Крадци прехвърлиха 9 млн. лв от норвежки бизнесмен в наша банка

След сигнал от банката веднага се намесили и върнали парите
Обновена: 23 апр 2021 12:59 | 23 апр 2021 12:50,
14
Крадци прехвърлиха 9 млн. лв от норвежки бизнесмен в наша банка
Снимка: БГНЕС

Близо 9 милиона лева изчезнаха от сметката на известен норвежки бизнесмен и се озоваха в българска банка. Бързо обаче бяха открити и върнати на собственика им, а за случая разказа публично българският предприемач и инвеститор Пламен Русев.

Банковите служители реагирали веднага, измамата е предотвратена, а парите - върнати. Започнало е разследване в Норвегия и България.

Преди няколко дни д-р Пламен Русев, който освен известен филантроп е и инвеститор в различни световни компании, получил тревожно обаждане от свой приятел - норвежки бизнесмен. Оказало се, че норвежка банка оторизирала превод към сметка в България за почти 9 милиона лева.

"По-малко от половин час, след като преводът е бил направен, той го е видял през онлайн банкирането си, след това аз веднага започнах да звъня на моите контакти в конкретната банка. Конкретно фирмата, от която са източени парите, се занимава със здравеопазване. Тяхното семейство е влиятелно в Норвегия. Спасихме наистина имиджа на България пред едни, ако щете, потенциални инвеститори", заяви пред БНТ д-р Пламен Русев.

Бързата реакция на банковите служители спасила крупната сума на бизнесмена, която вече е върната обратно.

"Моят приятел ми каза, че предния ден е имало взлом в неговия офис. Като че ли е имало физически достъп до документи, които по един или по друг начин са дали достъп до съответните имена, пароли", заяви д-р Русев.

От българската банка изпратиха писмена позиция, в която се посочва, че за случая са уведомени компетентните органи и се води разследване. Имената на норвежкото търговско дружество, както и на фирмата получател у нас са обект на банкова тайна. Засега е ясно, че адресът, на който е регистрирана фирмата, е на улица "Христо Белчев" в София.

"Видяхме, че са регистрирани общо 92 компании. Всяка от която все по-красива. Поне аз не видях нито едно българско име. Все някакви чужденци. Беше някаква африканка с четири имена, с 10 лева уставен капитал", разказа д-р Пламен Русев.

Кой стои зад измамната схема и какви пробиви в сигурността са допуснати тепърва трябва да установят властите в Норвегия, където вече тече разследване. Според IT специалисти крупните финансови схеми освен сериозни познания изискват и предварителна информация за жертвите.

"90 процента от поразиите, които се случват от програми. Някои програмист е написал нещо, някакви скриптове обикалят и правят поразии. Останалите 10 процента са сериозни хора, специалисти, които имат информацията да хакват банкови акаунти", заяви Николай Кръстев, компютърен специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ЗАЩО ТАКА БЪРЗО НЕ ВЪРНАХА ПАРИТЕ НА МАРТИН ПЕТРОВ !!!!!!!!!!!!!!!!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасихме наистина имиджа на България пред едни, ако щете, потенциални инвеститори", заяви пред БНТ д-р Пламен Русев."Моят приятел ми каза, че предния ден е имало взлом в неговия офис. Като че ли е имало физически достъп до документи, които по един или по друг начин са дали достъп до съответните имена, пароли------------------Ние да си спасяваме имиджа, защото *** се е оставил да го оберат?
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На некой му е паднал нета преди да прехвърли парите от БГ сметката към Африка, Индия и от там некоя офшорка или биткоини.Пак че от банката са блокирали транзакцията.
5
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Бизнесменът да сезира католикос Карекин II Нерсисян - България и Норвегия са в различни епархии на Арменска Апостолическа Църква.
4
0
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Засега е ясно, че адресът, на който е регистрирана фирмата, е на улица "Христо Белчев" в София."===Точно там ходих повече от година в един апартамент с табелка на него на някаква фирма, отдолу на звънеца също имаше сложен надпис на фирмата. В апартамента работеха 5 ***, говоря за наистина голям апартамент с 3 спални и хол. Охраняваха ги някакви мутри и имаха паник бутони. Изпипана работа, професионална. Нищо чудно да са завъртели нов бизнес
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята е съшита с бели конци.
2
4
 
10
 
! Отговори
Фламинго преди 2 години
Нали има банкова тайна....или не е много тайна ? :) Нали уж никой няма право да ти гледа сметката в банката...?!?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БИСНЕСМЕН