Трети сме по-нисък дълг в Европейския съюз

Само Дания не отчита дефицит над 3% от БВП
66
Трети сме по-нисък  дълг в Европейския съюз
Снимка: Pixabay

България е трета по най-нисък дълг от страните в ЕС през миналата година.

Най-висок дефицит е отчетен в  Испания (-11.0%), Малта (-10.1%), Гърция (-9.7%), Италия (-9.5%), Белгия (-9.4%), Франция и Румъния (по -9.2%), Австрия (-8.9%), Словения (-8.4%), Унгария (-8.1%), Хърватия и Литва (по -7.4%) и Полша (-7.0%), съобщи НСИ като се позова на данните на Евростат.

Още по темата

Всички държави членки с изключение на Дания (-1.1%) отчитат дефицит над 3% от БВП.

В края на 2020 г. дългът на ЕС възлиза на 12 078 219 млн. евро, или 90.7% от БВП.

Най-нисък дълг като процент от БВП е отчетен в Естония (18.2%), Люксембург (24.9%), България (25.0%), Чехия (38.1%) и Швеция (39.9%). Четиринадесет държави членки отчитат ниво на държавен дълг по-високо от 60% от БВП за 2020 г., като най-високо е нивото в Гърция (205.6%), Италия (155.8%), Португалия (133.6%), Испания (120.0%), Кипър (118.2%), Франция (115.7%) и Белгия (114.1%).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: дефицитеврозонаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,че при среден процент на дълг за всички членки над 60 до 120,ако се вземат 2 по 2,като минимален с малсимален по ред понеж няма за всички членки общо изчислен процент от БВП за всяка поотделно и общо относно БВП в сравнение с дълговете съставляващи общо 90,7 процента от общия БВП е на сума 12 078 219 млн.евро,което показва,че общия БВП също е малък спрямо този общ процент на дълг,освен туй за статистика са взети 12 членки от 27 или 26 без 1,как за дефицит над 3 процента над малки БВП.
51
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Това не ни прави щастливи,Свободни и Солидарни...не ни прави Сигурни,ЕСССР политическата класа е зависима от руско-китайският консорциум,ЕСССР Народите не могат да си произведат една ваксина...Германската република е принудена унизително да моли диктатори престъпници за спутник...лицемерие и предателство,ЕС има целият потенциал да разработи и произведе...зависимите от путин политици управляващи ЕС...ЕС го предаде политическата класа...агенти на КГБ...г-жо меркел..на кого служите??
50
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"голяма новина" простите гърци освобождават Народа си от данъци и осигуровки,раздаваха на калпак..."фалирала"Гърция управлявана от Държавници...учете гръцки,ако искате да оцелеете...шоуто свършва!!!..може и руски или турски...или крепостен или ханъма!!!Анатема!!!Децата ви и внуците ви да горят в ада политици и чиновници!!!Анатема!!!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... Трети сме по-нисък дълг в Европейския съюз...При сериозни новини - това се нарича пунта мара!Който вярва си е сам виновен!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави Трифонов изнася мартеници (остатъчни след 01 Март) за Венецуела. Там правят китеници от тях. Еми - пазарна икономика....
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пари нема да се върнат никогиш. Пенсионерите ще пият по една студена вода и в бъдеще. А концерните ще правят още по-големи печалби от държавни поръчки на ваксини например.
46
0
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Не е задължително. Ощу повече, че специално градския транспорт не е задължително да е на печалба.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сори, но цените на всеки продукт се определят от себестойността, а не от покупателната способност.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има смисъл да теглиш кредит с цел тези пари да ги инвестираш зада ги увеличиш да ги върнеш и да си на печалба, а не да теглиш кредити от името на народа с цел да ги изядеш, изпиеш и прекараш в през схеми за да ги откраднеш и друг а ги връща.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И билета за градския транспорт може да стане 10 евро, като средната заплата стане 5000 евро. Така, че айде стига с опорните, че градския транспорт не струва, щото видиш ли бил евтин. Ми нека се повише стандартът илна живот и да вдигнат билета, ама на найци.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако капитализмът е фалирал, значи трябва дружно да отидете да се удавите, защото просто няма кой да ви спаси.
41
0
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Специално софийския градски транспорт го фалира кака Данче и и помогна Карлос Контрера от ВМРО. Такива ги надробиха, че няма измъкване. И сега точно нов заем гласува да вземе общината, щото иначе софиянци рискуват да останат без градски транспорт. Ама и дреме на Данчето, тя от Мерцедеса не слиза.
40
0
 
4
 
! Отговори
По-по-най-евентуално преди 2 години
Оправете си заглавието, неграмотници....
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в България има хора, които се справят, и други, които чака наготово. Самият ваш идол Слафчо колко пари направи - а е живял през цялото време тук, у нас. Дори мартеници е продавал, когато не е имало друго. Я се стегнете и почвайте да работите - нкой няма да ви направи богати.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте ги как са се набълбукали с дългове южняците които не произвеждат достатъчно, лежът на туризъм и други услуги, вдигат заплати и пенсии и чупят чинии, а като станат неплатежоспособни почват да изнудват Севера. Познайте сега кой ще оправя дълговете на византийци и жaбари.
37
4
 
8
 
! Отговори
Дам преди 2 години
Върти-сучи само Бойко върши работа. Другото само кряка, ама работа не върши.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27Слави сега ще ни свали в тази класация, дано поне в другите класации да се вдигнем нагоре, но силно се съмнявам. Иначе напишат ли за класация Бойко е виновен пък дори и да сме нагоре в класацията пак той лошо е направил! Пусни си 7/8 да те надъха Слави че имаме само един проблем Бойко!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тая класация изоставаме значително! Но важното е че по смъртност и бедност сме бетонирани на първо място!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземането на дългове за да се правят заводи е работа на инвеститорите, не на държавата.
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма развитие без дълг. Незнам кой от вас ще направи завод без заем, кой ще почне бизнес със собствени пари.