Проблем преди летния сезон: Чужденците, живеещи в Гърция, не могат да получат ваксина

Те нямат номер за социално осигуряване
21 апр 2021 21:40, Нели Христова
18
Проблем преди летния сезон: Чужденците, живеещи в Гърция, не могат да получат ваксина
Снимка: БГНЕС

На Хидра, гръцкият остров, отдавна известен с артистична общност, която някога е включвала виртуоза Леонард Коен, имигрантите не се справят добре с пандемията.

Роджър Грийн, британски писател, който живее на острова от началото на 90-те, казва, че някои се страхуват да напуснат домовете си.

"Процесът по ваксинация ни приключи", казва той. "Познавам хора като мен, които са на 80 и изобщо се страхуват да излязат. Ние не се оплакваме, ние обичаме Гърция, но поне за повечето чужденци тук системата не работи."

Хидра далеч не е единственият остров с този проблем. В държава, която е свързала своето желание за имунизация с притежаването на номер за социално осигуряване (AMKA), безброй жители от чужбина съобщават, че са в същото положение. Въпреки че отчаяно искат да получат своята доза, мнозина казват, че без номера не са успели дори да стигнат до етапа, в който могат да резервират час при лекар.

Опитът на гръцкото правителство да разреши надзора - приемането на законодателство този месец, което позволява на чужденците да получат временна регистрация в АМКА - не успя да разреши проблема. Законът се прилага за постоянните жители и тези, които са избрали да наблюдават пандемията в Гърция.

"Почти нито един номер на AMKA, предоставен през календарната 2021 година, всъщност не работи на уебсайта за ваксините", каза Ребека Либ, която се мести в Гърция от Ню Йорк по златната визова схема, предлагаща пребиваване в замяна на инвестиции в недвижими имоти за граждани на държави извън ЕС.

От дома си на полуостров Пелион Либ се е превърнала във водещ глас в шумната кампания за "поправяне на тази грешка".

През четирите месеца, откакто дясноцентристката администрация на Атина стартира своя онлайн сайт за ваксини, тя изпрати петиция до длъжностни лица и се свърза с омбудсмана на ЕС - но всички ясно посочиха, че отделните държави-членки "сами преценят да пуснат ваксини, както сметнат за добре".

"Поради моята активност и голяма уста, с мъжа ми получихме обаждане, в което ни предложиха временни номера в AMKA и ваксини", казва анализаторът на цифровите медии пред The Guardian. "Тъй като бяхме в допустимата възрастова група, приехме, с уговорката, че тази привилегия няма да ме накара да замълча."

Чужденците, живеещи на Егейски острови, които са във фокуса на програмите за масова ваксинация, и тези, регистрирани в гръцката система за социално осигуряване, съобщават за значително по-различен опит.

На острови като Антипарос общинските власти насърчават "незастрахованите чужденци" да се явят в местната здравна клиника с паспорти или лични карти, за да получат своята доза. Но гръцките пенсионери, които са прекарали трудовия си живот в чужбина - и други, които са напуснали страната по-скоро, но са се завърнали, за да бъдат по-близо до роднини по време на пандемията - казват, че и те не могат да получат ваксина

"Повече от 20 години работя в Обединеното кралство и затова не съм в системата за социално осигуряване тук", казва Тали Хацакис, консултант, която е в състояние да работи онлайн за британската компания, в която е наета. "NHS ме тормози, за да отида да получа дозата си, но това включва не само полет, но и плащане за карантина, два пъти."

Все по-често гражданите на ЕС летят по домовете си, за да получат ваксина. Тъй като правителство на страната иска да привлече хиляди чуждестранни пенсионери и студенти извън ЕС, Либ отбелязва, че броят на засегнатите не е статистически незначителен. "Тук има 70 000 жители само по схемата за златна виза, да не говорим за пенсионерите", казва тя. "За да получим разрешителни за пребиваване, трябваше да получим частна здравна застраховка, но това беше условието, никога AMKA."

Кметът на Хидра Джоргос Кукудакис признава, че е имало проблеми, но настоява, че системата вече работи.

"Това е въпрос на безопасност. Всички трябва да бъдат имунизирани и аз го казвам като човек, който е преболедувал COVID-19", каза той във вторник. "Опитваме се да ускорим процеса и да правим ежедневни съобщения. Чужденците, които живеят тук, са "съграждани". Системата AMKA най-накрая работи и за тях."

