"Коронапас": Как Дания започна да отваря своите бизнеси

Скандинавската държава е първата в ЕС въвела подобен паспорт
21 апр 2021 21:58, Нели Христова
48
"Коронапас": Как Дания започна да отваря своите бизнеси
Снимка: БГНЕС

Футболните фенове вече ще могат да гледат любимите си отбори от трибуните на стадионите, а баровете, ресторантите и музеите се отварят отново, тъй като Дания предприема голям стъпка напред в премахването на ограниченията срещу коронавируса. Но има едно условие, което да позволи на датчаните да се възползват от тези нови свободи - те трябва да докажат, че не са заразени, като покажат "коронапас" или "коронен паспорт".

"Коронапас" е цифрово приложение за телефон, което показва дали притежателят му има отрицателен резултат от PCR тест през последните 72 часа, сертификат за ваксинация или доказателство за предишна инфекция две до 12 седмици по-рано. При необходимост "коронапас" може да бъде принтиран и на хартиен носител.

Цифровите сертификати се разглеждат като изход пандемията, а ЕС иска да има своя схема във всички 27 държави-членки до края на юни.

Загрижеността за поверителността направи "корона паспортите" спорни в някои страни в Европа, но Дания е сред първите, които възприемат идеята напълно.

Защо Дания бързо излиза от блокадите?

За разлика от по-голямата част от Европа, тази скандинавска страна успя да избегне третата вълна на COVID-19 и започна да облекчава локдауна, стартирал миналия декември.

Броят на инфекциите и смъртността в Дания сега са сред най-ниските в Европа и властите смятат, че коронавирусът е под контрол. "Сега можем да отворим повече в Дания и това е обратното на това, което преживяват много други страни", каза премиерът Мете Фредериксен, когато плановете за възобновяване бяха разкрити миналия месец.

Много от стъпките разчитат на "корона паспорта". Той вече действа за фризьорски салони и салони за татуировки, но не и за магазини. Ще се изисква за кина, театри и фитнес зали. Тези, които не се съобразяват, рискуват да бъдат глобени.

Как работи "коронапас"?

Пропускът се намира в приложение за смартфон, наречено MinSundhed (MyHealth), свързано с датската система за идентификация. Всички жители имат уникален идентификационен номер, наречен CPR, и жълт здравен картон с баркод, съдържащ техните данни за самоличност.

- Картата се сканира, когато правите тест в държавен център и пробата ви е свързана с нея
- Частни доставчици сканират картата ви или записват CPR, след което получавате текстово съобщение, което води до резултата
- Влизате в приложението и имате достъп до цифрови здравни досиета или "коронапас"
- Представяте телефона си, за да влезете в съответния бизнес, а служителите проверяват валидността му чрез личен документ
- Приемат се и хартиени сертификати, а по-малките деца се освобождават от използването на "коронапас". По-усъвършенствано приложение е настроено да замени MyHealth следващия месец.

"Кара ни да се чувстваме по-сигурени"

Зоопарковете и лунапарковете са първите, които обработват датските паспорти за корона. Зоопаркът в Копенхаген вече е оживен от семейства. Там може дори да забравите, че има пандемия.

Пред входа се образува дълга опашка, а персонал проверява телефоните на посетителите. "Трябваше да установим тези нови контролно-пропускателни пунктове", казва говорителят Джейкъб Мункхолм Хьок пред BBC. "Вложихме много ресурси в това. Това е недостатъкът. Но пък всичко работи гладко."

"Кара те да се чувстваш по-сигурен", казва един от родителите на опашката.

"Мисля, че това е част от начина, по който е животът се променя момента", казва друг родител на име Порция. "Трябва да го приемем, за да поддържаме ниски нива на инфекция."

Но трети родител на име Кристиан заявява пред BBC, че е скептичен: "Не мисля, че наистина имаме нужда от него."

Жите Алслинг успя да отвори отново своя фризьорски салон на 6 април и се надява, че "коронапас" ще спре евентуално затваряне. "За мен е добре. Можем да стартираме всичко и да сме по-сигурни", казва тя. В първите дни има опашка и забавяне, тъй като големият брой потребители означаваше и голямо претоварване и закъснения в използването на приложението. Но оттогава всичко безпроблемно и клиентите й изглежда нямат нищо против. "Те просто се радват на прическа", казва  Алсинг.

