До 2030 г. ЕС намаля въглеродните си емисии поне с 55%

Целта ще бъде официално включена в "закон за климата"
21 апр 2021 20:31, Петя Славова
45
До 2030 г. ЕС намаля въглеродните си емисии поне с 55%
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС се договориха за цел да намалят въглеродните емисии с "поне" 55 процента до 2030 г., се казва в изявление на Еврокомисията, публикувано рано в сряда.

Споразумението идва след интензивни преговори между парламента, който иска поне 60 процента намаление, и лидерите на страните членки, които се съгласиха на 55 процента през ноември, съобщава БГНЕС.

Целта на ЕС ще бъде официално включена в "закон за климата" и идва след месеци на безизходни преговори, които бяха възобновени рано вторник следобед и продължиха до след 3 часа сутринта.

Още по темата
"Европейският закон за климата залага ангажимента на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. и междинната цел за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.", се казва в изявлението.

Португалският министър на околната среда Жоао Педро Матос Фернандес - чиято нация понастоящем е ротационен председател на Съвета на ЕС - приветства подадения "силен сигнал за целия свят" и цел "сега записана в камък".

Евродепутатът Паскал Канфин, който е и председател на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, написа в Туитър, че Европейският парламент "беше готов да поеме повече, но това е добър компромис: EС ще направи 2,5 пъти повече до 2030 г., отколкото е направил последните 10 години ".

Но екологичните неправителствени организации и зелените евродепутати не се съгласиха с това, а германският политик Михаел Блос написа в Twitter, че законодателството "не отговаря на амбициите си".

Той добавя: "Това не е Зелена сделка, която ни е необходима за справяне с климатичната криза и не е достатъчно за Парижкото споразумение! Но няма да спрем да се борим."

Споразумението идва преди климатичната среща на върха на президента на САЩ Джо Байдън, на която Вашингтон ще разкрие собствената си цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
10
 
! Отговори
we преди 3 години
ЕС има световен дял 9% . Намаляването с 55% го сваля на 4% . Това изобщо няма да се почувства в планетарен мащаб. Само ще върне ЕС в третия свят.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАМАЛЯВА СЕ КАЗВА!!!!!!!!! СРАМ!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам спешно и много изгодно дизелов автомобил
8
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Селчовци,НАМАЛЯ се нещо на нивата,иначе правилното е НАМАЛЯВА.
7
1
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Това е поредната доза климат-тероризъм, упражняван върху европейската раса. Намаляването с 55% на въглеродните емисии (каквото и да означава това и както и да се измерва) означава или населението на ЕС да се намали драстично, или драстично да намалее жизнения му стандарт, а вероятно, комбинация и от двете! А в това време китайците си строят ел. централи на въглища, газ и нефтени продукти и се смеят! Шегата им е за наша сметка! Не шега, а дефакто лунатизъм!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв глад ни чака, не е истина...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То 2030 г. надали ще има ЕСс
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма да подобри животите на хората даже напротив, оцеляването ще става все по-трудно.
3
1
 
14
 
! Отговори
we преди 3 години
Щяло да се забрани употребата на фасул заради газовете...
2
3
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ей, не дърпайте Мечката за опашката! Ще ни направят на ядрена пустиня, ако спрем да купуваме петрол от нашите братя!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да няма да пускат нов вирус със смъртност 55%. Населението на ЕС не отговаря на амбициите на някакви чиновници със квадратни глави.