Но перспективата Гърция да се отвори отново за туризъм през май все още плаши Роджър Грийн, британският писател - и много други, които, ако имат късмет, ще получат само първата доза от ваксината дотогава.

От тази седмица гръцкото правителство отмени правилата за карантина за граждани, които летят от ЕС и пет други държави, включително Великобритания.

"Идеята туристите да пристигат масово, когато самите ние не сме били ваксинирани е откровено ужасяваща", казва Грийн. "В Гърция има цяла мрежа от хора като мен. Каквито и да са грешките на мен и на другите, които не са в системата, ние сме в пандемия и това трябва да бъде адресирано правилно."

В Испания, където досега регионалните правителства са направили над 12 милиона ваксини срещу 47 милиона души в страната, някои чуждестранни жители също се страхуват, че са изоставени.

Неиспанският персонал в половин дузина британски, двуезични или международни училища в региона на Мадрид казват, че тепърва трябва да бъдат призовани за получаване на ваксина, въпреки че испанските им колеги вече са били ваксинирани.

"Хората стават все по-притеснени, определено - особено тези от нас, които работят с деца под шест години, които не са длъжни да носят маски", казва един британски учител.Тя споделя, че училищният персонал от Великобритания, Ирландия и други държави изглежда е забравен, въпреки че е пребивавал законно - и въпреки че работодателите им изпращат необходимата информация на регионалното правителство.

Нито регионалното управление по здравеопазването, нито регионалното управление по образованието не биха могли да обяснят очевидния проблем.

"Очевидно не правим никакви разлики свързани с националността", казва говорител на образователния отдел в Мадрид, добавяйки, че наскоро е изпратил напомняне, в което се иска училища в региона да се уверят, че са предоставили имената, номерата на личните карти дати на раждане и данни за контакт на целия персонал, за да може той да бъде ваксиниран.

Говорител на британското посолство в Мадрид заяви: "Правителството на Испания беше категорично, че ваксинациите ще бъдат предлагани на всички британци, живеещи в Испания на основата на общественото здраве, независимо от тяхната националност или къде живеят.“

The Guardian разбира, че поне един учител от Обединеното кралство се е свързал с посолството по въпроса и че посолството се е опитало да изясни достъпа до ваксини с властите в Мадрид.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Още ли има желаещи за Гърция?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците правилно са се ориентирали - ваксини само за тези, които си плащат осигуровките в Гърция
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КаКЪВ ЛеТеН сеЗон?
10
1
 
2
 
! Отговори
Good :) преди 3 години
На хората им писна да четат щуротии преди доста врем. Сега форумите се ползват за "чесае на езиците".
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това, действа и организация "Лекари без граница", където дори да не си се осигурявал в Гърция, дори да си, който и да си, ако си в нужда относно здравен въпрос, ще получиш помощ, особено във време на пандемия. Лекарството ми за кръвно в Гърция за 6 месеца струва толкова, колкото в България за 1 месец. Разликата се заплаща от осиг.каса, където съм плащала по време на работа.Всички работещи плащат 25% от стойността на лекарствата. От починалия наследствената пенсия е в размер на 80% за живия
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им имаш проблемите на гърчетата! Става въпрос за чуждите граждани, които живеят в Гърция. Термин "В АМКА не съществува. Това е номер какъвто е при нас ЕГН. Чужденец, ако е отишъл да живее в Гърция на пенсионна възраст няма как да има този номер. АМКА се въведе преди не много години. Отделно в Гърция всеки има осигурителен номер, номер за направа на данъчни декларации и т.н. Къде живеят тия хора, на плажа ли? ЕГН си вадиш точно за 2 минути в един КЕП-център за обслужване на гражданите!
7
4
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
На кой му пука за гърчетата
6
4
 
1
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Тва ми се струват пълни глупости. Би следвало да имат зелени коридори.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснах сълза за инжекциите и преместих с невиждана ярост.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ся ко...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да им обясни, че ако не са плащали здравни осигуровки, за да не се минат, няма как да получат каквото, искат само защото много искат.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-голяма трагикомедия и цинизъм през периода на Ковидната криза в ЕС и Щатите не бях виждал!!!Ниакво единство, никакъв алтруизъм... Напротив - егоизъм, безнравственост, алчност...То не бяха кражби на една държава от друга на маски, на апарати за вентилация на белите дробов, на ваксини...Това ли са съвремените либерални "европейски" цености?
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не им иска измислените ваксини за фалшивия вирус!!