"Ваксинирана съм. Просто трябва да намеря пропуска си на телефона си и да го покажа", казва Мете Баче. "Трябва да започнем отново. Мисля, че е добре."

Друг клиент, Клавс Грегерсен, отхвърля изискването за отрицателен тест. "В нашето семейство си правим тест всяка седмица. Мисля, че много хора го правят, дори и без "коронапас" вие пак ще го направите".

Тестване на популацията

Датчаните се насърчават да ходят веднъж или два пъти седмично в новите места за тестване, за да направят безплатни тестове за COVID-19. Страната има по-висок процент на тестване на глава от населението, отколкото която и да е друга държава в света.

"Тук, в Дания, сме 5,8 милиона", казва Кирстин Вестергаард-Нилсен, заместник-ръководител на Спешната медицинска помощ в Копенхаген. "Можем да тестваме повече от половин милион всеки ден."

Около един милион датчани, или почти една пета от населението, са получили първата си доза ваксина. Въпреки това. както и в други европейски страни, затрудненията с доставките забавиха имунизацията, а миналата седмица датските здравни власти спряха ваксината на "АстраЗенека" изцяло.

Сега Дания възнамерява да ваксинира всички възрастни до началото на август, така че строгият режим на тестване е от решаващо значение за това паспортите да бъдат ефективни.

"Полиция" за корона паспорта

Сряда е важен момент за отварянето на Дания с клиенти както вътре, така и навън в ресторанти, барове и кафенета. Музеите, библиотеките и художествените галерии също могат да отворят врати.

Футболните фенове с коронапас могат да присъстват на мачове, разположени в отделни блокове от 500 души.

"Просто не мисля, че операторите трябва да го правят", оплаква се Дейвид Бифани, докато се готви да отвори ресторанта си Mother Pizza в хип-мейкърския квартал на Копенхаген. За него скринингът на клиентите е несправедлива тежест за бизнеса. "Мисля, че това е прекалено много на този етап, когато ваксинацията върви добре и броят на смъртните случаи е доста нисък", казва той.

Индустрията като цяло приветства повторното отваряне, но има резерви. Сред притесненията са потенциални технически проблеми, безпокойство относно "полицейските" клиенти и опасенията, че по-спонтанните гости могат да стоят настрана.

Как се чувстват датчаните относно "коронапас"?

Зад "коронапас" обаче има силна политическа подкрепа. Девет от десетте страни подкрепиха плана за възобновяване и бизнес групата, Конфедерацията на датската индустрия, също подкрепи разпространението на паспорти за корона.

"Това е необикновен инструмент, в извънредна ситуация", казва главният изпълнителен директор Ларс Сандал Соренсен. "Алтернативата в момента е нищо да не се отваря. Това е начин да се премине през тази криза по ефективен начин, а паспортът е само временен."

През изминалата година датската общественост до голяма степен подкрепи мерките за борба с коронавируса. Но някои смятат, че последният ход отива твърде далеч .Петицията за блокиране на паспортите за ваксини получи над 40 000 подписа. Създателят й твърди, че подобни инструменти са неетични и разделят обществото.

Наскоро стотици присъстваха на протест, проведен от протестираща група срещу локдауна.

Въвеждането на корона паспорти обаче не е толкова труден въпрос в Дания, колкото например в Обединеното кралство. Неотдавнашно проучване показа, че 67% от датчаните смятат, че паспортът е добра идея, докато само 16% се противопоставят.

"Всеки може да получи паспорта"

Дискурсът беше по-малко за етиката и повече за практическите аспекти. Широко разпространените тестове, доверието в авторитета и културата на samsfundssind (дух на общността) може да обяснят защо има такава малка опозиция срещу него.

"Датчаните не са толкова притеснени от злоупотребата с информация", казва Майкъл Банг Петерсен, професор по политически науки в Орхуския университет. "Всеки може да получи паспорта. Той се разглежда като начин, по който можем да се защитим и да се върнем към по-нормален начин на живот."

Няколко страни проучват собствените си версии на паспортите за ваксини.

Все още няма крайна дата за датския "коронапас" и в рамките на няколко седмици парламентаристите трябва да обсъдят бъдещето му.

Тъй като ЕС подготвя цифровия си "зелен" сертификат навреме за летните ваканции, а в цяла Европа се разработват редица други модели, мнозина ще гледат как работи датският паспорт, за да си помогнат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.