До 2030 г. ЕС намаля въглеродните си емисии поне с 55%

Целта ще бъде официално включена в "закон за климата"
21 апр 2021 20:31, Петя Славова
45
До 2030 г. ЕС намаля въглеродните си емисии поне с 55%
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС се договориха за цел да намалят въглеродните емисии с "поне" 55 процента до 2030 г., се казва в изявление на Еврокомисията, публикувано рано в сряда.

Споразумението идва след интензивни преговори между парламента, който иска поне 60 процента намаление, и лидерите на страните членки, които се съгласиха на 55 процента през ноември, съобщава БГНЕС.

Целта на ЕС ще бъде официално включена в "закон за климата" и идва след месеци на безизходни преговори, които бяха възобновени рано вторник следобед и продължиха до след 3 часа сутринта.

Още по темата
"Европейският закон за климата залага ангажимента на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. и междинната цел за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.", се казва в изявлението.

Португалският министър на околната среда Жоао Педро Матос Фернандес - чиято нация понастоящем е ротационен председател на Съвета на ЕС - приветства подадения "силен сигнал за целия свят" и цел "сега записана в камък".

Евродепутатът Паскал Канфин, който е и председател на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, написа в Туитър, че Европейският парламент "беше готов да поеме повече, но това е добър компромис: EС ще направи 2,5 пъти повече до 2030 г., отколкото е направил последните 10 години ".

Но екологичните неправителствени организации и зелените евродепутати не се съгласиха с това, а германският политик Михаел Блос написа в Twitter, че законодателството "не отговаря на амбициите си".

Той добавя: "Това не е Зелена сделка, която ни е необходима за справяне с климатичната криза и не е достатъчно за Парижкото споразумение! Но няма да спрем да се борим."

Споразумението идва преди климатичната среща на върха на президента на САЩ Джо Байдън, на която Вашингтон ще разкрие собствената си цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
поредното лицемерие на политиците,нима не вие допускате неограничена сеч в горите?нима не вие насърчавате замърсяващи производства?нима не вие и близки ваши "разкарват"*** из ЕС...италиански в българия...нивите в италия са сметища...и го знаете...от нигерия си вкарват,германските въгледобивни...да не произвеждат кислород моля?това,че си плащат на роби...не ни дава въздух и вода...пари всеки може да печати...не се дишат и не се пият..прекратете лицемерието с което убивате Света ни политици!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подарявам на младоженците кон с каруца. хахах Ще намали, ама някой друг път. Само едни пари ще бъдат опраскани и вероятно още предприятия затворени и премсстени в Азия! Всъщност, какъв е смисъла оъ намаляването на въглеродния диоксид?!? Тое се използва от растенията!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези болни амбиции за намаляване на СО2, граничещи с религиозен фанатизъм са единствено и само за налагане на повече данъци и контрол над добитъка. Никакъв друг екологичен проблем не ги интересува - само въглерод, та въглерод. Що не вземат да накарат производителите да правят по-издръжливи продукти, лесни за ремонт, със стандартизирани компоненти? Почти всяка електроника, особено глyпaвите смартфони се проектират нарочно да не издържат повече от година-две, за да си купуваш непрекъснато нови
28
0
 
0
 
! Отговори
Ал Бънди преди 2 години
А Китай ще ги увеличи с 200%.Ай честито на печелившите.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време, не вярвах, че ще доживея края на света и идиотокрацията.
26
1
 
1
 
! Отговори
кака преди 2 години
И как ще го направи? Като сложи нов локдаун ли? 10 годишен.
25
1
 
1
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 2 години
Ако това стане, цените на НИ в европейската територия ще станат космически. Това е добре за собствениците.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма грижи, до тогава ЕС няма да го има :D
23
2
 
2
 
! Отговори
безплатен съвет преди 2 години
Пазете си дизелите, че като ви на ч укат новите зелени екомеко данъци да може да се придвижвате със екодизел. Че другата енергия ще стане златна.
22
1
 
4
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
Зелена сделка няма да има !
21
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Как, тогава, да разбирам днешната суетня?--------Това е една от стъпките за налагането на контрол над населението при установяването на Новия Световен Ред!Ваше право е дали да повярвате или не!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
глупости
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди писаха, че без вулканите няма да има живот, защото те са главният доставчик на въглероден диоксид в атмосферата.И действително той е толкова нужен на растенията, колкото и кислорода.Как, тогава, да разбирам днешната суетня?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петя, сигурен съм че в твоето "намаля" ударението е на второто "а". Обаче е неправилно. "Намалява" е правилното.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще затворят топлоцентралите ни. Ще си светим със свещи.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин ***, защо изтрихте поста ми?Та аз само цитирах г-н Клаус Шваб - президента на Световния Икономически Форум!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африканците гладуват, но не студуват.Европейците ще гладуват и студуват.Зелената сделка трябва да ни върне на емисиите от 1760 година.Трябва да върнем безвъглеродните технологии:1. Ветроходи2. Конски впрягове3. Волове4. Воденици5. Вятърни мелници.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЕС има световен дял 9% . Намаляването с 55% го сваля на 4%."Ако богатите не дадат пример, мизерниците от третия свят никога няма да го направят.
13
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 13Голяма грешка,не го продавай,карай си го със здраве.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сега Слави не закрие Мариците, незнам кой ще го направи. Американците ще ни тровят до живот.