги наградят.
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гларусЧех ни изобрази като ориенталска тоалетна, може би има право, отметнаха се, че руснаците щели да ни правят взривчета :)))
112
5
 
6
 
! Отговори
Кремълски трол преди 2 години
Няма да мога да заспя тази вечер ако не прочета какво казва нашия сътрудник към "Америка за България" Чибурашкъ.
111
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Не сьмму майка има си поддрьжници не отгоарям за него